Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Karelische Berenhond ras

Levensverwachting: 11 - 13 jaar

Gewicht: 20 - 23 kg

Schofthoogte: 49 - 60 cm

Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond, Karjalankarhukoira genoemd in het geboorteland van Finland, is een sterk, alert en onverschrokken ras dat in staat is om klein tot groot wild te jagen of te boomen - zelfs agressief spel zoals beren, lynxen, wilde zwijnen, wolven, en elanden. Het maakt de lijst van de top tien meest voorkomende hondenrassen in Finland, waar mensen de Karelische Berenhond als een nationale schat beschouwen.

Geschiedenis

De Karelische Berenhond is van het Spitz-type met een afkomst die ver teruggaat. Archeologische gegevens suggereren zelfs dat honden die op de moderne Karelische Berenhond lijken al in het Neolithicum in Noordoost-Europa en Scandinavië bestonden en waarschijnlijk de eerste menselijke kolonisten duizenden jaren geleden naar het gebied volgden. Mensen die in de regio woonden, waren afhankelijk van succesvolle jacht om te eten en te overleven, en Karelische berenhonden werden gehouden en gefokt om te helpen met die taak. Ze werden meestal gebruikt om op eekhoorns, hazen en ander klein wild te jagen, maar ze waren ook in staat om op grote, agressieve dieren te jagen. Twee Karelische Berenhonden konden gemakkelijk een beer laten grommen en blaffen totdat zijn mens het dier kon inhalen en naar beneden brengen. Het ras moest winterhard zijn om het klimaat en de natuur in de regio te weerstaan.

Deze honden worden nog steeds gebruikt om op elanden en andere grote dieren in Scandinavië te jagen. Oorspronkelijk waren de vachten in vele kleuren, waaronder wolfsgrijs, rood of zwart en bruin, hoewel moderne rasstandaarden ertoe hebben geleid dat hun jassen meestal zwart en wit zijn. Karelische Berenhonden zijn bijna uitgestorven na de Tweede Wereldoorlog. In feite kunnen alle Karelische Berenhonden die vandaag nog leven hun afkomst herleiden tot 40 honden die in die tijd zijn gered. Sindsdien is het ras populairder geworden, en naast het behoren tot de top tien meest voorkomende rassen in Finland, worden Karelische berenhonden ook gefokt in Noord-Amerika en landen in Europa. De American Kennel Club herkent de Karelische Berenhond niet volledig, hoewel deze is opgenomen in hun Foundation Stock Service die helpt bij het bijhouden van de afstamming van het ras en hen in staat stelt te concurreren in sommige competities.

Karakter van de Karelische Berenhond

Karelische Berenhonden zijn energiek, intelligent en intens. Ze worden gewaardeerd om hun natuurlijke jachtvaardigheden, hoewel dit ze agressief kan maken tegenover andere dieren en honden. Socialisatie en training moeten vroeg beginnen. Hun jachtinstincten kunnen er ook voor zorgen dat Karelische Berenhonden ronddwalen of achter dieren aan gaan. Ze doen het het beste met een grote, omheinde tuin die hen veilig houdt en voorkomt dat ze verdwalen, terwijl ze tegelijkertijd kunnen rennen en energie kunnen verbranden.

Zoals bij veel intelligente en energieke honden, is verveling de vijand. Een Karelische Berenhond die niet mentaal en fysiek wordt gestimuleerd, kan destructief handelen. Een vermoeide hond is een gelukkige hond, en dat geldt vooral voor dit ras. Karelische Berenhonden zijn uitstekende waakhonden en hoewel ze niet van nature op vreemden vertrouwen, zijn ze zeer loyaal en beschermen ze hun menselijke families. Hun instinct is om te blaffen en hun mensen te waarschuwen voor alles dat een bedreiging kan zijn of iets dat gewoon interessant kan zijn. Karelische Berenhonden hebben een toegewijde, zelfverzekerde trainer nodig die zal vertrouwen op positieve bekrachtiging. Ze worden meestal gewaardeerd door jagers, maar Karelische Berenhonden kunnen liefdevolle gezinsgenoten maken wanneer hun behoeften worden aangepakt.

Gezondheid

Het is bekend dat de Karelische Berenhonden een redelijk gezond is met weinig van de genetische aandoeningen die andere rasechte dieren beïnvloeden. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor heupdysplasie of oogproblemen. Het is belangrijk dat eigenaren op deze voorwaarden letten en regelmatig dierenartsbezoeken afleggen om gezondheidsproblemen op te vangen en aan te pakken.

Verzorging

Karelische Berenhonden hebben vaak snelgroeiende nagels die vaak moeten worden geknipt of geslepen om barsten, splijten en breken te voorkomen. Hun tanden moeten regelmatig worden geborsteld zoals aanbevolen door een dierenarts. Hun oren moeten worden gecontroleerd op tekenen van infectie, parasieten of puin en schoon worden gehouden. Blijf regelmatig bij dierenartsbezoeken om een ​​goede gezondheid voor de Karelische Berenhond te behouden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen