Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

IJslandse Hond

Levensverwachting: 12- 15 jaar

Gewicht: 9 - 14 kg

Schofthoogte: 42 - 46 cm

IJslandse Hond

De IJslandse Hond is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in IJsland.

Geschiedenis

Men gaat ervan uit dat de IJslandse Hond afstamt van de honden die door de Scandinavische kolonisten zijn geïntroduceerd in IJsland. De IJslandse Hond is de enige inheemse IJslandse hond en deze hond is ongeveer rond 874 tot 930 voor Christus meegenomen door de eerste Vikingen die in IJsland nederzettingen bouwden. Eeuwenlang hebben de IJslanders deze hond op hun boerderijen gebruikt voor het bijeen drijven van levende have.

De IJslandse Hond heeft zijn manier van werken langzaam aangepast aan het terrein en de methodes van boeren. Op zeker moment stond de IJslandse Hond op het randje van uitsterven; Dat gevaar is nu wel geweken, maar er zijn nog steeds niet veel honden van dit ras. De laatste tientallen jaren is de populariteit van de IJslandse Hond toegenomen en in 1969 is de IJslandse Kennel Club opgericht.

Karakter

De IJslandse Hond is een gehard en actief hondenras. De alertheid van de IJslandse Hond maakt hem zeer geschikt voor het hoeden of opdrijven van vee op de weiden en in de bergen. Ook is deze hond heel goed in het terugvinden van verdwaalde schapen. De IJslandse Hond is net een levend hek, omdat hij onafgebroken alert en beschermend is over zijn eigenaar en de omgeving. Gewoonlijk is deze hond niet agressief tegenover onbekenden.

De IJslandse Hond gaat gewoonlijk goed om met kinderen, maar hierbij moet wel een oogje in het zeil gehouden worden. De IJslandse Hond moet van kleins af aan zorgvuldig worden afgericht en gesocialiseerd. Deze honden gaan goed om met andere honden en dieren. Het is een hoedende hond, dus de IJslandse Hond heeft een zwak jachtinstinct. Verder is deze hond een onbevreesde, speelse en vriendelijke metgezel.

Gezondheid van de IJslandse Hond

De IJslandse Hond is gewoonlijk een gezond ras. Net als alle hondenrassen heeft ook de IJslandse Hond de juiste verzorging nodig en aandacht van de dierenarts.

Verzorging

De dubbele vacht van de IJslandse Hond is weerbestendig en ruig. Er zijn twee soorten IJslandse Honden: de kortharige en de langharige. Omdat de Hubertusklauwen van de Ijslandse Hond geen contact hebben met de grond, is het zeer belangrijk om ze regelmatig te knippen. De IJslandse Hond gaat twee keer per jaar in de rui.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen