Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ierse waterspaniel

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 20 - 30 kg

Schofthoogte: 53  - 61 cm

Ierse Water Spaniël

De Ierse Water Spaniël zou ontstaan zijn uit de Poedel en de Ierse Setter.

Geschiedenis

Deze hond had de reputatie een uitstekende apporteerhond te zijn in de koude wateren van Ierland en Engeland. Er zijn een aantal verschillende theorieën over het ontstaan van dit ras. De Ierse Water Spaniël is zeer veel gebruikt bij de jacht in de heuvels en deze hond werd in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten gebruikt voor het jagen op eenden. In 1878 is dit ras voor het eerst door de AKC geregistreerd, het ras staat geclassificeerd als retriever.

Karakter

Het is een slimme hond, met moed, zelfvertrouwen en de wens om te plezieren. De Ierse Water Spaniël is een zeer makkelijk af te richten hond met uitstekende jachtvaardigheden. Het is een enthousiaste hond met een stoutmoedige houding en het is een onafhankelijke denker. Soms kan deze hond eigenzinnig zijn. Maar niettemin kan deze hond goed leren en houdt hij ervan om kunstjes te leren.

De Ierse Water Spaniël kan een beminnelijke gezinshond zijn, maar de meeste honden van dit ras zijn honden voor één baas. Als onafhankelijk denker met een zeer hoge intelligentie, heeft deze hond zijn eigen gedachten. Over het algemeen is deze gelijkmatig gehumeurde hond tegen iedereen vriendelijk. De Ierse Water Spaniël is een voortreffelijke werkhond en hij is zeer gehoorzaam. Deze hond kan zowel in het veld als in de ring uitblinken. Deze hond is zeer speels en levendig van aard. Het is een toegewijde metgezel voor zijn baas en hij kan een zeer goede bewakingshond zijn.

Deze honden hebben de neiging om tegenover andere dieren agressie te vertonen. Maar als ze zorgvuldig zijn gesocialiseerd kunnen ze het goed doen. De Ierse Water Spaniël is gewoonlijk gereserveerd en beschermend wanneer er onbekenden bij zijn. Deze hond heeft een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining nodig. Deze hond doet het goed met goedgemanierde kinderen. Het is normaal gezien een rustige hond en de Ierse Water Spaniël blaft alleen als het nodig is, vaak als waarschuwing. Deze hond staat bekend om zijn uitstekende zwemvermogen. Het is een dier dat het lang volhoudt en hij beschikt over een aanmerkelijke gedrevenheid en een goed reukvermogen. Sommige van deze honden zijn verlegen, springerig en te wantrouwend en sommige hebben de neiging om ongehoorzaam te zijn.

Gezondheid

De Ierse Water Spaniël heeft een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie en schildklierproblemen. Sommigen hebben ook een aanleg tot het krijgen van entropie van de ogen. Dit ras heeft de neiging tot kwijlen en is bevattelijk voor oorinfecties.

Verzorging van de Ierse Water Spaniël

De Ierse Water Spaniël heeft zeer veel verzorging en aandacht nodig. De vacht van deze hond heeft de neiging om te vervilten en moet goed worden onderhouden. Het is noodzakelijk om de vacht regelmatig door een professional te laten trimmen. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen