Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

ierse setter ras

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 24 - 32 kg

Schofthoogte: 55 - 67 cm

Ierse Setter

De Ierse Setter stond voorheen bekend als de Ierse Rode Setter.

Geschiedenis

Dit ras is afgeleid van verschillende spaniëls, setters en pointers. De oorspronkelijke Ierse Setter was een rood en witte hond met kortere benen dan het huidige ras. In de negentiende eeuw is de glanzende effen kastanjebruine Rode Setter door selectief fokken ontstaan. Dit ras is waarschijnlijk ouder dan de Engelse Setter en is de voorloper van de Spaanse Pointer. Het was oorspronkelijk een jachthond, maar tegenwoordig heeft de Ierse Setter een andere reputatie. Nu is het een populaire showhond of een gezinshond. Deze hond is voor het eerst door de AKC geregistreerd in 1878.

Karakter van de Ierse Setter

Het is een zeer actieve en intelligente hond en de Ierse Setter is een geboren jager zonder bewakingsvaardigheden. Deze hond is zeer beminnelijk en enthousiast. Hij kan het goed vinden met andere dieren. De Ierse Setter gaat gewoonlijk goed om met kinderen. De Ierse Setter is een zeer sterk reagerend dier met een uitstekend waarnemingsvermogen en het is een aristocratisch ras. Het temperament van dit ras verschilt van hond tot hond. Sommigen zijn frivool en nerveus, anderen weer meer gereserveerd. Deze hond is uitermate aanbiddelijk en onstuimig.

De Ierse Setter is moeilijk af te richten, omdat het een onafhankelijke denker is. Maar deze hond kan wel meewerken met een standvastige baas. De Ierse Setter is een taai en snel dier met een uitstekend reukvermogen. Omdat deze honden het op elk soort terrein en in elk klimaat goed doen, kunnen ze gebruikt worden voor alle soorten van jacht. De Ierse Setter kan zelfs in de moerassen een goede jager zijn. Deze honden hebben de neiging om slechte gewoontes aan te nemen. Dit kan voorkomen worden door een vroege gehoorzaamheidstraining. Het aanleren van goede huismanieren moet een onderdeel uitmaken van deze gehoorzaamheidstraining. Allebei de variëteiten van de Ierse Setter, de veldlijnen en de showlijnen, kunnen uitstekende huisdieren zijn. De veldlijnen zijn meestal klein van formaat en hebben kortere vachten. Deze honden hebben een grote hoeveelheid activiteit nodig en beweging buitenshuis.

Gezondheid

De Ierse Setter heeft de neiging om een maagtorsie te krijgen, daarom moet hij liever twee tot drie keer per dag een kleinere portie eten krijgen dan één grote maaltijd per dag. Verder is dit ras bevattelijk voor epilepsie, oorontsteking en heftige huidallergieën. Oogproblemen en elleboog - en heupdysplasie komen ook voor bij de Ierse Setter. Ook heeft deze hond een aanleg voor het krijgen van PRA, immuun ziektes en hypothyroïdie.

Verzorging

De vacht van de Ierse Setter moet regelmatig worden gekamd en geborsteld. Hierdoor zal de vacht schoon en glanzend blijven. In de rui heeft deze hond extra verzorging nodig. Baden en gebruik van droogshampoo wanneer nodig. De Ierse Setter verhaart gemiddeld.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen