Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ierse Rood-Witte Setter

Levensverwachting: 10 - 13 jaar

Gewicht: 25 - 34 kg

Schofthoogte: 56 - 66 cm

Ierse Rood-Witte Setter

Rond de eeuwwisseling van de achttiende naar de negentiende eeuw was de Ierse Setter rood en wit van kleur.

Geschiedenis

In de negentiende eeuw begonnen de fokkers de effen gekleurde variėteit te fokken. Dit was in het nadeel van de rood en wit gekleurde Ierse Setter, het aantal dieren van dit ras nam af en deze variėteit was bijna uitgestorven. Maar dankzij een paar enthousiastelingen is dit gevlekte ras blijven bestaan. Waarschijnlijk is het een enthousiasteling uit de regio Down, dominee Noble Houston, die de belangrijkste schakel was voor het in stand houden van dit ras. Rond de jaren veertig van de twintigste eeuw begon de revival van de Ierse Rood-Witte Setter. In 1944 is in Ierland de Irish Red & White Club opgericht om het ras van de Ierse Rood-Witte Setter in het oog te houden. De Irish Red & White Setter Club of America, Inc. is in 1984 opgericht. De Ierse Rood-Witte Setter is niet hetzelfde ras als de Ierse Setter, maar een apart ras met een rijke en trotse geschiedenis.

Karakter

De Ierse Rood-Witte Setter is een matig actieve en intelligente hond. Deze hond is een natuurlijke jager en heeft zeer weinig bewakingsvaardigheden. Het is een zeer beminnelijke en uitbundige hond. Deze hond kan het goed vinden met andere dieren. In de aanwezigheid van katten moet men goed opletten, want deze honden hebben de neiging om op katten te jagen. De Ierse Rood-Witte Setter doet het heel erg goed met kinderen. Het temperament van dit ras varieert van hond tot hond. Sommigen zijn frivool en nerveus, anderen zijn meer gereserveerd.

Deze hond is uitermate charmant en impulsief. De Ierse Rood-Witte Setter is makkelijk af te richten. Ook met onervaren eigenaren is deze hond coöperatief. In feite houdt deze hond van trainen. De Ierse Rood-Witte Setter is een taai en snel dier met een goed reukvermogen. Omdat ze elk terrein en elk klimaat kunnen verdragen, kunnen deze honden voor alle soorten jacht gebruikt worden. De Ierse Rood-Witte Setter kan ook in de moerassen een goede jager zijn. Bij dit ras is een vroege gehoorzaamheidstraining en socialisatie vereist. De Ierse Rood-Witte Setter is een uitstekend huisdier. De veldlijnen zijn over het algemeen kleiner en hebben een kortere vacht. Deze honden hebben een regelmatige en middelmatige hoeveelheid beweging nodig buitenshuis.

Gezondheid van de Ierse Rood-Witte Setter

De Ierse Rood-Witte Setter is over het algemeen een gezond ras, dankzij selectief en zorgvuldig fokken. Slechts enkel Ierse Rood-Witte Setters hebben aangeboren problemen.

Verzorging

Bij de Ierse Rood-Witte Setter moet de vacht regelmatig worden gekamd en geborsteld. Hierdoor blijft de vacht schoon en glanzend. Baden en droogshampoo gebruiken indien nodig. De Ierse Rood-Witte Setter verhaart gemiddeld.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen