Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hollandse-Smoushond

Levensverwachting: 13 - 14 jaar

Gewicht: 9 - 12 kg

Schofthoogte: 35 - 42 cm

Hollandse Smoushond

Vroeger werd de Hollandse Smoushond gebruikt als verdelger van ongedierte in de paardenstallen, tegenwoordig worden ze als gezelschapshond gehouden.

Geschiedenis

De Hollandse Smoushond is een Nederlands ras en stamt af van de Duitse Ruwharige Pinscher. Midden 19e eeuw was dit ras in Amsterdam zeer populair. De Amsterdamse hondenkoopman Abraas verkocht dit ras aan de Amsterdamse beursbezoekers onder de naam ‘heren-stalhond’ . In de volksmond kreeg dit ras al snel de naam ‘Smous’ en werd voornamelijk gebruikt om de stallen vrij te houden van ratten.

Tussen de eerste en tweede wereldoorlog is dit ras bijna uitgestorven en in 1949 werd het laatste nest in het Nederlands Hondenstamboek ingeschreven. In 1973 nam H.M. Barkman-van der Weel het initiatief het ras terug te fokken. Dit gebeurde met bastaarden die op de Hollandse Smoushond leken. In 1978 is het ras opnieuw door de FCI erkend. Buiten Nederland komt dit ras niet veel voor.

Karakter

De Hollandse Smoushond is een kleine, vierkant gebouwde, ruigharige hond. Deze dieren zijn even lang als hoog en het lichaam is stevig, zonder grofheid. De Hollandse Smoushond is aanhankelijk, vrolijk, vriendelijk, niet vechtlustig, levendig, speels en intelligent. Deze honden hebben vrij veel beweging nodig en kunnen erg waaks zijn.

Gezondheid van de Hollandse Smoushond

Bij dit hondenras zijn geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.

Verzorging

Het gehele lichaam van de Hollandse Smoushond is bedekt met tamelijk lang (vier tot zeven cm) haar dat hard, ruw en recht is. Ook hebben ze voldoende ondervacht. De kleuren zijn: donker strogeel. Alle nuances van geel (mits eenkleurig) zijn ook toegestaan. Het is aan te raden om de vacht regelmatig te plukken om deze in goede conditie te houden. Borstelen is over het algemeen niet nodig, controleer wel geregeld de oksels of er geen klitten aanwezig zijn. Verder is het belangrijk om het gebit van de Hollandse Smoushond regelmatig schoon te (laten) maken om tandsteen te voorkomen.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen