Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Havanezer

Levensverwachting: 13 - 15 jaar

Gewicht: 4 - 7 kg

Schofthoogte: 23 - 27 cm

Havanezer

De Havanezer komt oorspronkelijk uit Cuba. 

Geschiedenis

Nadat Columbus in 1492 Cuba voor Spanje opeiste, begonnen Spaanse kolonisten op het eiland aan te komen. Met hen kwamen hun kleine metgezelhonden, de voorouders van wat nu de Bichon-familie van honden is. Deze honden werden met elkaar gekruist en werden daaropvolgend geïsoleerd van andere honden door het leven op het eiland. Later, door handelsbeperkingen opgelegd door Cuba door Spanje, begonnen ze zich te ontwikkelen tot de Havanezer die we vandaag de dag kennen. Hun kenmerkende vacht was dik en zijdeachtig, wat hielp de hond te isoleren van de tropische zon (de vacht is als ruwe zijdezijde, overvloedig, maar extreem licht en zacht, en isoleert tegen de tropische stralen op vrijwel dezelfde manier als werven zijden sari bescherm de vrouwen van India).

Tegen het begin van de 19e eeuw maakten de Havanezers de baantjes van veel aristocratische families in Cuba. Europese reizigers die verliefd werden op het ras, brachten deze honden terug naar Engeland, Spanje en Frankrijk. Het ras werd in het midden van de 19e eeuw populair in Europa en koningin Victoria en Charles Dickens behoorden destijds tot de liefhebbers. Op een gegeven moment raakten de Havanezers bijna uitgestorven, zelfs in zijn geboorteland Cuba. Een paar Cubaanse families fokten en hielden de honden echter nog steeds en met de Cubaanse revolutie in 1959 werden 11 Havanezers naar de VS gebracht in de armen van hun eigenaren. Deze hondenvluchtelingen zijn tegenwoordig de voorouders van de meeste Havanezers buiten Cuba.

De renaissance van het ras begon in de jaren 1970, toen een Amerikaans echtpaar dat honden fokte, een paar afstammelingen vond van de 11 honden die uit Cuba waren gebracht. Gecharmeerd door hun intelligentie en aanhankelijke aard, begonnen ze andere Havanezers op te sporen en te werken aan het opnieuw vestigen van het ras. Omdat de meeste Havanezers buiten Cuba tegenwoordig hun afkomst kunnen traceren tot slechts 11 honden, werken fokkers aan het verbreden van de genenpools van de in Amerika gefokte Havanezers. De American Kennel Club erkende het ras officieel in 1995.

Karakter van de Havanezer

De Havanezer is een zachtaardig en aanhankelijk ras dat gedijt op menselijk gezelschap. De Havanezer zal je vaak de hele dag door van kamer naar kamer volgen en hij kan erg angstig worden als hij alleen wordt gelaten. Hij is ook intelligent en zal je graag laten lachen met goeie capriolen, of gewoon op je schoot zitten kijken naar de wereld die voorbijgaat. Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Pups met een goed karakter zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen te worden vastgehouden.

Zoals elke hond heeft de Havanezer behoefte aan vroege socialisatie, blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat de Havanezer opgroeit tot een goed afgerichte hond. De Havanezer inschrijven bij een hondenschool is een goed begin. Door regelmatig bezoek uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, helpt hij ook zijn sociale vaardigheden op te poetsen.

Gezondheid

De Havanezer is vatbaar voor verschillende medische problemen. Zodra hij ouder wordt kan dit ras aan staar lijden. Op elke leeftijd lijkt huidschilfers een probleem te zijn vanwege de droge huid en kan speciale medicatie nodig zijn om het te voorkomen en te behandelen. Genetische ziekten die zich in het ras kunnen voordoen, omvatten luxerende patellas en PRA.

Verzorging

De vacht van de Havanezer is dik en zijdeachtig, hij werpt niet gemakkelijk af. De vacht is lang en varieert van recht tot krullend, hoewel golvend wordt beschouwd als het ideaal voor de show. De Havanezer komt voor de volgende kleurstellingen: wit, zwart, zwart/bruin, grijs, en talloze andere kleuren en markeringen. Veel eigenaren knippen de vacht van de Havanezer kort om de verzorging makkelijker te maken. Als de vacht lang wordt gehouden, moet deze dagelijks worden geborsteld om te voorkomen dat matten worden gevormd. Over het algemeen is het verstandig om het haar boven de ogen kort te houden om irritatie te voorkomen.

Poets de tanden van de Havanezer minstens twee of drie keer per week om de opeenhoping van tandsteen en de bacteriën die op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter om tandvleesaandoeningen en slechte adem wilt voorkomen. Knip nagels een of twee keer per maand als de hond ze niet op natuurlijke wijze verslijt. Als je de nagels hard op de vloer hoort klikken zijn ze te lang en moeten ze worden ingekort. Maak verzorging een positieve ervaring vol lof en beloningen, zo leg je de basis voor eenvoudige veterinaire examens en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.