Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

berner sennenhond

Grote hondenrassen

Honden zijn er in alle soorten en maten, van 's werelds kleinste hondje de Chihuahua tot de torenhoge Duitse Dog. Hoeveel ruimte een hond inneemt, is een belangrijke factor bij het beslissen of ze compatibel zijn met jou en je leefruimte. Er zijn talloze grote, gezinsvriendelijke honden in de wereld, maar bepaalde rassen staan bekend om hun loyale, liefdevolle en zachte gedrag. Iedereen houdt van een goede knuffel met een gigantische hond die denkt dat hij een schoothondje is, maar een rustige, geduldige persoonlijkheid is ook buitengewoon belangrijk als je jonge kinderen hebt.

labrador retriever hondenras
Labrador Retriever
duitse-herder
Duitse Herder
golden retriever hond
Golden Retriever

Wat definieert een grote hond?

Grote honden hebben van nature meer ruimte nodig om te lopen en rennen. Hoewel ze regelmatig moeten worden uitgelaten om energie kwijt te kunnen, is een nadeel van grote honden dat sommige mensen gewoon niet sterk genoeg zijn om een hond tegen te houden die meer dan 55 kilo kan wegen. Als gevolg hiervan zouden grote honden al vroeg gehoorzaamheidstraining moeten krijgen wanneer ze puppy's zijn, zodat ze leren niet te trekken wanneer ze hun volledige grootte bereiken. Hoewel veel van deze honden er indrukwekkend uitzien, zijn het vaak vriendelijke reuzen en lieve huisdieren.

Bij grotere hondenrassen komen helaas vaker gezondheidsproblemen voor, vaak gerelateerd aan hun gewrichten, waaronder artritis en heup- of elleboogdysplasie, en spijsverteringskanaalstoornissen zoals maagdilatatie en volvulus. Als gevolg hiervan moeten hondeneigenaren erop voorbereid zijn om later meer geld uit te geven aan dierenartsrekeningen. Veel honden van grote rassen sterven ook jonger dan middelgrote of kleine hondenrassen.

Het leven met een grote hond

Het bezitten van een grote hondenras is heel anders dan het leven met een kleine hond. Hondeneigenaren kiezen meestal voor zo'n hond omdat ze andere verwachtingen hebben. Misschien ben je geïnteresseerd in een jogging- of jachtmaatje, of een hond die je gezin kan beschermen tegen indringers. Het bezit van een Mastiff of een Boxer brengt echter extra verantwoordelijkheid met zich mee, omdat grote honden ruimte nodig hebben om te bewegen, zorgvuldige training en tijd om te oefenen die niet iedereen kan missen.

Hoewel sommige grote rassen agressief kunnen zijn, zijn de meeste zachtaardige reuzen die jouw hulp nodig hebben om te leren hoe ze zich het beste bij jou thuis kunnen gedragen. Honden van grote rassen zijn onder meer Dalmatiërs, Golden Retrievers en Duitse Herders. Zulke majestueuze honden lijken misschien opwindend, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de tijd hebt om ze goed te trainen en te verzorgen.

leonberger hondenras
Rottweiler ras
Rottweiler
Duitse dog ras
Duitse Dog
Tibetaanse Mastiff
Tibetaanse Mastiff

Gezondheid

Grotere honden zijn vanwege hun grootte vatbaar voor bepaalde gewrichts- en gezondheidsproblemen. Heupdysplasie is een van de grootste problemen voor grote en grote rassen vanwege de belasting van hun gewrichten. Het is belangrijk om te weten welke problemen de hond kan hebben en om op waarschuwingssignalen te letten.

Grotere hondenrassen hebben heel andere voedingsbehoeften hebben dan een kleinere hond. Puppy's lopen het risico te snel te groeien als ze te veel worden gevoerd, waardoor ze gewrichtsproblemen kunnen krijgen. Schakel vroeg over op volwassen voer, of geef ze altijd passend voer. Bespreek eventueel met de dierenarts hoeveel een hond gevoerd mag worden en welke supplementen hem gezond kunnen houden. Speciaal ontworpen voer voor grote rassen bevatten vaak vetzuren en andere ingrediënten om de gezondheid van de gewrichten te bevorderen.

Trainen en opvoeden

Een van de beste dingen die je voor je grote hond kunt doen is vroeg en duidelijk trainen. Hoewel de hond zal groeien om in gewicht met je te concurreren, moet je de hond duidelijk maken dat jij de baas bent. Als bevelen vroeg worden aangeleerd en met een vaste stem worden gegeven, moet de hond ze goed volgen. Zorg ervoor dat je in een vroeg stadium de tijd neemt om de hond te trainen en zorg voor voldoende beweging om door verveling veroorzaakte criminaliteit te voorkomen. Beloningen bij goed gedrag is een goed idee, dit zal de training en opvoeding ten goede komen en hem laten opgroeien tot een goed luisterende hond.

sint bernard hondenras
Sint Bernard
berner sennenhond
Berner Sennenhond
leonberger hondenras
Leonberger

Het kiezen van grote hondenrassen

Er komt veel kijken bij het kiezen van het juiste hondenras. Wanneer je overweegt een hond in het gezin te verwelkomen is het een goed idee om rekening te houden met zijn temperament, energieniveau en uiterlijke verzorging. Het is ook verstandig om een lijst met mogelijke hondenrassen te maken en vervolgens die rassen te onderzoeken om te zien welke geschikt zijn voor wat betreft hun kenmerken.

Houd er rekening mee dat honden van in een groot aantal maten verkrijgbaar zijn en geweldige gezinsgenoten kunnen zijn. Als je op zoek bent naar een hond van een bepaalde grootte, praat dan met een expert in bijvoorbeeld het dierenasiel. Ze kunnen je helpen bepalen of de behoeften en persoonlijkheid van een hond goed passen bij jouw woonsituatie.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen