Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

groenendael

Levensverwachting: 13 - 14 jaar

Gewicht: 20 - 30 kg

Schofthoogte: 56 - 66 cm

Groenendaeler

De Groenendaeler is een van de vier variëteiten Belgische Herdershonden en is naar de Belgische plaats Groendendael genoemd.

Geschiedenis

Hoewel de naam Groenendaeler misschien geen bellen doet rinkelen, kan de naam Belgische Herder dat wel doen. De Belgische herder is een middelgroot tot groot herdersras dat in de 19e eeuw in België is ontstaan. De basisvoorraad werd verzameld uit verschillende gebieden, wat resulteerde in de ontwikkeling van vier verschillende rassen voor het ras: Mechelse Herder, Tervuren, Laekenois en de Groenendaeler. De Groenendaeler onderscheidt zich van de andere variëteiten door zijn lange, dubbele vacht die meestal in effen zwart voorkomt. De AKC erkend momenteel de Groenendael onder de naam Belgische Herder.

Karakter

De Groenendaeler is een dappere en elegante hond met een grote gehoorzaamheid en kracht. Deze hond is zeer waakzaam en serieus van aanleg. Door zijn aangeboren beschermende instinct en zijn territoriumdrift kan de Groenendaeler een uitstekende bewakingshond zijn. De Groenendaeler kan verlegenheid of gevoeligheid vertonen. Uitgebreide socialisatie op een jonge leeftijd kan hier veel verschil bij uitmaken. Deze hond vraagt om een strenge, maar vriendelijke opvoeding door een ervaren leraar. Bij een redelijke manier van trainen zal deze hond zeer coöperatief zijn.

De Groenendaeler is als goede werkhond, beroemd om zijn werkvaardigheden, zijn uithoudingsvermogen en zijn gehoorzaamheid. Deze hond is een uitstekende politiehond en wordt voor dit doel in België zeer veel gebruikt. Deze veeleisende en actieve hond heeft de neiging om een nauwe band met één persoon aan te gaan. Ondanks de reputatie van hoeder en werkhond kan de Groenendaeler ook een uitstekend huisdier zijn. Het is een trouwe en waakzame hond, die een beminnelijke metgezel voor zijn baas kan zijn. Wanneer deze hond goed gesocialiseerd is, zal hij goed met kinderen overweg kunnen. In feite kan deze hond makkelijk een onderdeel van het gezin worden.

Gefokt als schapenhoeder, is de Groenendaeler vol energie en wil altijd zeer actief zijn. Deze hond heeft dan ook veel en intensieve beweging nodig. Deze honden hebben de neiging hoedgedrag te vertonen, zoals opjagen en cirkelen en ze kunnen zonder ophouden urenlang actief zijn. De Groenendaeler kan agressie vertonen naar andere dieren. Deze honden moeten goed bij andere dieren geïntroduceerd worden en goed gesocialiseerd worden op jonge leeftijd.

Gezondheid van de Groenendaeler

Het is een taai en gezond ras, dat geen grote gezondheidsproblemen vertoont. Toch kunnen epilepsie, huidallergieën en enkel soorten oogproblemen voorkomen. Heup- en elleboogdysplasie komen een enkele keer ook voor bij dit ras.

Verzorging

De zware vacht van de Groenendaeler vraagt om regelmatig borstelen. Dit ras verhaart twee keer per jaar zeer hevig en de vacht heeft tijdens de rui extra verzorging nodig. Oren en tenen moeten ook regelmatig worden schoongemaakt.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen