Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

golden retriever hond

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 25 - 34 kg

Schofthoogte: 51 - 61 cm

Golden Retriever

De Golden Retriever is een hondenras dat afkomstig is uit Schotland.

Geschiedenis

De Golden Retriever, een van de meest vriendelijke honden, is het resultaat van een poging van een Schot om de perfecte retriever te fokken. In 1865 heeft Lord Tweedenham een gele puppy met een gegolfde vacht genaamd Nous, meegenomen naar zijn landgoed in Inverness. Gedurende meer dan twintig jaar heeft hij gefokt met de gele pups van Cowslip, de dochter van Nous en haar nakomelingen. Aan het begin van de twintigste eeuw was de Golden Retriever zeer populair, dankzij zijn uitstekende kwaliteiten. Ook Amerikaanse jagers kwamen onder de indruk van deze sterke intelligente retriever, en gebruikten hem bij de jacht op de overvloed aan wild in de moerassen van hun land.

Hoewel het jagen als sport is afgeschaft, is de Golden Retriever populairder dan ooit, omdat hij door zijn vriendelijkheid, zijn geschiktheid om in gezelschap te verkeren en zijn gehoorzaamheid de perfecte gezinshond is. Zelfs president Gerald Ford had een Golden Retriever, genaamd Liberty. Op zekere dag nam de president zijn hond in de vroege ochtend mee om haar uit te laten, toen ze buiten werden gesloten. Liberty was toen zwanger van negen pups. Een van de puppies uit een worp van het Witte Huis is blindengeleidehond geworden. Doordat de president een Golden Retriever als huisdier had, werd dit ras zelfs nog populairder in de Verenigde Staten: dit ras hoorde al snel tot de top tien van rassen die geregistreerd waren bij de American Kennel Club.

Karakter

Het is natuurlijk geen wonder dat de Golden Retriever zijn populariteit behouden heeft. De honden van dit ras hebben een temperament dat ieder zou wensen voor zijn hond, of zelfs voor zijn vriend. Deze hond is trouw, beminnelijk, speels, actief en heeft de wens om zijn naasten te plezieren. Ook als werkhond wordt de Golden Retriever door geen ander ras overtroffen. Door zijn aangeboren kwaliteiten als intelligentie en het vermogen om te leren is de Golden Retriever makkelijk af te richten.

Deze honden blinken uit als geleidehonden (zowel voor blinden als voor doven). Ook worden ze ingezet als drugshonden of als hulphond bij zoek- en reddingsoperaties. Volgens de AKC is agressief gedrag  naar andere honden of mensen in gewone situaties, of een ongewenst vertoon van angstigheid of nervositeit niet in overeenkomst met het karakter van de Golden Retriever. De Golden Retriever is een fantastische hond als gezinshond, vooral omdat hij het met kinderen zo goed doet. Maar door zijn zachtaardige karakter is hij minder geschikt als bewakingshond. Hoewel hij wel hard blaft wanneer hij vreemden ziet, zal de Golden Retriever zelfs met een inbreker snel vrienden worden.

Gezondheid van de Golden Retriever

Tot de gezondheidsproblemen die bij dit ras voorkomen behoren huidallergieën, heupdysplasie en aangeboren oogproblemen.

Verzorging

Deze middelgrote hond heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 jaar. Deze hond verhaart gemiddeld en is makkelijk te onderhouden. Hoewel deze hond niet vaak in bad hoeft, moet de vacht regelmatig worden gereinigd met een stevige borstel. De Golden Retriever is net zo gek op het apporteren van ballen en stokken als op het apporteren van fazanten, gevogelte of andere prooi. Dankzij de Retriever afkomst is het makkelijk om deze hond in beweging te houden. Houdt in gedachten dat deze hond beweging nodig heeft en dat het goed is om deze hond mee te nemen voor een lange wandeling.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.