Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

friese stabij hondenras

Levensverwachting: 13 - 14 jaar

Gewicht: 20 - 25 kg

Schofthoogte: 50 - 53 cm

Friese Stabij

De Friese Stabij - ook wel de Stabyhoun genoemd - is een krachtig gebouwde, enigszins rechthoekige, langharige staande hond.

Geschiedenis

De Friese Stabij is afkomstig uit de provincie Friesland in Nederland. Sommige van de vroegste vermeldingen van de Friese Stabij dateren uit het begin van de 19e eeuw in de historische literatuur van Joost Halbertsma en Nynke-fan Hichtum. Dit ras is ontwikkeld om op vossen, vogels en ander klein wild te jagen. Ze waren vooral bedreven in het vangen van mollen. De moderne Friese Stabij blijft een getalenteerde jager, voornamelijk gebruikt als een jacht- en waakhond.

De Friese Stabij is een van de zeldzaamste rassen ter wereld en heeft een kleine maar loyale aanhang onder Nederlandse huiseigenaren en sporters, gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden en zijn bewakingsmogelijkheden. De moderne Friese Stabij worden soms gefokt met Labradors omdat ze qua gedrag, temperament en lichaamsbouw veel op elkaar lijken.

Karakter van de Friese Stabij

De Friese Stabij is een zeer zachtaardig en toegewijd familiehuisdier. Dit ras is goed voor kinderen omdat het de eigenschap heeft geduldig en tolerant te zijn. De Friese Stabij is zeer intelligent, dus het vereist voldoende mentale stimulatie om de ontwikkeling van probleemgedrag te voorkomen. Deze honden zijn van nature vriendelijk en enthousiast om het je naar de zin te maken. Hoewel de Friese Stabij een jachthond kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en zijn ze over het algemeen niet agressief of dominant tegenover andere honden. De Friese Stabij is een goede waakhond, hoewel hij van nature erg beminnelijk is.

De Friese Stabij is een intelligent ras waardoor hij zeer trainbaar is. Omdat deze honden van nature enigszins onafhankelijk zijn, vereisen ze een stevige en consistente hand in training. Het wordt aanbevolen dat bij de Friese Stabij positieve, op versterking gebaseerde trainingsmethoden gebruikt en dat er zo vroeg mogelijk met training en socialisatie wordt begonnen.

Gezondheid

De levensverwachting van de Friese Stabij is ongeveer 13 tot 14 jaar. De meest voorkomende genetische problemen die bij dit ras optreden zijn heup- en elleboogdysplasie, epilepsie, radius curvus (een van de oorzaken van elleboogdysplasie) en PDA (een aangeboren hartafwijking). Elk van deze aandoeningen presenteert zich met minder dan 2% in de totale Friese Stabij-populatie.

Verzorging van de Friese Stabij

De lange, slanke vacht van de Friese Stabij komt vaak voor in het zwart, bruin en oranje met witte aftekeningen. Regelmatig borstelen houdt de vacht vrij van klitten en minimaliseert het afstoten. Deze bijzondere hond hoeft niet te vaak gewassen te worden, baden kunnen de gladheid van de vacht verpesten.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen