Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Finse spits

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 7 - 13 kg

Schofthoogte: 39 - 50 cm

Finse Spits

De Finse Spits is de nationale hond van Finland.

Geschiedenis

Deze hond dankt zijn oorsprong aan de honden, die ongeveer tweeduizend jaar gelden door jagende stammen meegebracht zijn uit het gebied van de rivier de Wolga, in Centraal Rusland. Dit ras is tegenwoordig populair in alle Scandinavische landen. Het ras van de Finse Spits is in het midden van de negentiende eeuw bijna verdwenen tengevolge van onzorgvuldig kruisen. Dit ras is later weer teruggebracht door jagers, die een paar overgebleven honden van dit ras in de noordelijke bossen vonden. De Finse Spitsen zijn onbetaalbare jachtgezellen geworden, die het wild traceren en aanwijzen. Ook doen ze het goed als honden op het erf en als gezinshuisdieren. De Finse Spits is door de AKC in 1987 voor het eerst als een apart ras erkend.

Karakter

De Finse Spits is een dappere, vriendelijke, levendige, alerte, speelse en soms ruwe hond. Deze hond houdt ervan om in het gezelschap van zijn gezin te verkeren en vraagt om genegenheid en aandacht. De Finse Spits is in principe een jachthond, maar is ook een fijne metgezel voor het gezin, vooral voor de wat oudere kinderen en de volwassenen. De Finse Spits wordt langzaam volwassen en bereikt pas op drie - tot vierjarige leeftijd de volwassenheid. Deze hond is gereserveerd en behoedzaam tegenover vreemden, maar gaat over het algemeen goed om met andere dieren. Het is een levendig en nieuwsgierig ras en deze hond is zich bewust van zijn plaats in de dominantie hiėrarchie. Sommige reuen kunnen dominant zijn en hebben de neiging om matig agressief naar andere honden te zijn. Hoewel deze honden trouw zijn aan hun eigen gezin, zal de Finse Spits weigeren om slaafs orders op te volgen.

De Finse Spits is een hond die met geduld en begrip afgericht moet worden, op een consequente wijze. Dit ras wordt de "barking bird dog" genoemd en is eeuwenlang gefokt om zijn karakteristieke blafgedrag. Ook kan deze hond vele andere geluiden voortbrengen. Het blaffen kan een probleem vormen, indien de Finse Spits lange tijd alleen buiten wordt gelaten.

Gezondheid van de Finse Spits

De Finse Spits heeft een aanleg tot het krijgen van diabetes mellitus, een metabolische ziekte die wordt veroorzaakt door insuline deficiėntie. Vergeleken met andere rassen heeft dit ras het laagste aantal gevallen van heupdysplasie en PRA. Een van de grotere gezondheidsproblemen waar de Finse Spits mee geconfronteerd wordt, is knieschijf -luxatie.

Verzorging

De Finse Spits heeft een dubbele vacht die bestaat uit een korte, zachte, dichte ondervacht en een lange, harde, rechte bovenvacht van bijna vijf cm lang op het lichaam. De vacht moet één of twee keer per week worden geborsteld en vaker als de hond in de rui is. De speciale hondengeur ontbreekt bij deze honden en ze hoeven alleen gebaad te worden wanneer dat nodig is. Wanneer deze hond in de rui is, verhaart hij zeer hevig. Voor de verzorging van de Finse Spits zijn een pinnenborstel, een vachthark en een metalen kam nodig om de vacht op de juiste manier te borstelen en om de vacht er goed uit te laten zien. Ook is het nodig om regelmatig de oren schoon te maken en de nagels te knippen om het dier schoon en gezond te houden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen