Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Epagneul Nain Papillon

Levensverwachting: 13 - 15 jaar

Gewicht: 3 - 5 kg

Schofthoogte: 20- 28 cm

Epagneul Nain Papillon

De Epagneul Nain Papillon is een zeer oud ras en het was de favoriet van de Europese hoven.

Geschiedenis

"Papillon" betekent in het Frans vlinder. Afbeeldingen van de voorouders van deze hond zijn te herkennen op vele schilderijen, onder andere op die van Titiaan. Maar, al deze kleine honden hadden langs de wangen hangende oren die licht hingen. De opstaande oren zijn later ontwikkeld en werden eerst in de negentiende eeuw een rage; toen werd de Epagneul Nain of de Dwarf Spaniël de "Papillon". Rachel Kemmerer, de emeritus president van de Papillon Club of America wijst erop dat de honden met de vlinderoren gefokt moeten zijn uit de paar honden van wie de huid van de oren sterk genoeg was om recht op te staan. Er zijn twee schilderijen uit de 18e eeuw die op deze route wijzen. Deze hond werd eerst de Squirrel Spaniël genoemd, vanwege zijn harige staart, maar later waren alle ogen gericht op de "Papillon" vleugels.

De grote populariteit van de Epagneul Nain Papillon (of Dwarf Spaniel) aan de hoven (Marie Antoinette hield veel van deze honden en er wordt van haar gezegd dat ze met haar Epagneul Nain Papillon naar de guillotine liep) betekende dat de fokkers zeer veel aandacht aan dit ras besteedden en de kenmerken perfectioneerden, die dit ras zo populair maakten. Italiaanse, Franse en Belgische fokkers hebben in verschillende perioden bijgedragen aan het ontwikkelen van de kenmerken van de huidige Epagneul Nain Papillon. Ironisch genoeg is, afgeleid van 'Papillon", de variëteit met oren die langs de wangen hangen, onlangs "Phalene" genoemd, hetgeen "mot" betekent. De International Papillon Organization, waaraan de American Papillon Club is verbonden, heeft dit besloten, toen pogingen om de verwarring, die bestond rond de naam van het ras op te heffen, geen effect hadden. De sterke Epagneul Nain Papillon heeft de hoven en de koninklijken overleefd, zegt Kemmerer, en nu sluiten mensen in alle rangen en standen deze kleine hond in hun hart.

Karakter

De Epagneul Nain Papillon is een aanhankelijke gezelschapshond en hij is taaier dan over het algemeen van Toy rassen kan worden verwacht. Hij is levendig en speels, maar omdat hij intelligent is, is de Epagneul Nain Papillon kalm en waardig als de situatie dat vereist. Soms zijn ze schuw tegen onbekenden en kunnen ze hierdoor overmatig gaan blaffen omdat ze bezitterig zijn met betrekking tot hun eigenaar.

Epagneul Nain Papillons doen het goed met oudere kinderen, maar kunnen omdat ze tere botten hebben door kleine kinderen makkelijk worden bezeerd. Wanneer ze als puppy's zijn gesocialiseerd, zijn de Epagneul Nain Papillons vriendelijk tegen andere dieren. Hoewel ze makkelijk af te richten zijn en hoewel ze zelfs uitblinken in gehoorzaamheidswedstrijden, kan het moeilijk zijn om de Epagneul Nain Papillon zindelijk te krijgen en daar moet het liefst vroeg mee worden begonnen.

Gezondheid van de Epagneul Nain Papillon

Gezondheidsproblemen die bij dit ras voorkomen zijn onder andere problemen met de knieschijven, die eventueel operatief moeten worden verholpen en een zachte plek op de schedel, waarvoor bescherming moet worden geboden wanneer deze niet hard wordt.

Verzorging

Deze honden zijn schoon en ruiken niet, maar de lange zijdeachtige vacht moet wel dagelijks worden gekamd en geborsteld om deze er mooi uit te laten zien. Deze honden verharen gemiddeld en daarom kan het haar van de vacht in de knoop raken en vervilten. De tanden moeten regelmatig worden schoongemaakt om het ontstaan van plaque tegen te gaan. Net als andere honden heft de beweeglijke en actieve Epagneul Nain Papillon beweging nodig, maar deze honden kunnen goed op een appartement worden gehouden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.