Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

engelse setter hond

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 25 - 30 kg

Schofthoogte: 61 - 69 cm

Engelse Setter

De Engelse Setter is een van de oudste rassen jachthonden en de geschiedenis van dit ras gaat terug tot de veertiende eeuw.

Geschiedenis

In de eeuwen daarna ontwikkelde dit ras zich tot een ras dat een "setting" Spaniël genoemd werd en dat gebruikt werd voor het vinden en zetten van vogels. Dit ras heeft deze naam gekregen, omdat het ging liggen (of zetten) en bewegingsloos bleef met de ogen op de prooi gericht en een poot optilde om aan te wijzen waar zich de prooi bevond. Tegen het eind van de achttiende eeuw ging men bij de jacht geweren gebruiken en werden deze honden simpelweg "Setters" genoemd. De Engelse Setter die we tegenwoordig kennen, heeft zijn uiterlijk te danken aan Sir Edward Laverack, die dit ras in de negentiende eeuw heeft ontwikkeld door middel van selectief kruisen. Het moderne showtype Engelse Setter wordt vaak ook het Laverack type genoemd. Later heeft de heer Richard Llewellin een andere lijn ontwikkeld, die in staat was om te werken en de huidige werkende setter wordt ook wel het Llewellin type genoemd.

Karakter van de Engelse Setter

De Engelse Setter is een vreedzame, vriendelijke, gevoelige en gelijkmatig gehumeurde hond, hij doet het uitstekend met kinderen en heeft behoefte aan genegenheid. Deze honden kunnen eigenzinnig zijn en het kan moeilijk zijn om ze zindelijk te krijgen. Bij de Engelse Setter moet op jonge leeftijd met het africhten worden begonnen. Dan kunnen ook slechte gewoontes worden voorkomen. Ze moeten met vaste en toch zachte hand worden behandeld. De Engelse Setter houdt van spelen met andere honden en hij geniet van gezelschap. Engelse Setters zijn matig goed als waakhond. Deze honden houden ervan om te zwerven, graven en te springen. Het veldtype Engelse Setter, ofwel het Llewellin type, is kleiner dan het showtype Engelse Setter, ofwel het Laverack type en het veldtype is zeer actief.

Gezondheid

Bij de Engelse Setter kunnen auto-immuun problemen voorkomen. Deze honden hebben een aanleg voor doofheid, maagtorsie, heupdysplasie en verschillende oogproblemen. De Engelse Setters hebben een zeer gevoelige huid en zijn bevattelijk voor vele soorten huidallergieën. Ouders moeten worden getest en moeten vrij zijn van genetische afwijkingen en gezondheidsproblemen. Ze moeten jaarlijks OFA certificaten krijgen en door de CERF worden getest. Vergeleken met andere rassen, hebben de Engelse Setters relatief weinig gezondheidsproblemen.

Verzorging

De Engelse Setter heeft een middellange zachte en vlakke vacht, die regelmatig geborsteld en gekamd moet worden om hanteerbaar en aantrekkelijk te blijven. Er moet voor worden gezorgd dat de vacht vrij van knopen en takjes blijft. De Engelse Setter verhaart gemiddeld en wanneer de hond in de rui is, moet er meer aandacht aan de verzorging van de vacht worden besteed. Het is niet nodig om deze hond regelmatig te baden of met droogshampoo te behandelen. Het haar onder aan de voeten moet worden geknipt, evenals de nagels.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.