Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

engelse mastiff

Levensverwachting: 6 - 12 jaar

Gewicht: 54 - 100 kg

Schofthoogte: 70 - 91 cm

Engelse Mastiff

De English Mastiff behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis

Er waren al Mastiffs in Brittanniė, toen de Romeinen dat land binnenvielen. Deze honden vochten aan de zijde van hun bazen tegen de indringers. De moed van deze reuzen maakte een grote indruk op Julius Caesar en deze keizer noemt hen in zijn verslag van de veldtocht die plaatsvond in het jaar 55 voor Christus. Voor de Mastiff geldt, dat het een geval was van "Caesar kwam, Caesar zag, en Caesar was overwonnen". De Mastiff bestond al eeuwen voor de tijd van de Romeinen. Er waren al Mastiff -achtigen in de tijd van de Babyloniėrs. Op reliėfs uit die tijd zien we enorme honden die op leeuwen jagen.

De Mastiff, ook wel English Mastiff of Old English Mastiff genoemd, is waarschijnlijk in de zesde eeuw voor Christus door de Phoeniciėrs naar het Britse eiland gebracht, waar de oude Kelten ze trainden om als oorlogshonden te dienen, naast hun gebruik als gewone werkhond. De Romeinen, die de Mastiff uit Brittaniė mee naar huis namen, gebruikten deze honden als gladiatorhonden, waarbij ze moesten vechten tegen wilde dieren als tijgers en leeuwen in het "circus". Ook ten tijde van de regering van koningin Elizabeth was het gebruikelijk om de Mastiff tegen grote dieren te laten vechten om de koningin te vermaken. Hannibal nam bataljons van Mastiffs mee op zijn veldtochten door de Alpen. De zachtaardige Sint Bernard dankt zijn formaat aan de Mastiff. En ook de grote berghonden uit Spanje, Frankrijk en de Balkanlanden kunnen de oorlogshonden van Hannibal bedanken voor hun bijdrage aan hun fysieke voorkomen. Volgens Marco Polo hield de Chinese keizer Kublai Khan wel 5000 Mastiffs voor de jacht en voor de oorlog.

Hoe dan ook is het Mastiff ras zoals we dat vandaag de dag kennen een product van de Engelsen, die dit ras al bijna tweeduizend jaar hebben gefokt. Men neemt aan dat de Pilgrim Fathers een Mastiff en een Spaniel met zich meenamen op de Mayflower; toch is dit ras tegen het midden van de twintigste eeuw in Engeland bijna uitgestorven, omdat ze tijdens de oorlogsjaren afgemaakt werden, omdat deze enorme honden net zoveel eten als een soldaat. Het interessant om op te merken dat de Mastiffs tijdens de oorlog gebruikt werden om wagens met munitie te trekken. Na de oorlog zijn vele honden geļmporteerd uit de Verenigde Staten en Canada en kwam het ras in zijn land van oorsprong weer tot bloei. Hoewel er een Amerikaanse Mastiff Club is opgericht in 1879, werd deze ontbonden. De huidige Mastiff Club of America is in 1929 opgericht.

Karakter van de Engelse Mastiff

Tegenwoordig wordt deze hond meestal gebruikt als bewakingshond en als een gezinshuisdier, dat zeer beschermend en beminnelijk is tegenover zijn familie. Hoewel de Mastiff niet veel blaft, houdt hij voet bij stuk zonder agressief te worden, dankzij zijn aangeboren kwaliteiten. De dappere en trouwe Mastiff heeft gezelschap nodig, maar hij is niet vriendelijk tegen vreemden en is daardoor een goede bewakingshond. Wanneer hij niet als puppy gesocialiseerd wordt, kan de Mastiff tegenover andere honden de neiging tot vechten hebben. Maar de Mastiff doet het goed met kinderen, omdat hij rustig is, gelijkmatig en volgzaam; hoewel kleine kinderen beter niet bij hem in de buurt gelaten kunnen worden vanwege zijn grote formaat. De Mastiff pleziert graag en reageert goed op training, wanneer men hem geduldig en vriendelijk benadert.

Gezondheid

De Mastiff is bij de schouders 76 cm hoog, en de grotere exemplaren kunnen tot 91 kg wegen. Deze hond heeft een zwaar hoofd en een korte snuit en de vacht is kortharig. De kleur van de vacht kan donker bruin, tan of gemengd zijn. De Mastiff kan tot 12 jaar oud worden en heupdysplasie ontwikkelen. Ook zijn deze honden bevattelijk voor het krijgen van een maagtorsie, daarom is het beter om hen 2 tot 3 keer per dag kleinere porties te geven dan een grote maaltijd per dag.

Verzorging

Deze honden verharen gemiddeld en zijn makkelijk te verzorgen. Baden alleen indien nodig; maar regelmatig borstelen en afwrijven met een zachte doek maken de vacht glanzend.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.