Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pomeriaan

Levensverwachting: 12 - 16 jaar

Gewicht: 2 - 3,5 kg

Schofthoogte: 20 - 22 cm

Dwergkeeshond

Afkomstig van grote sledehondenrassen, heeft de Dwergkeeshond een lange en interessante geschiedenis. De Dwergkeeshond staat ook wel bekend als de Pomeriaan.

Geschiedenis

Dwergkeeshonden werden ontwikkeld in de provincie Pomerania van de oude Spitz-rassen van de verre noordelijke landen. De naaste familieleden van de Dwergkeeshond zijn de Noorse Elandhond, de Schipperke, de Duitse Spitz, de Amerikaanse Eskimohond, de Samojeed en andere leden van de Spitz of noordelijke groep honden, die allemaal worden gekenmerkt door hun wigvormige hoofden, prikoren en dikke harige jassen. Vroege Dwergkeeshonden wogen maar liefst 30 pond.

Zelfs in de begindagen van het ras waren Dwergkeeshonden populair. Opmerkelijke mensen die naar verluidt honden van het Pomeraniaanse type hebben, omvatten theoloog Martin Luther, die een Dwergkeeshond had met de naam Belferlein die hij vaak in zijn geschriften noemde; kunstenaar Michelangelo, wiens Dwergkeeshond op een satijnen kussen zat en keek hoe hij het plafond van de Sixtijnse Kapel schilderde; natuurkundige Isaac Newton, wiens Dwergkeeshond Diamond werd genoemd, kauwde naar verluidt veel van zijn manuscripten, en componist Mozart, wiens Dwergkeeshond Pimperl heette en aan wie hij een aria droeg.

In 1761 verhuisde het beroep van Pomeranians naar Engeland toen Sophie Charlotte, een 17-jarige prinses van Mecklenburg-Strelitz (een naburige provincie Pomerania) trouwde met de Engelse prins die koning George III zou worden. Ze bracht een paar voornamelijk witte honden met de naam Phebe en Mercurius mee die meer dan 20 pond wogen, wat op dat moment standaard was. Hoewel ze populair waren in koninklijke kringen, sloeg het nieuwe ras niet aan bij het publiek. Dat veranderde allemaal tijdens het bewind van de kleindochter van koningin Charlotte, koningin Victoria. Tijdens haar 64 jaar als koningin van Engeland fokte koningin Victoria meer dan 15 verschillende hondenrassen. In haar latere jaren was ze vooral dol op Dwergkeeshonden, die ze voor het eerst zag in 1888 tijdens een reis naar Italië.

Ze werd verliefd op een sabel en rode Dwergkeeshond genaamd Marco, die slechts 12 pond woog. Tegenwoordig geloven velen dat hij de inspiratie was om kleinere Dwergkeeshonden te fokken. Marco ging vervolgens in veel hondenshows onder de naam van de koningin concurreren en won vele onderscheidingen. Victoria kocht ook drie andere Dwergkeeshonden op dezelfde reis naar Florence in 1888. Na Marco was Victoria's volgende beroemdste Dwergkeeshond een ​​vrouw genaamd Gina die ook kampioen werd op hondenshows in Londen. Victoria hield zoveel van haar Dwergkeeshonden dat ze, terwijl ze lag te sterven, vroeg of haar favoriete Dwergkeeshond (Turi) naar haar bed werd gebracht.

Victoria's liefde voor de Dwergkeeshonden, vooral de kleinere, inspireerde Engelse hondenliefhebbers om nog kleinere Dwergkeeshonden te fokken. Van 1900 tot de jaren 1930 hadden Dwergkeeshonden vaak het grootste aantal inzendingen op Crufts hondenshow, het nationale kampioenschap van Groot-Brittannië. Het was gedurende deze tijd dat de rasstandaard werd gestabiliseerd, met de grootte die naar zijn huidige gewicht kwam en de vacht zijn karakteristieke diepe franje ontwikkelde. Gedurende deze tijd kwam er ook een breder scala aan kleuren beschikbaar. Vroege Dwergkeeshonden waren voornamelijk wit, zwart, chocolade of blauw, maar nadat een oranje hond begon te winnen op hondenshows in de jaren 1920, werd het scala aan kleuren uitgebreid.

De populariteit van de Dwergkeeshond verspreidde zich over de Atlantische Oceaan. In 1888 was een Dwergkeeshond met de naam Dick de eerste die Dwergkeeshond binnenging in het stamboek van de American Kennel Club (AKC). In 1892 werd de eerste Dwergkeeshond opgenomen in een hondenshow in New York. Nadat de AKC het ras in 1900 had erkend, werden Dwergkeeshonden snel populair in de Verenigde Staten. In 1909 werd de American Pomeranian Club geaccepteerd als lidclub van de AKC en aangewezen als de ouderclub voor het ras. Tegen het midden van de eeuw was de Dwergkeeshond een van de populairste hondenrassen in Amerika. Vandaag staan ​​ze op de 14e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn geregistreerd.

Karakter van de Dwergkeeshond

De extraverte Dwergkeeshond is slim en levendig. Hij houdt ervan nieuwe mensen te ontmoeten en kan goed opschieten met andere dieren, hoewel hij soms denkt dat hij een stuk groter is dan hij is. Laat hem geen grotere honden uitdagen in zijn verkeerde overtuiging dat hij hun maat of groter is. Alert en nieuwsgierig, Dwergkeeshonden zijn uitstekende waakhonden en blaffen naar iets ongewoons. Leer ze echter op bevel te stoppen met blaffen, anders kunnen ze de hele dag doorgaan.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy's met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen te worden vastgehouden. Kies de puppy op de weg die graag op je schoot wil zitten, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich verstopt in de hoek. Agressie en verlegenheid zijn geen kenmerken die je Dwergkeeshond zal ontgroeien. Ontmoet altijd ten minste een van de ouders, meestal is de moeder degene die beschikbaar is, om ervoor te zorgen dat ze een goed temperament hebben waar je je prettig bij voelt. Het ontmoeten van broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te evalueren hoe een puppy eruit zal zien als hij groot is. Ze moeten vriendelijk, kalm, stil en gemakkelijk om mee te leven zijn.

Zoals elke hond heeft de Dwergkeeshond vroege socialisatie nodig, blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat de Dwergkeeshond opgroeit tot een goed afgerichte hond. Hem inschrijven in een puppy-kleuterklas is een goed begin. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, helpt hij ook zijn sociale vaardigheden op te poetsen.

Gezondheid

Dwergkeeshonden zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Dwergkeeshonden zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn als je dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je gezondheidsvoordelen laat zien voor de ouders van je puppy. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond is getest op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij de Dwergkeeshond kun je verwachten dat je bij de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) gezondheidsklachten ziet voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat ogen normaal zijn.

 • Allergieën:
  Sommige Dwergkeeshonden kunnen last hebben van verschillende allergieën, variërend van contactallergieën tot voedselallergieën. Als je Dwergkeeshond zijn poten likt of veel in zijn gezicht wrijft, vermoed dan dat hij een allergie heeft en laat hem controleren door je dierenarts.
 • Epilepsie:
  Sommige Dwergkeeshonden ontwikkelen epilepsie en hebben epileptische aanvallen. Als een Dwergkeeshond epileptische aanvallen heeft, breng hem dan naar de dierenarts om te bepalen welke behandeling geschikt is.
 • Oogproblemen:
  Dwergkeeshonden zijn gevoelig voor verschillende oogproblemen, waaronder staar, droge ogen (keratoconjunctivitis sicca) (droogheid van het hoornvlies en het bindvlies) en traanbuisproblemen. Deze problemen kunnen optreden bij jonge volwassen honden en kunnen leiden tot blindheid als ze niet worden behandeld. Neem contact op met een dierenarts als je roodheid, littekens of overmatig scheuren opmerkt.
 • Heupdysplasie:
  Heupdysplasie komt af en toe voor bij de Dwergkeeshond. Men denkt dat veel factoren, waaronder genetica, omgeving en voeding, bijdragen aan deze misvorming van het heupgewricht. Getroffen Dwergkeeshonden zijn meestal in staat om een ​​normaal, gezond leven te leiden, in tegenstelling tot sommige van de grote en gigantische rassen, die een operatie nodig hebben om zich gemakkelijk te verplaatsen.
 • Ziekte van Legg-Perthes:
  Dit is een andere ziekte waarbij het heupgewricht betrokken is. Veel kleine hondenrassen zijn gevoelig voor deze aandoening. Wanneer de Dwergkeeshond Legg-Perthes heeft, wordt de bloedtoevoer naar het hoofd van het dijbeen (het grote achterbeenbot) verminderd en begint het hoofd van het dijbeen dat verbinding maakt met het bekken te desintegreren. Meestal treden de eerste tekenen van Legg-Perthes op wanneer puppy's 4 tot 6 maanden oud zijn. De eerste tekenen zijn mank lopen en atrofie van de beenspier. Gekwalificeerde dierenartsen kunnen een operatie uitvoeren om het zieke dijbeen af ​​te snijden, zodat het niet langer aan het bekken is bevestigd. Het littekenweefsel dat het resultaat is van de operatie creëert een "vals gewricht" en de puppy is meestal pijnvrij.
 • Patella Luxatie:
  Dit is een veel voorkomend probleem voor de Dwergkeeshond. De patella is de knieschijf. Luxatie betekent dislocatie van een anatomisch deel (als bot bij een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterbeen) in en uit zijn plaats glijdt en pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend werken, maar veel honden leiden een relatief normaal leven met deze aandoening.
 • Samengevouwen luchtpijp:
  Dit is een aandoening waarbij de luchtpijp, die lucht naar de longen voert, de neiging heeft gemakkelijk in te storten. Het meest voorkomende teken van een ingestorte luchtpijp is een chronische, droge, harde hoest die door velen wordt beschreven als vergelijkbaar met een 'ganzenhoen'. Omdat het kan worden veroorzaakt door tijdens het lopen te hard tegen een kraag te trekken, moet je je Dwergkeeshond trainen om mooi naast je te lopen in plaats van aan de riem te trekken, of een harnas gebruiken in plaats van een kraag. Samengevouwen luchtpijp kan medisch of chirurgisch worden behandeld.
 • Tandproblemen:
  Dwergkeeshonden zijn gevoelig voor tanden en tandvlees en vroeg tandverlies. Kijk uit voor tandheelkundige problemen en breng je Dwergkeeshond naar de dierenarts voor regelmatige tandonderzoeken.

Verzorging

Dwergkeeshonden zijn zeer actief binnenshuis en zijn goede keuzes voor appartement bewoners en mensen zonder een omheinde tuin. Ze hebben een gematigd activiteitenniveau en zullen genieten van verschillende korte dagelijkse wandelingen of speltijden. Ze zijn opmerkelijk stevig en houden van langere wandelingen, maar houd er altijd rekening mee dat ze klein en gevoelig zijn voor hitte. Ze houden van spelen en kunnen zich gemakkelijk vervelen, dus geef ze veel speelgoed en draai ze regelmatig zodat er altijd iets nieuws is. Ze houden vooral van speelgoed dat hen uitdaagt.

Een activiteit die zowel jij als je Dwergkeeshond leuk vindt, is de trick-training. Dwergkeeshonden leren graag nieuwe dingen en vinden het leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus het leren van trucs is een perfecte manier om contact met ze op te nemen en ze tegelijkertijd te bewegen en mentaal te stimuleren. Ze hebben een korte aandachtsspanne, dus houd trainingssessies kort en leuk. Beloon je Dwergkeeshond met lof, traktaties of speel wanneer hij een opdracht correct uitvoert of iets anders doet wat je leuk vindt.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.