Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

duitse herder hondenras

Levensverwachting: 9 - 13 jaar

Gewicht: 30 - 32 kg

Schofthoogte: 55 - 70 cm

Duitse Herder

De Duitse Herder is een aanhankelijke en intelligente hond met een enorme werklust.

Geschiedenis

De huidige Duitse Herder komt voort uit één hond, namelijk: Hector Linksrhein. Later werd deze Horand von Grafrath genoemd. In april 1899 werd deze hond als eerste Duitse Herder erkend. Max von Stephanitz was destijds een belangrijke Kapitein die op zoek was naar een hondenras dat beschikte over stalen zenuwen en waakzaam zou zijn. De hond dat hij zocht moest ook beschikken over moed en moest bovendien blindelings te vertrouwen zijn. Hij vond al deze eisen uiteindelijk terug in de Duitse Herder.

De Duitse Herder werd in de Tweede Wereldoorlog ook intensief ingezet voor verschillende taken. Nadat de oorlog voorbij was zagen de geallieerden ook hoe bijzonder en effectief deze hond was waarna ze de Duitse Herder meenemen naar hun thuisland. In onder andere de Verenigde Staten werd de Duitse Herder immens populair doordat ze vaak een rol kregen in films. Het gerucht gaat zelfs dat de Duitse Herder door hun populariteit de Warner Brothers van de ondergang heeft gered. Niet alleen de soldaten gebruiken de Duitse Herder, ook het Rode Kruis maakte graag gebruik van de kwaliteiten van deze hond. Veel mensen vonden het rond deze periode onprettig om deze hond een ''Duitse Herder'' te noemen, wegens de associatie met de Duitsers. Daarom werd de naam ''Alsatian'' geïntroduceerd, dit werd in 1977 alweer teruggedraaid naar de oorspronkelijke naam zoals we dat vandaag de dag kennen.

Karakter

De Duitse Herder is een uiterst intelligent hondenras dat zich graag blijft ontwikkelen. Ook staan ze erom bekend enorm trouw en beschermend te zijn richting hun naasten. Tegenover vreemden of onbekenden kan hij wat wantrouwend zijn en komt zijn waakinstinct naar boven. Deze hond wordt niet als vijandig beschouwd, maar het is wel belangrijk om eerst het volledige vertrouwen van de Duitse Herder te winnen. Dit hondenras komt het beste tot zijn recht wanneer ze een activiteit of bepaalde taak kunnen uitvoeren, samen met zijn baasje(s).

Gezondheid van de Duitse Herder

De enorme populariteit van de Duitse Herder bleef helaas niet zonder gevolgen. Vooral na de oorlog werd deze hond lang doorgefokt wat uiteindelijk resulteerde in erfelijke problemen zoals heup- en elleboog misvormingen. Ook kwamen aangeboren hartafwijkingen en verschillende huidallergieën vaker voor, dit overigens goed te behandelen zijn.

Verzorging

De vacht van de Duitse Herder is meestal zwart met bruine tinten. Er zijn ook Duitse Herders die met uitzondering in andere kleurstellingen voorkomen. Het is belangrijk om de vacht dagelijks licht te borstelen omdat deze honden erg kunnen verharen in bepaalde seizoenen. Om het verlies van huidvet te vermijden is het niet verstandig om de Duitse Herder te vaak te wassen.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen