Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Drentse-Patrijshond

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 25 - 35 kg

Schofthoogte: 55 - 63 cm

Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond is een rashond afkomstig uit Nederland. Intelligent, loyaal en gevoelig, deze honden hebben enkele van de beste kwaliteiten van elk hondenras.

Geschiedenis

De Drentse Patrijshond werd in de 16e eeuw via Frankrijk en Spanje naar Nederland gebracht. In Nederland werd dit ras de Patrijshond genoemd. Nadat de Drentse Patrijshond was gefokt, hielden jagers in de provincie Drenthe in Nederland ze puur door ze niet te mengen met buitenlandse rassen. Gedurende hun geschiedenis in Nederland was de Drentse Patrijshond afhankelijk van drie hoofdtaken: als veelzijdige jachthonden, boerenhonden en speelkameraadjes en voogden voor de kinderen van de jagers en boeren. Het waren multifunctionele honden. De Drentse Patrijshond kon op allerlei soorten wild jagen, waaronder vele soorten ongedierte.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkende het ras in 1943 officieel. Vijf jaar later, in 1948, werd een Nederlandse rasvereniging met de naam Vereniging De Drentse Patrijshond opgericht. Ze hebben rasstandaarden vastgesteld om ervoor te zorgen dat honden hun oorspronkelijke doelen als jagers, waakhonden en gezinsgenoten konden vervullen. Pas in 2010 introduceerde de American Kennel Club (AKC) de Drentse Patrijshond in hun Foundation Stock Service.

Karakter

De Drentse Patrijshond is een zeer veelzijdig hondenras dat tot veel in staat is. Ze zijn oorspronkelijk gefokt om te jagen, maar houden er ook van om te knuffelen. Deze honden hebben veel energie en spelen graag spelletjes, vooral met een bal of frisbee. Ze zijn ook behoorlijk behendig, gezien hun taak om te jagen op allerlei soorten wild. Door ze vroeg te trainen, kan hun sterke prooidrift worden beperkt. Ze zijn intelligent en bereid om de ouders van hun huisdier te plezieren, dus trainen is vrij eenvoudig.

Ze zijn vriendelijk voor iedereen, zelfs voor vreemden. Ze blaffen af ​​en toe als ze het gevoel hebben dat er iets buitenshuis gebeurt. De Drentse Patrijshond is geweldig voor alle gezinssamenstellingen, van alleenstaanden tot grotere gezinnen. Deze veelzijdige honden kunnen goed met iedereen opschieten. Vanwege hun onbeperkte energie, zijn ze misschien beter geschikt voor huizen met een grote tuin waar ze hun energie kwijt kunnen.

Gezondheid van de Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond is vatbaar voor dezelfde omstandigheden waarmee de meeste hondenrassen van hun grootte te maken kunnen krijgen. Hoewel de meeste over het algemeen gezond zijn, kunnen sommige vatbaar zijn voor enkele gezondheidsproblemen, daarom is het belangrijk om goede zorg en regelmatige veterinaire controles te handhaven. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar de Drentse Patrijshond aan lijdt, zijn erfelijke stomatocytose, heupdysplasie en progressieve retinale atrofie.

Verzorging

Zoals met alle honden, moet ende regelmatige veterinaire controles van een Drentse Patrijshond worden bijgehouden om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren. Drentse Patrijshonden zijn vatbaar voor gewichtstoename als ze te veel worden gevoed en niet genoeg beweging krijgen. Zorg ervoor dat de hond ten minste één goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt met een paar goede, actieve spelsessies en kortere wandelingen erin gemengd. Controleer de oren dagelijks op viezigheid en ongedierte en maak ze schoon zoals aanbevolen door de dierenarts. Knip de nagels van Drentse Patrijshond voordat ze te lang worden, meestal een of twee keer per maand. Ze moeten niet tegen de vloer klikken.

De grootste zorg als het gaat om de zorg van de Drentse Patrijshond is het handhaven van de mondgezondheid. De tanden moeten worden gepoetst zoals aanbevolen door de dierenarts, omdat tandproblemen enkele van de meest voorkomende problemen bij honden zijn. De meeste Drentse Patrijshond vachten zijn een mix van verschillende kleurencombinaties. De hoofdkleuren zijn driekleur, oranje en wit en bruin en wit. De vacht van de Drentse Patrijshond is dicht, en hoewel ze niet overal lang haar hebben, is hun haar langer op de borst en keelgebieden. De vacht is niet gekruld, maar ze hebben ook golvend haar dat plat op de rug ligt tot aan de staart, dat bedekt is met dik haar dat taps toeloopt. Ze worden niet als allergievriendelijk beschouwd. Omdat ze langere vachten hebben, kan de Drentse Patrijshond verschillende soorten weersomstandigheden aan.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.