Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Drentsche-Patrijshond

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 25 - 35 kg

Schofthoogte: 55 - 63 cm

Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een rashond afkomstig uit Nederland.

Geschiedenis

De Drentsche Patrijshond werd in de 16e eeuw via Frankrijk en Spanje naar Nederland gebracht. In Nederland werd dit ras de Patrijshond genoemd. Nadat de Drentsche Patrijshond was gefokt, hielden jagers in de provincie Drenthe in Nederland ze puur door ze niet te mengen met buitenlandse rassen. Gedurende hun geschiedenis in Nederland was de Drentsche Patrijshond afhankelijk van drie hoofdtaken: als veelzijdige jachthonden, boerenhonden en speelkameraadjes en voogden voor de kinderen van de jagers en boeren. Het waren multifunctionele honden. De Drentsche Patrijshond kon op allerlei soorten wild jagen, waaronder vele soorten ongedierte.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkende het ras in 1943 officieel. Vijf jaar later, in 1948, werd een Nederlandse rasvereniging met de naam Vereniging De Drentsche Patrijshond opgericht. Ze hebben rasstandaarden vastgesteld om ervoor te zorgen dat honden hun oorspronkelijke doelen als jagers, waakhonden en gezinsgenoten konden vervullen. Pas in 2010 introduceerde de American Kennel Club (AKC) de Drentsche Patrijshond in hun Foundation Stock Service.

Karakter

De Drentsche Patrijshond is een zeer veelzijdig hondenras dat tot veel in staat is. Ze zijn oorspronkelijk gefokt om te jagen, maar houden er ook van om te knuffelen. Deze honden hebben veel energie en spelen graag spelletjes, vooral met een bal of frisbee. Ze zijn ook behoorlijk behendig, gezien hun taak om te jagen op allerlei soorten wild. Door ze vroeg te trainen, kan hun sterke prooidrift worden beperkt. Ze zijn intelligent en bereid om de ouders van hun huisdier te plezieren, dus trainen is vrij eenvoudig.

Ze zijn vriendelijk voor iedereen, zelfs voor vreemden. Ze blaffen af ​​en toe als ze het gevoel hebben dat er iets buitenshuis gebeurt. De Drentsche Patrijshond is geweldig voor alle gezinssamenstellingen, van alleenstaanden tot grotere gezinnen. Deze veelzijdige honden kunnen goed met iedereen opschieten. Vanwege hun onbeperkte energie, zijn ze misschien beter geschikt voor huizen met een grote tuin waar ze hun energie kwijt kunnen.

Gezondheid van de Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is vatbaar voor dezelfde omstandigheden waarmee de meeste hondenrassen van hun grootte te maken kunnen krijgen. Hoewel de meeste over het algemeen gezond zijn, kunnen sommige vatbaar zijn voor enkele gezondheidsproblemen, daarom is het belangrijk om goede zorg en regelmatige veterinaire controles te handhaven. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar de Drentsche Patrijshond aan lijdt, zijn erfelijke stomatocytose, heupdysplasie en progressieve retinale atrofie.

Verzorging

Drentsche Patrijshonden zijn vatbaar voor gewichtstoename als ze te veel worden gevoed en niet genoeg beweging krijgen. Zorg ervoor dat de hond ten minste één goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt met een paar goede, actieve spelsessies en kortere wandelingen erin gemengd. Controleer de oren dagelijks op viezigheid en ongedierte en maak ze schoon zoals aanbevolen door de dierenarts. Knip de nagels van Drentsche Patrijshond voordat ze te lang worden, meestal een of twee keer per maand. Ze moeten niet tegen de vloer klikken.

De grootste zorg als het gaat om de zorg van de Drentsche Patrijshond is het handhaven van de mondgezondheid. De tanden moeten worden gepoetst zoals aanbevolen door de dierenarts, omdat tandproblemen enkele van de meest voorkomende problemen bij honden zijn. De meeste Drentsche Patrijshond vachten zijn een mix van verschillende kleurencombinaties. De hoofdkleuren zijn driekleur, oranje en wit en bruin en wit. Ze worden niet als allergievriendelijk beschouwd. Omdat ze langere vachten hebben, kan de Drentsche Patrijshond verschillende soorten weersomstandigheden aan.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen