Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Dandie Dinmont Terrier

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 8 - 11 kg

Schofthoogte: 20 - 28 cm

Dandie Dinmont Terriër

De Dandie Dinmont Terriër is een van de oudste Terriër rassen.

Geschiedenis

De oorsprong van dit ras ligt in de grensstreek tussen Engeland en Schotland. De Dandie Dinmont Terriër is waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen de Bedlington Terriër, de Skye Terriër, de Otterhound en de English Terriër. Al rond 1700 is dit ras als een apart ras vermeld. De Dandie Dinmont Terriër komt voor op een portret van Henry, Third Duke of Buccleuch, in 1770 geschilderd door Gainsborough. De Dandie Dinmont Terriër is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd; het ras is nog steeds puur en precies zoals je zou kunnen verwachten.

De Dandie Dinmont Terriër ontleent zijn naam aan het karakter "Dandie Dinmont" dat voorkwam in de in 1814 verschenen roman "Guy Mannering" geschreven door Sir Walter Scott. De Dandie Dinmont Terriër werd door stropers en zigeuners gebruikt om dassen, otters en vossen op te sporen. Dit ras is ontwikkeld om een zeer effectieve jachthond te zijn.

Karakter van de Dandie Dinmont Terriër

De Dandie Dinmont Terriër heeft een eigenaardig en amusant uiterlijk. Naast zijn ontvankelijkheid, is hij bij iedereen geliefd om zijn durf, moed en waakzaamheid. De Dandie Dinmont Terriër houdt van menselijk gezelschap en wordt niet graag alleen gelaten. Met zijn warmte en trouw neemt hij iedereen voor zich in. De Dandie Dinmont Terriër is onafhankelijk, buitengewoon intelligent, vastberaden, gevoelig, aanhankelijk en waardig. Deze hond is vriendelijk en beschermend tegenover zijn gezin, maar een beetje gereserveerd tegenover vreemden.

Sommige reuen van dit ras kunnen agressief zijn tegenover andere mannelijke honden in huis. Deze kleine hond kan zeer luid blaffen voor een hond van zijn afmeting. De Dandie Dinmont Terriër kan bijzonder koppig en eigenzinnig zijn als hij daar zin in heeft en is daardoor soms moeilijk af te richten. De Dandie Dinmont Terriër is bijzonder vriendelijk en levendig.

Gezondheid

De Dandie Dinmont Terriër heeft een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie, de meest voorkomende orthopedische afwijking van de heup bij honden en de meest voorkomende oorzaak van artritis in de heup. Ook krijgen Dandie Dinmont Terriërs vaak schildklierproblemen en oogproblemen. Afgezien van deze problemen, is het een sterk, gehard en gezond ras.

Verzorging

De Dandie Dinmont Terriër hoeft niet regelmatig geborsteld te worden. Het haar op zijn gezicht kan makkelijk vervilt raken door voedsel en vuil, daarom moet het minstens eens per twee dagen schoongemaakt worden. De poten vragen om speciale verzorging en moeten zorgvuldig worden onderhouden. Dit ras verliest het haar niet makkelijk en dood haar moet één of twee keer per jaar uit de vacht geplukt worden. Professionele verzorging is beter en show honden vragen om veel meer verzorging. Het regelmatig verzorgen van de vacht kan met een borstel met pinnen gedaan worden. Losse haren kunnen, als ze niet worden uitgeborsteld, makkelijk gaan vervilten.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen