Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

dalmatier hondenras

Levensverwachting: 10 - 13 jaar

Gewicht: 16 - 32 kg

Schofthoogte: 56 - 61 cm

Dalmatiër

De Dalmatische Hond is sterke, gespierde, middelgrote en sierlijke hond. Kenmerkend is het vlekkenpatroon in de vacht.

Geschiedenis

De afkomst van de Dalmatische Hond is niet zeker. Hij is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Echter in Zuid-Aziė zijn ook afbeeldingen gevonden van gevlekte honden. De naam zou afgeleid kunnen zijn van de Dalmatica, een Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn. De FCI heeft Kroatie als land van herkomst geaccepteerd. Sinds het begin van de achttiende eeuw heeft het ras zich vooral in Engeland ontwikkeld. Het ras begeleidde vaak koetsen en had als taak de rijtuigen te beschermen tegen rovers. Deze taak verloor het ras snel en werd voornamelijk gehouden als gezelschapshond. Het ras komt voor over de hele wereld, het is een uitstekende paardenhond en bovendien een sportieve en levendige gezinshond.

Karakter van de Dalmatiër

Dalmatiërs zijn erg actief. Het stereotype van de actieve hond die probeert zijn baasje aan het spelen te krijgen, past goed bij de Dalmatiër, omdat hij slank is en in staat is tot veel beweging en geniet van het gezelschap van anderen wanneer hij actief is. Dit ras heeft ook veel veelzijdigheid, zowel als familiehuisdier als als showhond die in staat is om een goede show op te zetten en te luisteren naar gehoorzaamheidstraining. Aangezien Dalmatiërs behoorlijk groot kunnen zijn, is het belangrijk dat ze zich bewust zijn van hun rol binnen het gezin. Net als elke andere hond, is het belangrijk dat je de juiste grenzen met je hond kunt afdwingen.

Gezondheid

Gezondheidsproblemen, zoals sporen van botten en artritische aandoeningen, worden regelmatig gezien bij de Dalmatiër. Ze hebben ook een genetische aanleg voor doofheid, een probleem waar veel honden mee te maken kunnen hebben.

Verzorging

Dalmatiërs hebben een unieke gevlekte vacht waardoor ze een van de meer onmiskenbare rassen zijn die je tegenkomt. Ze kunnen veel haren verliezen, vooral op seizoensbasis. Hun vacht is echter kort, dus dit vereist minimale verzorging en knippen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.