Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Dalmador

Levensverwachting: 10 - 14 jaar

Gewicht: 20 - 35 kg

Schofthoogte: 48 - 60 cm

Dalmador

De Dalmador is een kruising tussen de Dalmatiër en de Labrador Retriever

Geschiedenis

Dalmadors zijn afkomstig uit de jaren 1980 toen het mixen van raszuivere honden voor het eerst populair werd. Hoewel dit hem een relatief jonge hond maakt in termen van erfgoed, is zijn afkomst dat zeker niet. De Labrador verscheen voor het eerst in de 19e eeuw in Newfoundland, Canada, waar hij door vissers werd gebruikt om netten te slepen en vissen te trekken. De Dalmatiër is door de eeuwen heen gekomen zonder veel verandering in zijn algehele, gevlekte uiterlijk.

Karakter

De Dalmador is een vriendelijk hondenras dat zeer loyaal is aan zijn roedel en een geweldige gezinshond. Hij beschouwt zichzelf als een belangrijk onderdeel van de familie en houdt ervan om bij alle activiteiten te worden betrokken. Omdat Dalmatiërs oorspronkelijk werden gefokt als waakhonden, heeft de Dalmador een bewakingsinstinct en kan hij soms snel blaffen als hij vindt dat dit gerechtvaardigd is. Dankzij de Labrador Retriever ouder heeft de Dalmador een vriendelijke en vrolijke persoonlijkheid die samen met de waakzame Dalmatiër een prachtige, intelligente hond produceert dat gemakkelijk te trainen is en zijn eigenaars graag wil behagen.

Ondanks zijn hoge intelligentie kan het soms moeite kosten als het gaat om training, de Dalmador heeft zoals veel andere honden een consistente aanpak nodig tijdens zijn jonge jaren. Stevige en consistente instructies vergezeld met veel lof en beloningen zullen resulteren in een snel en succesvol trainingsproces. De Dalmador is een actieve hond die dagelijks moet bewegen om een gezond gewicht te behouden en hem mentaal en fysiek uit te blijven dagen.

Gezondheid van de Dalmador

Dalmadors ondervinden niet noodzakelijk dezelfde gezondheidsproblemen die hun rasechte ouders hebben, maar potentiële eigenaren moeten de tijd nemen om gezondheidsproblemen te onderzoeken die aan hun hond kunnen worden doorgegeven. Zowel Dalmatiërs als Labrador Retrievers kunnen last hebben van heup- en elleboogdysplasie terwijl Dalmatiërs gevoelig kunnen zijn voor nierstenen, doofheid en soms schildklierproblemen.

Verzorging

De Dalmador heeft een variatie van de gevlekte vacht die wordt geassocieerd met Dalmatiërs. De vacht kan uitgesproken en zeer zichtbaar of subtiel zijn met slechts een klein beetje lichtere stippen op een donkere vacht. Zijn korte, dichte, waterdichte dubbele laag betekent dat hij regelmatig moet worden geborsteld. Professionele verzorging is niet nodig en baden alleen wanneer hond vies is of begint te stinken. De oren moeten wekelijks worden geïnspecteerd en schoongemaakt, de tanden van de Dalmador moeten regelmatig worden gepoetst om onder andere tandsteen tegen te gaan.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen