Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

chinook

Levensverwachting: 13 - 15 jaar

Gewicht: 25 - 41 kg

Schofthoogte: 53 - 69 cm

Chinook

De Chinook is een zeldzaam ras. Het is een Noordelijk ras en de eerste hond van dit ras is in 1917 geboren op schrijver/onderzoeker Arthur Walden's boerderij "Wonalancet" te New Hampshire.

Geschiedenis

Dit ras stamt voornamelijk af van één mannelijke voorouder, genaamd "Chinook". Deze hond was de favoriete hond en de dekreu van Walden. Chinook is geboren uit een husky teefje van de Peary Noordpool expeditie en verwekt door een grote hond van gemengde afkomst, een geelbruine Mastiff-achtige reu. Chinook was totaal anders dan zijn ouders, door een speling van de natuur had hij niets van een van beiden. De nakomelingen van Chinook zijn gefokt om de kracht van de grote vrachthonden te combineren met de snelheid van de kleinere racesledehonden. Aan het begin van de twintigste eeuw heeft dit ras verschillende records gehaald voor het afleggen van afstanden, het dragen van lasten en tijdraces. De Chinooks die in 1927 mee waren op de Zuidpool expeditie van Admiraal Byrd, staan erom bekend dat ze de ruggengraat van deze expeditie vormden.

Karakter

Honden van dit ras hebben meestal een milde, kalme, beminnelijke en gelukkige aard. Het zijn toegewijde, hardwerkende, veelzijdige sledehonden en over het algemeen zijn ze zeer trouw, bereid om te plezieren en betrouwbaar. Chinooks zijn absoluut niet alleen maar huisdieren. Deze honden kunnen iedere taak die hen wordt opgedragen keurig volbrengen en ze hebben een echte aangeboren werkersmentaliteit. Dit ras kan gebruikt worden voor sledetrekken, karren trekken, flyball, zoeken en redden, gehoorzaamheid en vrachten dragen. Een Chinook moet over intelligentie, waardigheid en vriendelijkheid beschikken en mag nooit angstig of agressief zijn. Meestal vertonen ze geen agressie naar andere honden, omdat ze gefokt zijn om in een team te werken.

Dit hondenras heeft alle kenmerken van een snelle hond. De bouw gecombineerd met de alerte manier van bewegen en de gedrevenheid maken dit tot de perfecte actieve hond. De Chinook is een ras met een kalme, niet-agressieve, bereidwillige en vriendelijke instelling. In een onbekende omgeving en onder vreemden is de Chinook een waardige hond met een gereserveerde aard. Toch komt dit ras nooit angstig of agressief over. De intelligentie van de Chinook zien we terug in zijn gracieuze, alerte en kalme eigenschappen en zijn trotse houding weerspiegelt zijn waardigheid. De Chinook doet het goed met kinderen, vooral als de hond met de kinderen is opgegroeid.

Gezondheid

De Chinook is over het algemeen zeer gezond en energiek. Bij een klein percentage van deze honden komen gezondheidsproblemen voor, zoals epilepsie, heupdysplasie, oogdefecten, buitengewone angstigheid, hormonale huidproblemen, eenzijdig of tweezijdig cryptorchisme (ontbreken van een of twee testikels in het scrotum), toevallen en spondylose. Fokkers werken er hard aan om deze afwijkingen uit te bannen.

Verzorging van de Chinook

De Chinook heeft weinig tot geen verzorging nodig. Deze honden komen twee keer per jaar in de rui en dat duurt dan ongeveer een week. Verder verharen ze zeer weinig, wekelijks kort borstelen is over het algemeen voldoende om de vacht in goede conditie te houden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen