Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Cavalier-King-Charles-Spaniel

Levensverwachting:  9 - 14 jaar

Gewicht: 6 - 8 kg

Schofthoogte: 30 - 33 cm

Cavalier King Charles Spaniël

De huidige Cavalier King Charles Spaniëls zijn directe afstammelingen van de kleine Toy Spaniëls.

Geschiedenis

Terwijl de Cavalier King Charles Spaniël een relatief nieuw ras is, minder dan een eeuw geleden nagebouwd, is zijn prototype het Spaniël dat al eeuwen bestaat als een metgezel voor royalty's en adel. Cavaliers stammen af ​​van dezelfde Spaniëls die zijn afgebeeld in veel 16e, 17e en 18e eeuwse schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Van Dyck en Gainsborough. De Spaniëls in die schilderijen hadden platte koppen, hoog geplaatste oren en lange neuzen.

Deze kleine Spaniëls waren grote favorieten van koninklijke en adellijke families in Engeland. Mary, Queen of Scots had een Spaniël die haar vergezelde terwijl ze naar haar onthoofde liep, en haar kleinzoon, Charles I, en achterkleinzoon, Charles II - die hun naam aan het ras gaf - waren ook dol op de kleine honden. Er wordt gezegd dat koning Karel II, die regeerde van 1660 tot 1685, nooit ergens heen ging zonder minstens twee of drie van deze kleine Spaniëls. Hij heeft zelfs bepaald dat de Spaniëls op elke openbare plaats moeten worden toegelaten, inclusief de parlementsgebouwen. Er wordt beweerd dat het decreet nog steeds van kracht is in Engeland, hoewel niemand het onlangs heeft getest om te zien of het waar is.

Na de dood van Charles II nam de populariteit van de koning Charles Spaniëls af en werden Mopshonden en andere rassen met een kort gezicht de nieuwe koninklijke favorieten. De King Charles Spaniëls werden met deze honden gefokt en ontwikkelden uiteindelijk veel van hun functies, zoals de kortere neus en de koepelvormige kop. Er was één bolwerk van de King Charles Spaniëls van het type waar King Charles zelf zo van had gehouden - en dat was in Blenheim Palace, het landgoed van de hertogen van Marlborough. Hier werd nog steeds een soort rode en witte Toy Spaniëls gekweekt, daarom heten Cavalier King Charles Spaniëls met deze kleuring tegenwoordig Blenheim.

Aangezien er nog geen standaard voor het ras en nog geen hondenshows was, varieerde het type en de grootte van de Spaniëls gefokt door de hertogen van Marlborough. In het midden van de 19e eeuw begonnen Engelse fokkers echter hondenshows te houden en verschillende hondenrassen te verfijnen. Tegen die tijd werd het Spaniël geaccepteerd met een plat gezicht, onderkaak, koepelvormige schedel en grote, ronde, naar voren gerichte ogen. De King Charles Spaniëls afgebeeld op schilderijen uit eerdere eeuwen waren bijna uitgestorven.

In de jaren 1920 begon een Amerikaan met de naam Roswell Eldridge in Engeland te zoeken naar Spaniëls die leken op die in de oude schilderijen. Hij zocht meer dan vijf jaar, zelfs zijn zoektocht naar de Crufts Dog Show, waar hij de Kennel Club (het equivalent van Engeland aan de American Kennel Club) overhaalde om hem 25 pond sterling - een enorm bedrag op dat moment - te bieden voor de beste reu en beste teef van het type dat werd gezien in de regering van koning Karel II. Hij bood deze prijs vijf jaar aan.

In 1928 presenteerde Miss Mostyn Walker een hond met de naam Ann's Son voor evaluatie en kreeg de prijs van 25 pond. Roswell Eldridge leefde niet om de geclaimde prijs te zien, omdat hij slechts een maand vóór Crufts was gestorven. De interesse in het ras herleefde en er werd een rasvereniging gevormd. De naam Cavalier King Charles Spaniël werd gekozen om het ras te onderscheiden van de King Charles Spaniël met platte gezichten (in de Verenigde Staten bekend als de Engelse Toy Spaniël). De club hield zijn eerste bijeenkomst op de tweede dag van Crufts in 1928 en stelde een rasstandaard op, een schriftelijke beschrijving van hoe het ras eruit zou moeten zien. Ann's Son werd gepresenteerd als een voorbeeld van het ras, en clubleden verzamelden alle kopieën van foto's van de oude schilderijen met kleine honden van dit type in zich. Een ding waar alle clubleden vanaf het begin mee eens waren, was dat de Cavalier King Charles Spaniëls zo natuurlijk mogelijk zou worden gehouden en het trimmen en vormen van de hond voor de showring zou worden afgeraden.

De Kennel Club was terughoudend om het nieuwe ras te erkennen, maar uiteindelijk werd de Cavalier King Charles Spaniël in 1945, nadat hij jarenlang door de fokkers had gewerkt, erkend als een apart ras. In de jaren 1940 werden twee mannelijke Cavaliers vanuit Engeland geïmporteerd in de VS - Robrull of Veren en Bertie of Rookerynook. Het was echter pas in 1952 dat Cavaliers hun ware begin in de VS hadden. In dat jaar kreeg mevrouw (Sally) Lyons Brown uit Kentucky een zwart en bruin teef puppy genaamd Psyche van Eyeworth door haar Engelse vriendin, Lady Mary Voor hout. Ze werd verliefd op het ras en importeerde meer.

Toen ze ontdekte dat ze haar honden niet kon registreren bij de American Kennel Club, begon ze contact op te nemen met mensen in de VS die Cavaliers hadden. Op dat moment waren er minder dan een dozijn. In 1954 richtte ze de Cavalier King Charles Spaniël Club, VS (CKCSC, VS) op, de officiële rasvereniging en registreerde het lichaam voor Cavaliers in de Verenigde Staten al meer dan vijftig jaar. Gedurende deze jaren besloten de leden van de CKCSC, VS, niet te streven naar volledige erkenning van het ras, omdat ze vonden dat de strikte ethische code van de club verhinderde dat het ras commercieel werd gefokt. Ze vreesden dat te veel erkenning van het ras ertoe zou leiden dat het te populair zou worden en daarom te aantrekkelijk voor fokkers die de normen die ze hadden vastgesteld niet zouden handhaven. Meestal behielden ze de AKC Diversen-status zodat leden die hun honden in gehoorzaamheid wilden tonen, dit konden doen.

In 1992 nodigde de AKC de CKCSC, VS, uit om de ouderclub voor de Cavalier King Charles Spaniël te worden. Het lidmaatschap zei nee. Een kleine groep leden van CKCSC, VS vormden de Amerikaanse Cavalier King Charles Spaniël Club (ACKCSC) en vroegen bij de AKC de status van ouderclub aan. Dit werd verleend en de AKC erkende het ras officieel in maart 1995. De CKCSC, VS is nog steeds een onafhankelijk rassenregister, maar de ACKCSC is de ouderclub voor het ras binnen de AKC.

Karakter van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier wil graag iedereen ontmoeten die zijn pad kruist, en als die persoon gaat zitten en een traktatie aanbiedt, dan kan je deze hond niet gelukkiger maken. Zoals elke hond hebben Cavaliers een scala aan persoonlijkheden, van rustig en kalm tot baldadig en onstuimig. Ze kunnen soms blaffen als iemand bij de deur staat, als waakhond zijn ze niet het meest geschikt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, sommige Cavaliers informeren je over elk evenement in de buurt en blaffen woest wanneer vreemden naderen, maar over het algemeen kun je beter een alarmsysteem kopen dan op een Cavalier te rekenen om je te waarschuwen voor problemen.

Gezondheid

In principe is dit een gezonde, kleine, maar taaie hond, maar de Cavalier King Charles Spaniëls hebben weliswaar weinig, maar wel belangrijke gezondheidsproblemen. Het meest serieuze probleem is de Mitral Valve Disease (MVD) - een probleem waarbij de linker- ofwel mitrale klep van het hart zich verdikt, hetgeen leidt tot achteruitgang van het hart, hartfalen en uiteindelijk de dood. MVD is vooral bij de Cavalier King Charles Spaniëls een probleem, omdat vergeleken met ander rassen juist bij de Cavalier King Charles Spaniël, deze ziekte zich ongewoon vroeg openbaart en een snellere toename van symptomen vertoont.

Hoewel MVD gevonden is in de bloedlijnen van Cavalier King Charles Spaniels in alle landen, is het altijd belangrijk om de medische geschiedenis van meerdere voorgaande generaties te controleren. De Cavalier King Charles Spaniël kan ook grauwe staar ontwikkelen en andere oogziektes en knieschijfluxatie. Hoewel heupdysplasie en knieschijfluxatie een algemeen probleem zijn bij grote rassen, komen ze niet voor bij honden met goede botten en gezonde ouders.

Verzorging

Hun grootte en over het algemeen rustige karakter maken Cavalier King Charles Spaniëls goede kandidaten voor het wonen in een appartement of appartement. Ze zijn matig actief binnenshuis en een kleine tuin is voldoende voor hun trainingsbehoeften. Wandelingen aan de halsband of een veilig omheinde tuin zijn een must bij dit ras. De Cavalier zal genieten van een dagelijkse wandeling of ravotten in de tuin en zal zijn activiteitenniveau aanpassen aan je eigen niveau. 

Cavaliers zijn vrij eenvoudig te onderhouden. Je moet ze drie of vier keer per week borstelen en alleen indien nodig in bad doen. Voor een hond die graag buiten speelt en veel tijd doorbrengt op je bed of ander meubilair, kan dat wekelijks zijn. Het gevederde haar op de oren en poten zijn gevoelig voor klitten, dus controleer die gebieden regelmatig op klitten die voorzichtig moeten worden gekamd. Trim het haar tussen de pootjes op de kussentjes en maak de oren van de Cavalier regelmatig schoon. De enige echte moeilijkheid is om witte poten er ongerept uit te laten zien in plaats van groezelig.

Cavaliers zijn gemiddelde shedders. Ze hebben geen speciale behandeling nodig; in feite heeft het de voorkeur dat de bevedering natuurlijk blijft, hoewel sommige mensen de poten trimmen omwille van de netheid. Poets de tanden van je Cavalier minstens twee of drie keer per week om de opeenhoping van tandsteen en de bacteriën die op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als je tandvleesaandoeningen en slechte adem wilt voorkomen. Knip nagels een of twee keer per maand als de hond ze niet op natuurlijke wijze verslijt. Als je ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes getrimde nagels houden de voeten in goede staat en voorkomen dat je benen bekrast raken wanneer de Cavalier enthousiast opspringt om je te begroeten.

Behandel zijn poten regelmatig - honden zijn gevoelig voor hun poten - en kijk in zijn bek en oren. Maak verzorging een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor eenvoudige veterinaire examens en andere handelingen als hij volwassen is. Controleer tijdens het poetsen op zweren, uitslag of tekenen van infectie zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen en op de voeten. Ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Je zorgvuldige wekelijkse examen helpt je potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig te herkennen.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.