Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Cão da Serra da Estrela

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 30 - 50 kg

Schofthoogte: 62 - 72 cm

Cão da Serra da Estrela

De oorsprong van de Cão da Serra da Estrela komt uit de bergen van Serra da Estrela, wat nu bekend staat als Portugal.

Geschiedenis

Hoewel de exacte oorsprong van de Cão da Serra da Estrela onbekend is, staat vast dat het één van de oudste rassen in Portugal is dat nog steeds bestaat. De Cão da Serra da Estrela ontwikkelde zich over een periode van enkele honderden jaren, gefokt om te overleven in de bergomgeving en om de taak uit te voeren die aan hen was opgedragen, namelijk het bewaken van kuddes en boerderijen. Dit ras is ontwikkeld voor zijn grote omvang, dikke vacht, loyaal temperament en waakzame blik. Hoewel dit ras al vele jaren bestaat, werd de eerste gepubliceerde rasstandaard geschreven in 1922 en de eerste officiële rasstandaard werd geschreven in 1933. Tot 1972 is er geen schriftelijk verslag van dit ras buiten Portugal en deze hond werd niet geïmporteerd in de Verenigde Staten tot 1998.

Karakter van de Cão da Serra da Estrela

De Cão da Serra da Estrela is geenszins een agressieve hond, maar hij heeft een hoog beschermend instinct en hij zal niet aarzelen om zijn dierbaren te beschermen. Deze honden zijn kalm en onverschrokken, waardoor het uitstekende waakhonden zijn. De Cão da Serra da Estrela is intelligent, loyaal en aanhankelijk naar zijn familie, hoewel hij de neiging heeft om tamelijk afstandelijk te zijn tegenover vreemden. Deze hond is zeer beschermend voor kinderen en heeft vroege socialisatie nodig om met andere honden en kleinere huisdieren samen te kunnen leven. De Cão da Serra da Estrela heeft de neiging om te blaffen, vooral in situaties waarin hij voelt dat zijn territorium of familie kan worden bedreigd.

Gezondheid

De Cão da Serra da Estrela is een gezond en winterhard ras met een lange levensduur voor een ras van zijn grootte. Hoewel deze hond grotendeels gezond is, kan de Cão da Serra da Estrela worden beïnvloed door enkele van dezelfde gezondheidsproblemen die andere grote honden treffen, waaronder heup- en elleboogdysplasie. Het kopen van deze hond bij een gerenommeerde fokker zal helpen om de incidentie van aangeboren aandoeningen te verminderen, omdat de meeste gerenommeerde fokkers genetische tests op hun fokbestand uitvoeren om erfelijke gezondheidsproblemen te verminderen.

Verzorging

De vacht van deze hond is verkrijgbaar in twee verschillende vachttypen, namelijk lang en kort. De korte vacht is dik en grof met slechts matige bevedering. De lange vacht kan plat of licht golvend zijn, maar zal nooit krullen. De ondervacht is dicht en lichter van kleur dan de grove buitenlaag. De kleuren van de Cão da Serra da Estrela kunnen voorkomen in fawn, geel en wolfsgrijs met of zonder witte aftekeningen, schaduw of gestroomd.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen