Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Cairn Terrier ras

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 6 - 8 kg

Schofthoogte: 23 - 33 cm

Cairn Terriër

De Cairn Terriër is stevige, kleine en compact gebouwde hond met een levendige uitstraling.

Geschiedenis

Rond de jaren 1500 werd de Cairn Terriër ingezet voor de jacht in de Schotse Hooglanden. De naam 'Cairn' komt van de stenen die mensen gebruikten om graven en Schotse boerderijgrenzen te markeren. Ongedierte zou zich kunnen verstoppen onder de stenen, de Cairn Terriër kon op deze kleine knaagdieren jagen voor de boeren. In zijn huidige vorm is de Cairn Terriër nu een geliefde metgezel die uitblinkt in behendigheid en gehoorzaamheid. in 1912 werd de Cairn Terriër als apart hondenras officieel erkend.

Karakter

De Cairn Terriër is over het algemeen een loyale en vriendelijke hond dat geniet van aandacht. Soms vergeet dit hondenras zijn werkelijke grootte en kan hij daardoor in gevaarlijke situaties komen met bijvoorbeeld andere grote honden. De Cairn kan proberen om van zich af te bijten om te laten zien dat hij voor zichzelf kan opkomen. Cairns zijn speels, nieuwsgierig en geweldig met kinderen. Ook zijn ze gemakkelijk te trainen. Nadat de Cairn Terriër goed is gesocialiseerd, kan hij goed opschieten met andere honden en huisdieren. Ze gaan graag op jacht en zullen daarbij hun instinct gebruiken om sporen te volgen of klein wild te achtervolgen.

De Cairn Terriër wordt soms ingezet als waakhond(je), maar eigenlijk is hij hier te lief voor. Dit hondenras komt het beste tot zijn recht in een warm gezin waar hij voldoende aandacht krijgt door bijvoorbeeld spelletjes met hem te doen. Wanneer de Cairn Terriër te lang alleen wordt gelaten kan hij zich gaan vervelen wat kan leiden tot ongewenst gedrag en nare gewoontes. Het is daarom belangrijk om deze honden niet te lang op zichzelf aan te wijzen en de mentaal uit te blijven dagen. Cairn Terriërs zijn graag buiten waar ze kunnen wandelen en genieten van allerlei geuren, bezienswaardigheden en geluiden.

Gezondheid van de Cairn Terriër

Voor het grootste deel is de Cairn Terriër een gezond hondenras, maar er kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Deze omvatten gewichtstoename en obesitas door overvoeding, huidproblemen (vlooien en huidallergieën kunnen leiden tot overmatig krabben, likken en huiduitslag), Patellar Luxation (het kniegewricht of de knieschijf glijdt in en uit plaats waardoor pijn ontstaat) en glaucoom en eventueel erfelijk oogziekten.

Verzorging

Cairn Terriërs hebben een ruw ogende dubbele vacht, de buitenste laag is draadachtig en de ondervacht is zacht. De rechte, middellange vacht komt voor in verschillende kleuren, waaronder grijs, bruin, zwart, gestroomd en rood. De Cairn Terriër moet elke paar dagen grondig worden geborsteld en gekamd met een spelden- of harde borstel. Je moet zowel de buitenste als de binnenste laag borstelen om matten te voorkomen, wat de kans op zweren, uitslag en infecties verhoogt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen