Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

briard

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 23 - 41 kg

Schofthoogte: 56 - 69 cm

Briard

De Briard is een zeer oud ras, hetgeen al blijkt uit het feit dat Karel de Grote, Napoleon, Thomas Jefferson en Lafayette allemaal een Briard hadden.

Geschiedenis

Gewoonlijk bewaakt en hoedt dit ras schapen. Maar het Franse leger heeft de Briard ingezet als schildwacht, boodschapper en ook voor het opzoeken en redden van gewonde soldaten. Dit ras beschikt over een fenomenaal gehoor. Dit ras werd pas in 1863 na de hondententoonstelling in Parijs populair. Die populariteit was gedeeltelijk te danken aan een verbetering van het uiterlijk van deze hond, die was bereikt door de Briard te kruisen met de Beauceron en de Barbet. De Briard heeft waarschijnlijk zijn naam gekregen van Aubry de Montdidier, een man waarvan men aanneemt dat hij een vroege Briard heeft bezeten. Een andere mogelijkheid is dat de Briard genoemd is naar de Franse streek Brie, hoewel deze hond daar waarschijnlijk niet is ontstaan. De Briard wordt nog steeds als hoeder en bewaker van kuddes gebruikt.

Karakter van de Briard

De Briard is een waakzame, aanhankelijke en gehoorzame hond. Dit hondenras is gek op hoeden en deze hond is van nature een boerderijhond. Het gehoor van de Briard is uitzonderlijk goed. Deze hond heeft ook een sterk beschermend instinct. De Briard is een zachtaardige, trouwe en onbevreesde hond. Deze hond is intelligent en beschikt over een uitstekend geheugen. Het is nodig om deze hond goed te laten weten wie de baas is, omdat het vrije denkers zijn. De Briard staat altijd klaar om zijn baas een plezier te doen en is daardoor dan ook makkelijk af te richten.

Toch is dit ras niet voor iedere hondenliefhebber geschikt. Deze hond heeft de juiste opvoeding en training nodig, omdat deze honden tegendraads en agressief kunnen zijn. Om de Briard gelukkig te houden, moet de eigenaar hem van veel vermaak en activiteiten voorzien. Briards zijn trouw en toegewijd aan hun families. De Briard moet op zeer jonge leeftijd gesocialiseerd worden, vooral met kinderen. Deze honden kunnen goed met kinderen overweg, als ze samen met ze zijn opgegroeid. Dit geldt ook voor andere honden en dieren.

Gezondheid

Over het algemeen is de Briard een gezond ras. Sommige lijnen hebben een aanleg tot heupdysplasie, PRA en grauwe staar. Ook de Briard, net als andere rassen met een grote borstkas, kan een maagtorsie oplopen. Deze aandoening kan, als hij niet wordt behandeld, dodelijk zijn. Net als alle andere honden heeft de Briard goede verzorging nodig en controles door de dierenarts.

Verzorging

De Briard heeft een sterke en harde vacht, die lijkt op die van een geit. Het is noodzakelijk om de vacht de juiste verzorging te geven om de dode haren te verwijderen. Om de vacht er goed uit te laten zien is wekelijks verzorgen genoeg. De binnenkant van de oren moet regelmatig schoon gemaakt worden en overtollig haar in de oren en tussen de voetzolen moet worden verwijderd. Wanneer de vacht goed wordt verzorgd, zal de Briard zeer weinig verharen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen