Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

bouvier hond

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 27 - 40 kg

Schofthoogte: 59 - 68 cm

Bouvier des Flandres

De Bouvier is een gedrongen en krachtig gespierde hond. Hij zit er stoer uit maar is ook lenig en heeft een levendige uitstraling.

Geschiedenis

De Bouvier is een relatief jong ras. Hij is afkomstig uit het weidegebied rond de grens van Zuidwest-Vlaanderen en Frankrijk. Veel verschillende rassen hebben ten grondslag gestaan aan de ontwikkeling van dit ras. Dit zijn onder andere dogachtigen, jachthonden, de Briard en de Picard. Pas in 1902 is een rasstandaard opgesteld. De hond is voornamelijk gefokt ten behoeve van het drijven van vee, bewaking en verdediging en is bestand tegen weersinvloeden. Tegenwoordig is de Bouvier een zeer veelzijdige hond met een sterke bewakingsdrift.

Karakter van de Bouvier des Flandres

De Bouvier des Flandres is een rustige, aanhankelijk en gehoorzame hond. De vriendelijkheid en de wens om te willen plezieren zijn bij dit ras opmerkelijk. De Bouvier des Flandres doet het uitstekend als bewakingshond, maar ook als waakhond. Omdat dit ras van nature graag zijn baas wil plezieren, is deze hond makkelijk af te richten. De Bouvier des Flandres leert de commando's snel en makkelijk. Een goede training zal deze hond een betrouwbare metgezel maken. Het is wel belangrijk dat de eigenaar deze hond duidelijk maakt dat hij de baas zal blijven, omdat de Bouvier des Flandres wel dominantieproblemen kan vertonen. Goede socialisatie en gehoorzaamheidstraining moeten op jonge leeftijd plaatsvinden om te grote beschermingsdrang en angstigheid te voorkomen. De Bouvier des Flandres kan behoorlijk goed overweg met kinderen.

De Bouvier des Flandres kan gewoonlijk ook goed met andere honden overweg, mits hij van jongs af aan met ze is opgegroeid. Een dominante Bouvier des Flandres heeft de neiging om agressief naar andere honden te zijn. Dit ras is een uitstekende gezinshond. Over het algemeen zal deze hond na een goede socialisatie goed omgaan met katten en andere huisdieren, maar in geval van andersoortigen moet men altijd een oogje in het zeil houden. Dit ras wordt zowel lichamelijk als geestelijk langzaam volwassen. Volwassenheid wordt pas met 2 tot 3 jaar bereikt. De Bouvier des Flandres kan wantrouwig en angstig zijn voor vreemden en heeft beschermingsdrang tegenover zijn familie.

De Bouvier leert minder snel als de meeste herdershonden, echter wat hij heeft geleerd vergeet hij niet snel meer. Om de dieren goed in conditie te houden hebben ze veel beweging nodig. Een goede en consequente opvoeding is een vereiste bij dit ras. Hij is eigenzinnig, moedig, hard, stabiel, geconcentreerd en zeer loyaal aan zijn baas.

Gezondheid

De Bouvier des Flandres is een gezond ras en kan barre omstandigheden doorstaan. Sommige honden hebben een aanleg voor heupdysplasie en oogproblemen, zoals grauwe staar. Voor dierenartsen is een hond van dit ras moeilijk te behandelen, omdat het door zijn hoge pijngrens moeilijk kan zijn om de bron van de klachten te vinden. Net als alle andere honden heeft de Bouvier des Flandres een goede verzorging nodig en regelmatige controle door de dierenarts. Een goed uitgebalanceerd dieet en genoeg beweging zullen zeker bijdragen tot een lang en gezond leven.

Verzorging

De ruige vacht van de Bouvier des Flandres vraagt om speciale aandacht. De lange dichte vacht moet regelmatig worden geborsteld. Wassen of gebruik van droog shampoo alleen indien nodig. De Bouvier des Flandres moet minstens drie keer per jaar worden getrimd. De haren tussen de voetzolen moeten worden getrimd en het overtollige haar in de oren moet worden verwijderd. Wanneer voldoende aandacht wordt geschonken aan het onderhoud van de vacht, zal de Bouvier des Flandres zeer weinig verharen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.