Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Border-Terrier

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 5 - 7 kg

Schofthoogte: 28 - 40 cm

Border Terriër

De Border Terriër is het perfecte gezelschap voor de hondenliefhebber.

Geschiedenis

Deze hond dankt zijn naam aan het feit dat hij afkomstig is uit de Cheviot Hills, die de grens vormen tussen Engeland en Schotland. De Border Terriër diende voor boeren, herders en sportlieden als werk Terriër en als waakhond, omdat ze hen onder alle weeromstandigheden hielpen de last die vossen hen bezorgden te verminderen. De Border Terriër staat naast zijn vaardigheid om vossen te verjagen ook bekend als hulp bij de ongediertebestrijding voor de boeren in dat gebied.

Deze honden moesten energiek, lichamelijk krachtig en onvermoeibaar zijn. Verder hadden ze een weerbestendige vacht nodig om langdurige blootstelling aan de elementen te kunnen doorstaan. En afgezien van al deze eigenschappen, was de voornaamste specialiteit van de Border Terriër dat hij beschikte over benen die lang genoeg zijn om een paard te volgen, en toch kort genoeg om een vos tot in zijn hol te volgen. De bouw van de Border Terriër is dusdanig dat hij perfect in staat is deze taak uit te voeren.

De Border Terriër is een van de oudste Terriër rassen in Groot-Brittanië. Wegens zijn persoonlijkheid, aanpassingsvermogen en vriendelijkheid wordt dit ras zeer gewaardeerd als gezelschapshond en tevens is hij nog steeds zeer geschikt als boerderijhond. De Border Terriër is officieel door de British Kennel Club geregistreerd in 1920 en door de AKC in 1930. De Border Terriër was bij het grote publiek niet bekend tot hij werd erkend door de English Kennel Club.

Karakter

De Border Terriër is altijd waakzaam en levendig, maar wel zeer goedaardig. Dit ras is absoluut niet agressief van aard, hoewel hij toch zeer veel blaft. Daarom kan de Border Terriër het goed vinden met andere honden, huisdieren en paarden. Dit ras heeft een stevige omheining nodig en ook mogelijk een versteviging langs de onderrand van het hek, omdat deze hond een neiging tot graven heeft. Hoewel de Border Terriër zijn hoofd in allerlei gaten steekt, weet hij er altijd weer uit te komen.

Gezondheid van de Border Terriër

De Border Terriër is een relatief gezond ras. Veel beweging, een goede voeding, een goed gewicht, regelmatige verzorging en regelmatige controle door de dierenarts, houden de Border Terriër in goede gezondheid. Deze honden zijn enigszins ongevoelig voor pijn en vertonen weinig tekenen van ziekte, daarom moet zijn gezondheid altijd goed in de gaten worden gehouden. Enkele van de genetische problemen die bij dit ras kunnen voorkomen, zijn hartafwijkingen, toevallen, allergieën, slechte beet, schildklierproblemen, patella luxatie en niet ingedaalde testikels. Door oplettend en selectief te fokken zijn deze defecten zo min mogelijk verspreid.

Verzorging

Regelmatige verzorging van de vacht is een belangrijke factor bij het gezond houden van je hond. De Border Terriër heeft over het algemeen weinig vachtverzorging nodig. Regelmatig borstelen is al voldoende om de vacht er netjes en verzorgd uit te laten zien, baden alleen indien nodig. De Border Terriër wordt gewoonlijk twee keer per jaar met de hand geplukt, waarbij de dode buitenvacht met de hand wordt verwijderd, soms ook met behulp van een trimapparaat. Knippen wordt niet aangeraden. Deze hond is zeer geschikt voor mensen met allergieën, omdat hij weinig tot geen haren verliest.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen