Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

border collie ras

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 14 - 19 kg

Schofthoogte: 50 - 55 cm

Border Collie

De Border Collie is ontstaan op de Britse eilanden en is de afstammeling van oude Britse veehondenrassen.

Geschiedenis

Over de oorsprong van de naam Border Collie lopen de meningen uiteen. "Collie" betekent in het Gaelic "iets nuttigs". Deze hond is ontwikkeld uit rassen als de Bearded Collie,de Harlequin, de Bob-tailed Sheepdog en de Smithfield en is voluit tot wasdom gekomen in het grensgebied tussen Engeland en Schotland. De onderscheidende kenmerken van de Border Collie, zoals intensiteit, energie en africhtbaarheid zijn ontwikkeld door selectief fokken gedurende een periode van honderden jaren.

Karakter

De Border Collie is een intelligente, zeer energieke en goed luisterende hond, die uitmunt in gehoorzaamheid, beweeglijkheid en spelen met een frisbee. De Border Collie is een uitstekende hoeder, waarvan gezegd wordt dat hij met zijn ogen de kudde kan hypnotiseren, hij biologeert en intimideert de kudde met zijn intense staren. Deze geharde en vlugge hond kan makkelijk worden afgericht.

Deze hond kan agressief zijn tegen honden van dezelfde sekse. Als de Border Collie niet goed gesocialiseerd is, kan hij ongewenst gedrag vertonen richting kinderen en vreemden. De Border Collie is niet het ideale huisdier voor iemand die niet genoeg tijd aan hem kan besteden. Hoewel de Border Collie altijd de behoefte heeft om te plezieren, zal deze hond destructief kunnen worden als hij niet genoeg aandacht krijgt. Deze hond is een geschenk voor herders en mensen die van hondensporten houden.

Gezondheid

De Border Collie is een gehard ras. Net als alle rassen behoeft de Border Collie de juiste verzorging en voeding, waardoor hij een gezond en actief leven kan leiden. Net als bij andere hondenrassen komen bij de Border Collie gezondheidsproblemen voor, zoals heupdysplasie, oogproblemen, epilepsie en in uitzonderlijke gevallen Ceroid Lipofuscinosis. Collie Eye Anomalie is een oogziekte die veel bij Collies voorkomt. Andere gezondheidsproblemen die bij de Border Collie voorkomen zijn gewrichtklachten en doofheid. De levensverwachting voor de Border Collie is vijftien jaar. 

Verzorging van de Border Collie

De Border Collie heeft een dikke vacht, die regelmatig verzorging en borstelen verseist. Deze hond verhaart gemiddeld en aan de zachte, dichte ondervacht moet speciale aandacht worden besteed. Ook horen regelmatig schoonmaken van de oren en knippen van de nagels tot de verzorging die de Border Collie nodig heeft. De gebieden tussen de oren, onder de kin, de nek en de achterhand zijn probleemgebieden die onderhevig zijn aan vervilting.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen