Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Boheemse herder

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 16 - 25 kg

Schofthoogte: 48 - 56 cm

Boheemse Herder

De Boheemse Herder is een unieke, middelgrote herder met een energieke, gelukkige persoonlijkheid en een liefdevolle aard.

Geschiedenis

De Boheemse Herder, ook algemeen bekend als de Chodsky Pes, is een oud ras dat dateert uit de 14e eeuw. Oorspronkelijk werd gedacht dat ze werden gebruikt om de Boheemse zuidwestelijke grenzen bij de Chod-regio te bewaken, ergens in de buurt van de stad Domazlice. De lokale bevolking van deze regio heet Chods en auteur Alois Jirasek schreef over de opstand van deze mensen. In zijn geschriften beschreef hij de Boheemse Herder als een symbool van deze opstand en werd uiteindelijk onderdeel van een Tsjechische folklore. De Boheemse Herder werd landelijk erkend nadat de beroemde Tsjechische kunstenaar, Mikolas Ales, ze op verschillende schilderijen had afgebeeld. De Boheemse Herder staat nog steeds afgebeeld op het officiële embleem van de Tsjechische versie van de padvinders. Hoewel het ras dateert uit de 14e eeuw, werden ze pas ergens in de 16e eeuw professioneel gefokt. Fokrecords werden pas veel later gedocumenteerd. Historici geloven dat grotere kennels, mogelijk als onderdeel van de landgoederen van aristocraten, hebben bijgedragen aan de groei van de Boheemse Herder in heel Tsjechië.

Onderzoekers geloven ook dat de Boheemse herder een voorloper is van de Duitse Herdershond, hoewel er geen solide bewijs is dat de twee rassen verwant zijn. Het duurde echter nog enkele eeuwen voordat de Duitse Herdershond werd gemaakt en met de twee landen die goederen heen en weer verhandelen, is er een goede mogelijkheid dat de Boheemse herder een voorouder is van de Duitse herdershond. De Boheemse Herder begon zijn populariteit te verliezen na de Tweede Wereldoorlog en het aantal rashonden nam af. In 1984 begonnen enkele fokkers nieuwe normen voor het ras te stellen en werkten ijverig om het ras terug in zijn oude glorie te herstellen. Tegenwoordig zijn er tal van fokkers, de meeste in Tsjechië. Er zijn ongeveer 3.500 geregistreerde Boheemse Herders geboren sinds de nieuwe normen en fokprogramma's werden geïmplementeerd. De Boheemse Shepherd Lovers Club werd in 1991 opgericht om het ras te promoten.

Karakter van de Boheemse Herder

Bekend als meer relaxed en vriendelijk dan zijn neef de Duitse herder, doet de Boheemse Herder het meestal goed met kinderen wanneer hij vanaf jonge leeftijd wordt geïntroduceerd. Ze hechten zich nauw aan hun naaste familie en zijn warm en open en tonen veel genegenheid. Deze nauwe afhankelijkheid van mensen kan echter betekenen dat ze de neiging hebben om verlatingsangst te ontwikkelen als ze langere tijd alleen worden gelaten, dus overafhankelijkheid moet niet worden aangemoedigd.

Hoewel ze van nature minder achterdochtig zijn dan de Duitse Herder, zijn ze instinctief een waakhond en zullen ze voorzichtig zijn tegenover vreemden en zich in hun aanwezigheid op afstand gedragen. Om vijandigheid of agressie te voorkomen, is vroege socialisatie cruciaal. Vanwege de hechte relatie die ze met mensen delen, zijn ze met name beschermend naar hun familie. Rekening houdend met de oorsprong ervan als Herdershond, moeten kleine kinderen en huisdieren onder toezicht staan ​​in aanwezigheid van een Boheemse Herder, omdat ze kunnen ontdekken dat hun natuurlijke instincten soms beter van ze worden. In tegenstelling tot veel vergelijkbare hondenrassen, heeft de Boheemse Herder een relatief goede reputatie bij andere honden, die in het verleden is gebruikt om samen te werken met andere roedelhonden.

Dit hondenras staat bekend als makkelijk te trainen, er wordt vaak gezegd dat de Boheemse Shepherd een goede hond is voor baasjes om mee te beginnen. Zeer intelligent en altijd bereid om hun eigenaar te plezieren, zullen ze snel nieuwe commando's ontvangen en genieten ze ervan om het werk gezet te worden. Ze zijn zeer trainbaar en worden vaak gebruikt in het leger, de politie en in opsporings- en reddingsmissies. Ze zijn echt een waardevol lid van de samenleving in de Tsjechische Republiek.

Gezondheid

Er is een gezamenlijke inspanning van de fokorganisaties geweest om te proberen de ziekten binnen deze kleine populatie honden, die een beperkte genenpool hebben, te minimaliseren. Ondanks hun beste inspanningen en de inzet van genetische tests bij fokdieren, zijn er nog steeds verschillende ziekten die vaker voorkomen bij de Boheemse Herder dan bij andere rassen.

Heupdysplasie
Misschien wel de meest voorkomende orthopedische aandoening bij honden, dit is een pijnlijke en chronische ziekte die het gevolg is van heupgewrichten die zich nooit goed hebben gevormd. Screeningtests zijn essentieel voor elke fokhond en een hond die geen acceptabele heupscore heeft, mag niet worden gefokt.

Elleboogdysplasie
Dit is een aandoening die verschillende, pijnlijke aandoeningen van het ellebooggewricht omvat. Net als bij heupdysplasie, zullen de problemen met pijn en mobiliteit die daaruit voortvloeien leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, vooral naarmate de getroffen hond ouder wordt. Om de prevalentie van deze aandoening te verminderen, is het cruciaal dat aangetaste honden uit de fokpoel worden verwijderd.

Zwellingen
Zoals bij veel grotere honden, kan de Boheemse Herder vatbaar zijn voor maagverwijding (of opgeblazen gevoel). Gas komt vast te zitten in de maag en een getroffen dier zal zichtbaar 'opzwellen' en kan binnen enkele uren sterven als de opgeblazen maag om zijn as draait en niet wordt behandeld. Er is een preventieve operatie beschikbaar die tegelijkertijd met castratie kan worden uitgevoerd.

Oogaandoeningen
Er zijn verschillende oogaandoeningen waarvan bekend is dat ze de Boheemse Shepherd beïnvloeden, waaronder PRA (Progressive Retinal Atrophy) en Lens Luxation. DNA-screeningstests zijn beschikbaar voor verschillende oogaandoeningen, en het is van vitaal belang dat fokdieren worden getest voordat ze worden gereproduceerd, om het niveau van de ziekte binnen de populatie te minimaliseren.

Verzorging

De Boheemse Herder is van nature een werkhond en heeft een uitstekende werkethiek en een indrukwekkende oefentolerantie. Voor de Boheemse Herder betekent dit dat er elke dag minstens een uur oefening van goede kwaliteit nodig is, zoals een krachtige wandeling. Het is niet aanbevolen om dit ras in een te kleine ruimte te houden, vooral als de hond te weinig wordt geoefend, zal dit vrijwel zeker leiden tot ongewenst gedrag. Als er eenmaal een goede uitlaatklep is voor hun overvloedige energie, is het over het algemeen een rustige hond die goed binnen zal leven.

Begrijpelijkerwijs, met hun dikke en lange vacht, is dit geen onderhoudsarm ras als het gaat om verzorging. Regelmatig borstelen, meerdere keren per week, moet worden gedaan om losse haren te verwijderen en een matte vacht te voorkomen. Tijdens de rui kan de Boheemse Herder een aanzienlijke hoeveelheid vacht verliezen. Zoals bij alle honden, wordt regelmatige oorcontrole, tandenpoetsen en het knippen van de nagels geadviseerd en moet deze vanaf jonge leeftijd worden geïntroduceerd om afkeer te voorkomen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen