Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Boerboel

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 50 - 90 kg

Schofthoogte: 59 - 70 cm

Boerboel

De Boerboel is een hondenras dat afkomstig is uit Zuid-Afrika.

Geschiedenis

De naam Boerboel komt van het Nederlands Afrikaanse woord Boer in combinatie met het oud Nederlands Afrikaanse woord Boel, wat staat voor hond. De Boerboel is het enige Zuid-Afrikaanse hondenras dat is gemaakt als waakhond. Ondanks de lange fokgeschiedenis van de Boerboel is er grote onzekerheid over hoeveel en welke rassen zijn gebruikt om tot de Boerboel te komen. Algemeen wordt aangenomen dat het ras is ontstaan door de kruising van inheemse Afrikaanse landrashonden, zoals de Africanis, met rassen die door Nederlandse, Franse en Britse kolonisten naar Zuid-Afrika zijn gebracht. De meest waarschijnlijke oorsprong gaat terug tot de aankomst van Jan van Riebeeck naar de Kaap in 1652, die een "Bullenbijter" met zich meebracht, wat Nederlands jargon is voor Bulldog.

Andere originele en later Europese kolonisten brachten grote, sterke honden die bijna zeker gefokt met de inheemse binnenlandse hondenrassen van Zuid-Afrika. In de vroege jaren 1860, toen militaire posten verspreid waren over de Zuid-Afrikaanse grens, waren Bloedhonden, Windhonden, Bulldogs, Terriërs, Mastiffs en soms vossenhonden te vinden bij elke post. De Boerenhond was een kruising tussen deze rassen. Het was meestal in de buurt van militaire posten waar de beste Boerenhonden te vinden waren. Bovendien waren de beste honden voor de jacht op luipaarden en bavianen een kruising tussen een Mastiff en een Bulldog. Later, in 1928, importeerde het diamantmijnbedrijf De Beers Bullmastiffs naar Zuid-Afrika om de mijnen te bewaken. Dit ras was ook gekruist met Boerboels in de regio.

Karakter van de Boerboel

De Boerboel is een intelligent en energiek ras. Ze zijn loyaal, geweldig met kinderen en hebben de neiging om hun familie en territorium te beschermen. Ze zijn heel charmant en zullen niet aarzelen om hun geliefden te verdedigen. De Boerboel wil altijd bij hun baasje(s) zijn, ze hebben dus zelden ze neiging om weg te lopen. De Boerboel vereist ook vanaf jonge leeftijd training en stevige omgang. Het is niet ongebruikelijk dat dit ras agressie vertoont tegenover andere honden of vreemden.

Een Boerboel vereist een aanzienlijke inzet in tijd en energie, omdat ze moeten worden getraind en goed gesocialiseerd om gelukkige, goed aangepaste familieleden te zijn. Deze honden gedijen onder positieve versterkingstechnieken en vereisen menselijk gezelschap en structuur. Als ze vaak alleen gelaten worden, zullen Boerboels afdwalen en destructief worden. Het krachtig beheersen van de hond is schadelijk voor hun psychische gezondheid en kan in de toekomst potentiële gedragsmatige terugslag veroorzaken. Deze honden profiteren van een eigenaar die hun grootte en kracht respecteert, maar er niet bang voor is.

Hoewel ze meer geschikt zijn voor grote leefgebieden, zijn Boerboels aanpasbaar zolang ze regelmatig worden uitgelaten en veel aandacht krijgen, maar ze kunnen worstelen met het leven in (te) kleine omgevingen. Ongeacht de hoeveelheid beschikbare ruimte moeten ze voldoende fysieke en mentale oefeningen hebben. De Boerboel kan worden uitgelaten in een grote, veilig afgesloten tuin, maar dit type hond moet minimaal elke dag een lange wandeling maken. Volgens de SABBS is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om de hond veilig, goed gecontroleerd en onder toezicht in het openbaar te houden, of in de buurt van kinderen of mensen waarmee hij niet vertrouwd is. Het is ook belangrijk op te merken dat de Boerboel is gefokt om grote dieren zoals leeuwen en bavianen aan te pakken, dus een strikte training moet worden opgenomen om agressie te voorkomen

Gezondheid

Boerboels staan ​​algemeen bekend om hun goede gezondheid. Boerboels kunnen echter last hebben van heup of elleboogdysplasie, vaginale hyperplasie, ectropion en entropion. Onlangs is jeugdepilepsie (met aanvallen veroorzaakt door metabole veranderingen of stress) verschenen bij de Boerboel. Het gedrag van deze hond kan in de loop van de tijd veranderen. 

Verzorging

De vacht van de Boerboel is gemakkelijk te verzorgen. Af en toe stevig borstelen en een maandelijks bad is voldoende, de nagelafwerking alleen wanneer echt nodig. Het ras heeft een bovenvacht die normaal grof en recht is en een ondervacht dat zacht en dicht is. De vacht is kort, dicht, glad, zacht en glanzend. De vachtkleur kan verschillende tinten rood, bruin, gestroomd, of licht gelig zijn. Veel honden hebben een zwart masker rond hun bek dat zich soms uitstrekt tot hun ogen en oren.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.