Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Bearded Collie hondenras

Levensverwachting: 14 - 15 jaar

Gewicht: 18 - 27 kg

Schofthoogte: 51 - 56 cm

Bearded Collie

De Bearded Collie is het resultaat van het kruisen van de Polish Sheepdog ofwel de Polski Owczarek Nizinny met de lokale hoedende honden van Schotland.

Geschiedenis

De Schotten hebben dit ras eeuwenlang als hoeder gebruikt onder de namen Highland Sheepdog en Highland Collie. Collie is het Schotse woord voor hoeder en de naam Bearded Collie komt van het lange haar dat deze hond onder zijn kin heeft. Het is nu nog een zeldzaam ras, maar aan het begin van de twintigste eeuw was de Bearded Collie bijna uitgestorven. In 1967 is de Bearded Collie voor het eerst naar de Verenigde Staten gebracht en in 1976 is dit ras door de AKC erkend.

Karakter

Het is een springerige hond met veel energie en uitgelatenheid en de Bearded Collie is een charmeur met grote aanhankelijkheid naar zijn baas. Deze hond heeft zeer veel energie en een makkelijk karakter. Het is een intelligente, zelfverzekerde en enthousiaste hond, een stabiel en betrouwbaar huisdier. De opgewekte Bearded Collie kan het perfecte gezelschap voor kinderen zijn. Deze op zijn omgeving gerichte hond houdt van het gezelschap van mensen en is zeer sociaal en vriendelijk.

Bearded Collie reuen zijn meer sociaal en open dan teefjes, honden van dit ras kunnen vaak niet alleen thuis gelaten worden. Ze moeten in het bijzijn van mensen zijn. Deze zeer energieke hond is voor vele activiteiten makkelijk af te richten. Het is een onafhankelijke denker met een grote mate van zelfvertrouwen en de Bearded Collie kan daardoor soms koppig zijn. Deze honden hebben een vroege gehoorzaamheidstraining en een goede socialisatie nodig. Als hoeder van aard, zal deze hond de neiging hebben om over alles te hoeden wat hij lief heeft.

Gezondheid van de Bearded Collie

Over het algemeen genomen is de Bearded Collie een gezond ras, waarbij niet veel gezondheidsproblemen te verwachten zijn. Het meest voorkomend bij dit ras is heupdysplasie. De dikke vacht kan een uitwendige parasitaire infectie verbergen.

Verzorging

De Bearded Collie heeft een lange en dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden. De vacht behoeft extra verzorging als de hond in de rui is. Het is nodig om de vacht iedere twee maanden te laten knippen door een professional. Het is ook nodig om de ogen, oren en de poten regelmatig te controleren. Alleen baden of droog shampoo gebruiken als het nodig is. De Bearded Collie verhaart matig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen