Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

bassethound

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 18 - 27 kg

Schofthoogte: 28 - 38 cm

Basset Hound

De Basset Hound is een laagbenige jachthond van Engels-Franse afkomst.

Geschiedenis

De geschiedenis onthult weinig over de Basset Hound tot rond 1500, toen het ras voor het eerst een dassenjager werd genoemd. Vroege Ardense honden werden in 1066 naar Groot-Brittannië gebracht tijdens de Normandische invasie, toen het ras in roedels werd gebruikt om op herten te jagen. De naam Bloodhound werd gegeven aan deze geïmporteerde hond, die de Belgische jachthond transformeerde in een van de meest bekende speurhonden, dankzij zijn scherpe sniffer. In latere jaren werd dit ras gemengd met andere honden om zijn grootte te vergroten.

Terwijl de Basset Hound aan populariteit begon te winnen, varieerden opmerkelijke bewonderaars van koning Edwards VII tot Shakespeare. De gewone man gebruikte dit ras voor de jacht omdat ze honden moesten gebruiken die ze te voet konden volgen. Deze Basset Hound is door de eeuwen heen gefokt, zodat de eigenaren de hond te voet kunnen volgen terwijl hij door dichte dekking jaagt voor dassen, konijnen en hazen.

Vroege documentatie toont aan dat het ras afkomstig was van de oude St. Hubert-honden, de jachthonden van de abdij van St. Hubert in de Ardennen. Vier verschillende versies van de Basset Hound werden ontwikkeld, maar het is de Basset Artesien Normand die het meest lijkt op de huidige Basset Hound. In de jaren 1800 en de jaren 1930 werden Bassets gekruist met bloedhonden om de omvang te vergroten. De Basset Hound werd erkend door de AKC in 1885.

Karakter

De Basset Hound is lief en gemakkelijk in de omgang, dit maakt het tot een geweldige familiehond. Het is van nature een goed opgevoede hondenras en meestal aanhankelijk naar zijn eigenaar. De Basset Hound kan met iedereen goed opschieten, dus met zowel mens als dier. Je zult nooit eenzaam zijn met een Basset Hound in je huis.

Gezondheid van de Basset Hound

Een grote zorg bij de Basset Hound is obesitas vanwege de belasting die het op de tussenwervelschijven uitoefent. Andere gezondheidsproblemen voor het ras zijn kreupelheid van de voorpoten, OCS, ectropion, otitis externa, ziekte van de tussenwervelschijf, tussenwervelschijven, glaucoom, von Willebrands, maagtorsie en voetcysten. Een maagkanteling kan ook een zorg zijn voor deze hond, wat kan leiden tot mogelijke kreupelheid, verlamming en zelfs de dood.

Verzorging

De vacht van de Basset Hound is kort, zwaar en glad, met weinig verzorgingseisen. Een keer of twee keer per week borstelen verwijdert dode huidschilfers, terwijl de huid wordt geëxfolieerd. Tijdens de rui moet het haar worden verwijderd door middel van borstelen en baden. De Basset Hound is misschien wat traag, maar heeft regelmatig beweging nodig omdat ze gemakkelijk in gewicht aankomen. Gebrek aan lichaamsbeweging veroorzaakt obesitas, creëert stress op de gewrichten en botten en laat de hond in een luie levensstijl glijden. Het is belangrijk om een Basset Hound fysiek en mentaal uit te dagen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.