Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Basset Artesien Normand

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 17 kg

Schofthoogte: 30 - 36 cm

Basset Artésien Normand

Op het eerste gezicht is het gemakkelijk te zeggen dat de Basset Artésien Normand een familielid is van de Basset Hound. Beide rassen delen namelijk een gemeenschappelijke geschiedenis met de iconische kortbenige honden van Frankrijk. De Basset Artésien Normand is echter lichter in bot en structuur dan de Basset Hound waardoor hij iets effectiever is in het veld. Dit ras staat ook bekend om zijn gehoorzaamheid en zachte temperament waardoor hij een geweldig familiehuisdier is.

Geschiedenis

Basset Artésien Normand deelt een gemeenschappelijke afkomst met andere kortbenige jachttypen uit de noordelijke regio van Frankrijk. Hoewel de Basset Hound werd ontwikkeld in de late 19e eeuw door Engelse fokkers met invloed van de Bloedhond, was de Basset Artésien Normand bedoeld om een ​​lichtere structuur en een grotere focus op jachtvermogen te hebben. Het fokken begon echt in 1870 en uiteindelijk ontwikkelden zich twee soorten - een met rechte voorpoten (de Basset d'Artois) en een andere met scheve voorpoten (Normand). De eerste rasvereniging begon officieel in 1910 en de naam werd in 1924 voltooid.

De Basset Artésien Normand wordt momenteel niet erkend door de AKC maar hij wordt wel erkend door de FCI en de UKC. De FCI classificeert hem in groep 6 als een Scenthound en de UKC als een Scenthound.

Karakter van de Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand is van nature een zeer gehoorzame hond - hij wil zijn meester in alle dingen behagen. Deze honden zijn erg vriendelijk en aanhankelijk, maar ze kunnen ook hard werken in het veld. Als roedelhond kan de Basset Artésien Normand goed opschieten met andere honden, hoewel het ras dominant of pestgedrag kan ontwikkelen wanneer het in een roedel wordt grootgebracht. Het zijn zeer intelligente honden, hoewel je tijdens het trainen altijd een stevige en consistente hand moet houden. Vroege socialisatie is ook erg belangrijk, vooral als je van plan bent om de hond als een huisdier in een gezin met kinderen te houden.

De Basset Artésien Normand is van nature een zachtaardig en aanhankelijk ras dat deel uitmaakt van wat hem zo populair maakte onder de Franse aristocratie. Deze honden zijn geboren om te behagen en ze vormen sterke banden met familieleden. De Basset Artésien Normand kan het goed doen als waakhond, hoewel ze de neiging hebben zeer snel vrienden te maken met vreemden, waardoor hun bruikbaarheid als waakhond wordt beperkt. Deze honden kunnen het goed doen in huizen met andere honden en katten, hoewel ze hiervoor misschien extra training nodig hebben.

Gezondheid

Over het algemeen is de Basset Artésien Normand een gezond ras, dit is vooral het geval als je hem vergelijkt met andere Basset-rassen. Dit ras heeft een lange levensduur van 12 tot 15 jaar, hoewel hij nog steeds gevoelig is voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, hypothyreoïdie, oor infecties en artritis.

Verzorging

De Basset Artésien Normand is ontwikkeld voor de jacht, dus je kunt verwachten dat de hond behoorlijk wat energie heeft, hoewel hij nooit hyperactief zal zijn. Een lange dagelijkse wandeling zou voldoende moeten zijn voor dit ras, hoewel het nooit kwaad kan om hem wat extra tijd te geven om te rennen en te spelen in een omheinde tuin.

De Basset Artésien Normand heeft de typische Basset vacht, het is kort en soepel. Meestal in een combinatie van wit, zwart en bruin. De meest voorkomende kleurencombinatie is een driekleurige laag lichtbruin en wit met een zwarte deken over de rug. De tweekleurige lichtbruine en witte combinatie komt ook veel voor. Deze bijzondere hond moet wekelijks worden geborsteld om de vacht in goede conditie te houden.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.