Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Basset Artesien Normand

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 17 kg

Schofthoogte: 30 - 36 cm

Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk.

Geschiedenis

Aangenomen wordt dat de Basset Artésien Normand afstamt van de Basset Fauve de Bretagne, een jachthondenras dat populair was in de regio. Het ras werd in de 19e eeuw ontwikkeld als een kleine, stevige hond die wild over lange afstanden en op moeilijk terrein kon volgen. Ze werden aanvankelijk gebruikt om op konijnen en hazen te jagen, maar ze zijn ook gebruikt om op ander klein wild te jagen.

De Basset Artésien Normand heeft de reputatie een intelligent en hardwerkend ras te zijn, en ze worden al vele jaren gebruikt voor de jacht en als werkhond in Frankrijk. De afgelopen jaren heeft het ras ook aan populariteit gewonnen als gezelschapshond, vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter.

De Basset Artésien Normand werd in 1975 erkend als een apart ras door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), de internationale federatie van kennelclubs. Tegenwoordig wordt het ras erkend door de meeste grote kennelclubs over de hele wereld en heeft het een toegewijde aanhang bij fokkers en hondenliefhebbers.

Karakter van de Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand is een hondenras dat bekend staat om zijn intelligentie, energie en aanhankelijke karakter. Ze zijn binnenshuis over het algemeen kalm en braaf, maar ze zijn ook energiek en hebben dagelijkse beweging nodig. Het zijn intelligente honden en ze zijn gemakkelijk te trainen met geduld en consistentie. Ze staan ​​ook bekend als zeer loyaal en aanhankelijk met hun baasjes en kunnen doorgaans goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Maar zoals elk ras kunnen ze gereserveerd of voorzichtig zijn tegenover vreemden totdat ze ze leren kennen. Het is belangrijk om Basset Artésien Normands vanaf jonge leeftijd te socialiseren om hen te helpen goed aangepaste en zelfverzekerde honden te worden. Ze moeten worden blootgesteld aan een verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties om hen te helpen goede sociale vaardigheden en een goed afgerond temperament te ontwikkelen.

Gezondheid

De Basset Artésien Normand is vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen die hun algehele welzijn kunnen beïnvloeden. Enkele van de gezondheidsproblemen die van belang kunnen zijn voor de Basset Artésien Normand zijn:

  1. Heupdysplasie: dit is een veelvoorkomend probleem bij grote en zeer grote rassen, waaronder de Basset Artésien Normand. Het is een genetische aandoening die ervoor zorgt dat het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat leidt tot pijn en moeite met lopen.
  2. Oogproblemen: Basset Artésien Normands zijn vatbaar voor een aantal oogproblemen, waaronder staar, glaucoom en retinale atrofie. Deze aandoeningen kunnen verlies van het gezichtsvermogen of blindheid veroorzaken en kunnen behandeling of een operatie vereisen.
  3. Oorontstekingen: Vanwege hun lange, hangende oren zijn Basset Artésien Normands vatbaar voor oorontstekingen, die pijnlijk kunnen zijn en mogelijk moeten worden behandeld. Het is belangrijk om hun oren regelmatig schoon te maken en te controleren om infecties te voorkomen.
  4. Bloat: Bloat is een ernstige en mogelijk levensbedreigende aandoening die de Basset Artésien Normand en andere diepborstige rassen kan treffen. Het treedt op wanneer de maag wordt opgezwollen en verdraaid, waardoor de bloedtoevoer naar de organen wordt afgesneden. Bloat vereist onmiddellijke medische hulp en kan dodelijk zijn als het niet snel wordt behandeld.

Verzorging

De Basset Artésien Normand is ontwikkeld voor de jacht, dus je kunt verwachten dat de hond behoorlijk wat energie heeft, hoewel hij nooit hyperactief zal zijn. Een lange dagelijkse wandeling zou voldoende moeten zijn voor dit ras, hoewel het nooit kwaad kan om hem wat extra tijd te geven om te rennen en te spelen in een omheinde tuin.

De Basset Artésien Normand heeft de typische Basset vacht, het is kort en soepel. Meestal in een combinatie van wit, zwart en bruin. De meest voorkomende kleurencombinatie is een driekleurige laag lichtbruin en wit met een zwarte deken over de rug. De tweekleurige lichtbruine en witte combinatie komt ook veel voor. Deze bijzondere hond moet wekelijks worden geborsteld om de vacht in goede conditie te houden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen