Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Basenji

Levensverwachting: 12 - 16 jaar

Gewicht: 9 - 11 kg

Schofthoogte: 38 - 41 cm

Basenji

De Basenji is een jachthond dat afkomstig is uit Congo-Kinshasa.

Geschiedenis

Afkomstig uit het continent Afrika, specifiek Congo en Zaïre, werd de Basenji vernoemd naar de stammen die hen bezaten. Dit ras werd ook Zande-honden of Congo-terriërs genoemd en inheemse stammen gebruikten ze voor de jacht op klein wild. Honden die op Basenji's lijken, zijn te zien op de graven van Egyptische farao's, zittend aan de voeten van de meesters. Dit ras is in 1941 voor het eerst naar de Verenigde staten gebracht en de eerste Basenji is in 1944 door de AKC geregistreerd.

Karakter

Basenji's hebben verschillende persoonlijkheden die tot één hond zijn gerold. Variërend sterk in temperament en houding, kan dit ras worden omschreven als alert, liefhebbend, assertief en actief. Je zult merken dat de Basenji zich het beste aanpassen wanneer ze in een gezin worden gebracht wanneer het een pup is. Dit ras kan meestal niet goed overweg met andere honden en is niet goed met kleinere dieren, omdat het hen zal achtervolgen en proberen tevangen.

De Basenji zal sterk gehecht raken aan zijn familie. Het kan soms worden gereserveerd en kan ongemakkelijk zijn voor vreemden (het zal gaan ronddraaien wanneer het niet comfortabel voelt). De Basenji is een actieve hond en houdt ervan om plezier te hebben. Dit ras moet zijn opgeslagen energie kwijtraken, zodat hij geen ongewenst gedrag zal gaan vertonen. Als het Basenji op zichzelf wordt overgelaten, zal hij gaan kauwen of spullen die hij tegenkomt en op de banken klimmen. Dus als de Basenji niet de aandacht krijgt die hij nodig heeft, zal hij zich gedragen als een klein kind.

Gezondheid van de Basenji

Er zijn een paar ziekten en aandoeningen waarvoor de Basenji vatbaar is, waaronder:

  • Fanconi-syndroom: een erfelijke nieraandoening die symptomen vertoont na het vierde levensjaar.
  • Genetische hemolytische anemie: een bloedaandoening.
  • Heupdysplasie: een aandoening die kan leiden tot verlies van mobiliteit, kreupelheid en pijnlijke artritis in de gewrichten.
  • Malabsorptie: een auto-immuunziekte die, indien niet behandeld, kan leiden tot de dood.
  • Progressieve retinale atrofie: een degeneratie van het netvlies van het oog, wat kan leiden tot totale blindheid.

Verzorging

De Basenji heeft kort, zijdeachtig haar dat in vier verschillende kleuren voorkomt. Rood, zwart, bruin en gestroomd. De pootjes, punt van de staart en borst zijn meestal wit. De Basenji is een zelfverzorgende hond, maar het is een goed idee om deze hond wekelijks te poetsen, omdat hij van de extra aandacht en genegenheid houdt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen