Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Azawakh hond

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 15 - 25 kg

Schofthoogte: 61 - 74 cm

Azawakh

De Azawakh is een exotisch ras met een zeldzame combinatie van fysieke en mentale kenmerken. Primair gebouwd om beschermer en jager te zijn, werd dit ras ook een statussymbool om zijn gehardheid.

Geschiedenis

Gedurende de laatste duizenden jaren hebben de natuur en de mens elkaar ontmoet in de harde woestijnomstandigheden om de Azawakh te creeëren. Primair gebouwd om beschermer en jager te zijn, werd dit ras ook een statussymbool om zijn gehardheid. De Azawakh komt voor in het Sahel gebied van Mali, Nigerië en Burkina Fasso. Dit ras wordt voornamelijk gefokt door de stam van de Kel Tamajaq. Dit ras wordt volgens de strengste eisen gefokt. Kwaliteiten van dit ras zijn vrijheid, trots, puurheid en onafhankelijkheid. Honden van dit ras hebben een edele en ongetemde intensiteit als het gaat om hun uiterlijk, hun tred en gang alsof ze boven alles staan wat ze tegenkomen.

Karakter

In zijn natuurlijke omgeving laat de Azawakh met zijn zachte vacht, zijn voortreffelijke kwaliteiten als jager, beschermer en metgezel zien. Deze hond is snel op de been, waakzaam en oplettend. Tegenover vreemden is deze hond gereserveerd, maar bij zijn baas en familie is hij zachtaardig en expressief. De lichaamsbouw van de Azawakh is slank en elegant. Deze hond heeft een zachte korte vacht en zijn sterke skelet en krachtige spieren zijn zichtbaar onder de droge, fijne huid. Met een natuurlijke neiging tot bewaken, is de Azawakh net als zijn verre neef de Greyhound uitzonderlijk snel en kan een snelheid van 60 km per uur bereiken.

Gezondheid

Hoewel dit een relatief gezond ras is, zijn er enkele zorgen die de Azawakh kunnen beïnvloeden. Zoals de meeste windhonden, is de Azawakh gevoelig voor anesthesie. Vanwege zijn diepe borst is deze hond vatbaar voor een opgeblazen gevoel, een aandoening waarbij de maag uitzet met lucht. De maag kan zichzelf verdraaien, de bloedstroom afsnijden en maagtorsie veroorzaken (een mogelijk fatale aandoening).

Andere gezondheidsproblemen zijn auto-immuun gemedieerde thyroiditis, eosinofiele myositis, hartproblemen, hypothyreoïdie, epileptische aanvallen en huidallergieën. Zo lang deze hond genoeg beweging krijgt en de kans om echt de lange benen te strekken, zal de Azawakh gezond blijven. De Azawakh is gevoelig voor kou en moet in koude klimaatomstandigheden buitenshuis een jas dragen.

Verzorging

De zachte kortharige vacht van de Azawakh is makkelijk te onderhouden door eenvoudig kammen en borstelen. Een enkele keer een droogshampoo gebruiken is meer dan voldoende. Dit ras verhaart middelmatig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen