Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Australian-Kelpie

Levensverwachting: 12 jaar

Gewicht: 14 - 21 kg

Schofthoogte: 43 - 51 cm

Australische Kelpie

De Australische Kelpie is ontwikkeld uit de English North Country Collies van de Rutherford lijn.

Geschiedenis

In de 19e eeuw is deze hond in Australië geïmporteerd om de veestapel te hoeden. Momenteel zijn er ongeveer een miljoen Kelpies werkzaam in Australië. Het ras is officieel erkend in 1870. Vaak wordt aangenomen dat de Australische Kelpie een kruising is tussen de dingo en de Border Collie. Het Schotse woord "Kelpie" betekent watergeest en wordt genoemd in de beroemde roman "Kidnapped" van Robert Louis Stevenson.

Karakter van de Australische Kelpie

Deze hond is een van de beste werkhonden en hij is voortreffelijk in het hoeden van de veestapel. De Australische Kelpie hecht zich aan een persoon en geeft de voorkeur aan een één-op-één relatie. Deze hond is een workaholic en niet geschikt om op een flat of in een huis te leven. De Australische Kelpie is een zeer actieve hond, die grote afstanden per dag kan afleggen. Het is een zeer enthousiaste hond en hij is onvermoeibaar in zijn werk. Het is de meest gewilde veehoeder en hij wordt dan ook veel voor dat doel gebruikt. Hij kan in zijn eentje een kudde van duizenden dieren bij elkaar houden. Deze hond heeft een beschermend karkater, maar hij is niet agressief. Hij past zich aan de situatie aan.

De Australische Kelpie zal zijn familie en hun bezit ten koste van alles bewaken. Het is een makkelijk af te richten hond en de Australische Kelpie zal prompt reageren op ieder signaal van zijn baas. Hij is onder alle omstandigheden en ten alle tijden bereid om te werken. De Australische Kelpie doet het zeer goed met kinderen als hij van kleins af aan met ze opgegroeid is. De Australische Kelpie heeft een aangeboren instinct om andere dieren te hoeden. Mogelijk is het andere dier het daar niet mee eens en een gevecht kan dan makkelijk ontstaan. Daarom kunnen ze beter niet met andere dieren samen gehouden worden. In ieder opzicht is de Australische Kelpie een werkhond. Deze hond is een onafhankelijke denker en werkt meer voor zijn eigen plezier dan voor dat van zijn baas. Ze kunnen gedurende lange tijd onder extreme omstandigheden werken. Deze hond is een uitstekende waakhond en kan hiervoor afgericht worden.

Gezondheid

Over het algemeen heeft de Australische Kelpie weinig gezondheidsproblemen. Zoals alle honden zijn ze echter vatbaar voor het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen. Sommige aandoeningen waarvoor de Australische Kelpie vatbaar is, zijn cryptochordisme, heupdysplasie, luxerende patella en cerebellaire abiotrofie.

Verzorging

De Australische Kelpie is makkelijk te verzorgen. Een enkele keer kammen en borstelen is voldoende om de vacht schoon te houden. Het is aan te bevelen om de vacht niet regelmatig te wassen, omdat dan de natuurlijke vetten uit de vacht verwijderd worden en de huid kan uitdrogen. De Australische Kelpie verhaart matig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen