Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Aussiedoodle

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 30 - 60 kg

Schofthoogte: 35 - 38 cm

Aussiedoodle

De Aussiedoodle is een kruising tussen een Poedel en de Australian Shepherd.

Geschiedenis

Mensen kruisen al duizenden jaren soorten honden in een poging een bepaald uiterlijk, temperament of werkvermogen te bereiken. Dat is het aantal bekende raszuivere honden, waaronder de Affenpinscher, Australian Shepherd, Black Russian Terrier, Brussels Griffon, Doberman Pinscher, German Wirehaired Pointer, Leonberger en meer, zijn oorspronkelijk begonnen. Maar het steeds opnieuw kruisen van twee rassen maakt geen ras. Een ras is een groep dieren verwant door afstamming van gemeenschappelijke voorouders en zichtbaar vergelijkbaar in de meeste kenmerken. Om consistentie in uiterlijk, grootte en temperament te bereiken, moeten fokkers de pups selecteren met de eigenschappen die ze willen en deze over meerdere generaties fokken om de eigenschappen vast te leggen.

Kruisingen zoals de Aussiedoodle zijn de afgelopen tien of twintig jaar populair geworden omdat mensen honden zoeken die verschillen van de dagelijkse Yorkie of Poedel of waarvan ze denken dat ze bepaalde aantrekkelijke kenmerken hebben. Er wordt bijvoorbeeld vaak beweerd dat kruisingen hypoallergeen zijn of minder gezondheidsproblemen hebben of de beste eigenschappen van elk ras zullen dragen. Helaas zijn genen niet zo kneedbaar. Genetische eigenschappen sorteren willekeurig in elke hond, dus zonder bepaalde kenmerken gedurende vele generaties te selecteren, is er geen garantie dat je het beste van elk ras zult krijgen. En ongeacht zijn ras of mix, een individuele hond kan min of meer allergeen of intelligent of gezond zijn.

Karakter van de Aussiedoodle

Temperament wordt deels beïnvloed door overerving en deels door omgeving, dus het kan variabel zijn. Het temperament van een Aussiedoodle hangt af van verschillende dingen: het temperament van zijn ouders, vooral de moeder, die eerder het gedrag van een puppy beïnvloedt, de hoeveelheid socialisatie die hij ontvangt en de specifieke genen die hij erft. Over het algemeen zijn Aussiedoodles echter vriendelijke honden die toegewijd zijn aan hun families. Ze hebben echter enkele mogelijke eigenaardigheden, waar je op moet letten.

De Australian Shepherd is een herdershond en hij houdt ervan dat mensen bij elkaar blijven. Als je je Aussiedoodle ziet proberen familieleden, vooral kinderen, te hoeden door tegen ze te stoten of te knijpen, is hij niet agressief; hij volgt zijn instinct. Dat is echter een instinctief gedrag dat niet mag worden toegestaan. Maak een einde aan het gedrag met een "Omlaag", "Laat het" of "Zit-verblijf" commando. Gooi dan een bal of ander speelgoed voor hem om te achtervolgen. Corrigeer dit gedrag consequent of het kan een echt probleem worden. Een Aussiedoodle mag nooit verlegen of agressief zijn voor mensen of andere dieren. Zeg nee, bedankt als de ouders van een puppy je niet laten benaderen, van je wegschuwen of naar je grommen, of als puppy's een van die dingen doen.

Een Aussiedoodle zal zeer slim en zeer trainbaar zijn, dankzij de intelligentie van beide rassen en de sterke wens van de Australian Shepherd om een ​​klus te klaren. Als je een Aussiedoodle traint met positieve versterkingstechnieken en hem laat zien wat je leuk vindt door hem te belonen met lof, spel en traktaties, zal hij waarschijnlijk snel en gelukkig leren.

Gezondheid

Alle honden, of ze nu raszuiver zijn of een kruising, ze hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om een ​​bepaalde ziekte te erven. Een gerenommeerde fokker zal eerlijk en open zijn over gezondheidsproblemen bij een kruising en de incidentie waarmee ze in haar lijnen voorkomen. Aussiedoodles zijn mogelijk vatbaar voor de gezondheidsproblemen van zowel de Australian Shepherd als de Poedel, maar er is ook een kans dat de genetische diversiteit die wordt geïntroduceerd door twee rassen te mengen, de kans verkleint om bepaalde erfelijke ziekten te ontwikkelen. De aard van genetische variatie maakt dit moeilijk te voorspellen voor een gemengd ras hond. Raadpleeg de rasgidsen over Australian Shepherd en de Poedel voor een overzicht van enkele van de erfelijke ziekten die bij deze twee rassen zijn gemeld.

Niet al deze aandoeningen zijn detecteerbaar bij een opgroeiende hond en het is onmogelijk om te voorspellen of een dier vrij zal zijn van deze kwalen. Daarom moet je een gerenommeerde fokker vinden die zich inzet voor het fokken van de gezondste dieren die mogelijk zijn. Ze moeten in staat zijn om onafhankelijke certificering te produceren dat de ouders van de hond (en grootouders, etc.) zijn gescreend op veelvoorkomende defecten en gezond worden geacht voor de fokkerij. Dat is waar gezondheidsregisters binnenkomen.

Als een fokker je vertelt dat ze die tests niet hoeft te doen omdat ze nooit problemen in haar lijnen heeft gehad en haar honden zijn "dierenarts-gecontroleerd", dan moet je een fokker gaan zoeken die strenger is over genetische testen. Zorgvuldige fokkers screenen hun fokhonden op genetische ziekten en fokken alleen de gezondste en mooiste exemplaren, maar soms heeft moeder natuur andere ideeën en ontwikkelt een puppy een van deze ziekten ondanks goede fokpraktijken. Vooruitgang in de diergeneeskunde betekent dat de honden in de meeste gevallen nog steeds een goed leven kunnen leiden. Als je een puppy krijgt, vraag dan aan de fokker naar de leeftijd van de honden in haar lijnen en waar ze aan zijn gestorven.

Vergeet niet dat nadat je een nieuwe puppy bij je thuis hebt gebracht, je de macht hebt om hem te beschermen tegen een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen: obesitas. Een Aussiedoodle op een passend gewicht houden is een van de gemakkelijkste manieren om zijn leven te verlengen. Haal het meeste uit de preventieve vaardigheden om een ​​gezondere hond voor het leven te helpen verzekeren.

Verzorging

Aussiedoodles kunnen verschillende soorten vacht hebben. Sommigen hebben het lange, rechte haar van de Australian Shepherd, anderen lijken op een poedel met losse krullen en sommige vallen ergens in het midden. Het zijn geen onderhoudsvriendelijke honden als het op verzorging aankomt. Afhankelijk van zijn vachttype, is het aan te raden om de Aussiedoodle minstens om de dag te borstelen. Als hij een krullende vacht heeft, moet je hem misschien om de acht tot twaalf weken laten knippen. De rest is basiszorg. Knip zijn nagels indien nodig, meestal om de paar weken. Houd de oren schoon en droog om bacteriële en schimmelinfecties te voorkomen. Poets de tanden voor een goede algemene gezondheid en een frisse adem.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.