Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

akita hondenras

Levensverwachting: 10 - 15 jaar

Gewicht: 32 - 59 kg

Schofthoogte: 61 - 71 cm

Akita Inu

De Akita, een van de oudste rassen van Japan, ontstond in de 17e eeuw. Je kunt dit hondenras onder andere kennen uit de film: Hachi: A Dog's Tale.

Geschiedenis

Oorspronkelijk hielden alleen de Shoguns, de keizerlijke leiders van het land, de Akita. Deze hond werd gebruikt als keizerlijke waakhond, voor hondengevechten en voor de jacht op wild en beren. In 1931 heeft de Japanse regering de Akita tot onderdeel van het nationaal erfgoed gemaakt. Door de uitbraak van hondsdolheid in Japan aan het eind van de 19de eeuw is de Akita bijna uitgestorven.

Om verspreiding van deze ziekte te voorkomen gaf de regering de opdracht om alle honden te doden en de eigenaren hebben hun geliefde Akita vrijgelaten in de meest afgelegen berggebieden van het eiland. De Akita hebben overleefd dankzij hun gehardheid en goede jachtinstinct. Helen Keller was de eerste die een Akita in de Verenigde Staten importeerde. In de Tweede Wereldoorlog werden vele Amerikaanse soldaten gecharmeerd door de Akita en ze hebben er vele meegesmokkeld bij terugkeer naar de VS. In 1972 heeft de American Kennel Club deze hond erkend.

Karakter

De Akita beschikt over een unieke combinatie van waardigheid, moed, affectie en waakzaamheid. Deze hond is buitengewoon aanhankelijk en trouw naar zijn familie en is zeer gesteld op gezelschap. De Akita is zeer agressief naar andere honden en dieren. Deze hond kan niet alleen gelaten worden met andere huisdieren. Hoewel de Akita de kinderen van zijn eigen familie goed verdraagt, kan men niet verwachten dat hij het gestoei en geknoei van de kinderen zonder meer accepteert. Deze hond heeft een sterke wil en vereist een strenge opvoeding. De Akita kan een variëteit aan interessante geluiden produceren. Deze hond heeft een sterke territoriumdrift en is gereserveerd ten opzichte van vreemden. Door zijn uitzonderlijke jachtvermogen is de Akita in staat om zelfs in de sneeuw te jagen.

Gezondheid van de Akita Inu

Net als alle rassen heeft de Akita de juiste verzorging en voeding nodig om een lang en actief leven te kunnen leiden. Vergeleken met andere honden kent de Akita een aantal gezondheidsproblemen, zo is de Akita gevoelig voor structurele problemen zoals heupdysplasie, artritis en afwijkende vorming van de gewrichten. Andere gekende gezondheidsproblemen bij de Akita zijn de ziekte van Cushing, oogproblemen, talgklierproblemen, schildklierproblemen en auto-immuun thyroïditis en ziektes van het immuunsysteem zoals VKH en Pemphigus.

Verzorging

De Akita heeft een ruwe, harde kortharige vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. De zachte ondervacht is gevoelig voor vervilting.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.