Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

AIdi-hond

Levensverwachting: 10 - 11 jaar

Gewicht: 23 - 25 kg

Schofthoogte: 51- 64 cm

Aidi

De Aidi, ofwel de Atlas Sheepdog, is ontstaan in het Atlas gebergte in Marokko. De Aidi werd gebruikt als veebewaker, om kuddes van schapen en geiten te beschermen. Ook werd deze hond gebruikt als berghond, vanwege zijn jachtvaardigheden en zijn goede reukvermogen, kenmerkend voor zijn regio van oorsprong.

Geschiedenis

De oorsprong van de Aidi kan worden teruggevoerd naar Noord-Afrika, specifiek is dit hondenras afkomstig uit de Sahara. Dit ras is ontwikkeld om te werken in het Atlasgebergte van Libië, Marokko en Algerije, waar het werkte om zijn baasjes tegen roofdieren te beschermen. De Aidi is ook bekend als de Berber, ze werden ook de Chien de l'Atlas genoemd. Toen de eerste rasstandaard 1963 werd gepubliceerd gemaakt kregen ze tijdelijk de naam Atlast Sheepdog, hoewel de Aidi nooit diende als herdershond. Deze fout werd echter gecorrigeerd in 1969. Hoewel oorspronkelijk gefokt als een jager en beschermer, is de Aidi recenter bekend geworden als een huishond en het doet het bijzonder goed als een stadsdier wanneer er voldoende beweging wordt gegeven.

Karakter van de Aidi

De Aidi is behendig en alert, wat logisch is met zijn geschiedenis als veehouder. Deze hond heeft sterke beschermende instincten en kan een beetje gereserveerd zijn tegenover vreemden. Om ervoor te zorgen dat dit ras goed overweg kan met andere honden en mensen, moet je zo snel mogelijk beginnen met socialisatie en training. Dit ras doet het bijzonder goed als waakhond, maar het doet het ook goed als een huisdier. Wanneer het op de juiste manier wordt opgevoed, kan dit ras zeer aanhankelijk en loyaal zijn aan zijn familie. De Aidi erg is slim en reageert dus goed op training. Dit ras kan echter een beetje gevoelig zijn, dus straf de hond niet direct wanneer hij bepaalde oefeingen minder goed oppakt. Gebruik alleen positieve, op versterking gebaseerde trainingsmethoden.

Gezondheid

Aidi's hebben van nature een beschermend karakter met daarbij een speelde persoonlijkheid. Ze zijn enorm loyaal en houden van aandacht. Wanneer de Aidi zorgvuldig en consistent wordt opgevoed zal hij onmisbaar zijn binnen het gezin. De Aidi is een van de gezondste hondenrassen ter wereld, er zijn momenteel geen bekende aangeboren gezondheidsproblemen die in verband worden gebracht met dit hondenras.

Verzorging

Omdat de Aidi een van nature weerbestendige dubbele vacht heeft, bestaande uit een dikke, dichte, zachte ondervacht en een grove langere bovenlaag, is wat verzorging en ritueel borstelen vereist als je van plan bent ze in huis te laten. Door de vacht regelmatig te borstelen, kun je de natuurlijke oliën van de vacht verspreiden, wat de weersbestendigheid zal verbeteren en de vacht gezond zal houden. Voor honden die in warmere klimaten leven, is er de neiging om het hele jaar door te werpen. Tijdens de rui van de Aidi zal je veel hondenhaar op het meubilair en tapijt vinden. Een Aidi mag slechts twee of drie keer per jaar gewassen worden om de weersbestendigheid van de vacht niet te verwijderen.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen