Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

hondenrassen
chihuahua-hond
Kleine hondenrassen
australian shepherd hond
Middelgrote hondenrassen
sint bernard hondenras
Grote hondenrassen

Hondenrassen

In totaal worden er wereldwijd 356 hondenrassen erkend door de Fédération Cynologique Internationale. Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een bepaalde hond wil je er zeker van zijn dat de hond het type persoonlijkheid en fysieke kenmerken heeft dat goed bij je past. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen in alle hondenrassen om tot een goede keuze te komen. Bij het kiezen van de perfecte hond voor jou en je gezin zijn er enkele belangrijke punten waarmee je rekening moet houden. Als je de persoonlijkheden, eigenschappen, vereiste zorg en andere details kent kan je de hond kiezen die precies bij je past. 

Klik op het hondenras

Alfabetisch hondenrassen overzicht

Temperament van de hondenrassen

Het temperament van een hond kan per ras sterk variëren. Zo heeft de achtergrond van het ras veel te maken met hun temperament. Aangezien hondenrassen werden gevormd voor gewenste fysieke eigenschappen, werden hun gedrag en temperament hiermee ook ingebouwd. Als je van plan bent om een nieuwe hond aan het gezin toe te voegen is het belangrijk om de verschillende temperamenten van elk hondenras te kennen. Elke hond zal anders zijn, ze kunnen actief, aanhankelijk, vastberaden, onbevreesd, goedaardig, beschermend, onafhankelijk of verlegen zijn. Sommige temperamenten maken honden gemakkelijker te trainen en andere maken ze juist moeilijker.

De natuurlijke instincten van het ras zullen een grote rol spelen in hoe de hond zich gedraagt. Afhankelijk van het hondenras en het temperament kan een hond energiek en vriendelijk zijn, of verlegen en onafhankelijk. Het begrijpen van de persoonlijkheden en eigenschappen die bij de verschillende temperamenten horen, is belangrijk om te begrijpen zodat de hond past bij wat je zoekt. Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden is dat niet alle hondenrassen een temperament hebben dat vergelijkbaar is met hun ras. Veel heeft te maken met hoe de hond is opgevoed als puppy, hoeveel beweging ze kregen en of hun baas leiderschap toonde om hen te begeleiden.

Verzorging

Bepaalde hondenrassen hebben meer beweging nodig dan mensen ze willen of kunnen bieden. Als je leven om werk draait en je niet veel aandacht aan je hond kunt schenken is het verstandig om geen hond te nemen. Alle soorten hondenrassen hebben voldoende beweging nodig, ongeacht zijn grootte. De meeste honden zullen het veel beter doen met meer lichaamsbeweging, maar bepaalde hondenrassen kunnen ook prima leven met minder beweging. Voor zowel fysieke als mentale stimulatie is het enorm belangrijk dat een hond dagelijks voldoende beweging krijgt. Puppy's hebben veel minder beweging nodig, evenals oudere honden.

Honden zijn erg sociale dieren, ze hebben een hechte band met een gezin nodig om goede metgezellen te worden. Alle honden moeten toegang krijgen tot het huis en het gezin en niet gedwongen worden om alleen buiten te leven. Dit kan gedragsproblemen veroorzaken, zoals agressie. Verschillende hondenrassen vereisen ook verschillende niveaus van verzorging. Vachtverzorging is iets dat veel hondenbezitters overlaten aan een trimsalon, bij hondenrassen met een korte vacht kan dit vaak zelf worden onderhouden. Naast de volledige verzorging moet er voor alle hondenrassen wat basisverzorging worden gedaan, zoals af en toe baden, oorreiniging, tandverzorging en regelmatig nagelknippen.

alle-hondenrassen

Hondenrassen en kinderen

De meeste hondenrassen doen het goed met kinderen, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Het gedrag van een hond zal het product zijn van het temperament van het ras en de manier waarop ze zijn grootgebracht. Als de hond niet goed is getraind of een verleden heeft waarin hij is mishandeld kan hij agressief zijn. Als de hond is grootgebracht door een vriendelijke eigenaar die de hond veel liefde en positieve bekrachtiging heeft gegeven, zal hij hoogstwaarschijnlijk een vriendelijke en liefdevolle instelling hebben.

Een ander ding om over na te denken is het energieniveau van de hond. Als je naar een zeer energieke hond zoals een Jack Russell Terriër kijkt, houd er dan rekening mee dat dit soort honden kunnen opspringen en onbedoeld een kind onderuit kunnen halen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor zeer jonge kinderen. De honden willen gewoon aandacht en zijn zo opgewonden dat ze kinderen kunnen bespringen, overrennen of spelenderwijs bijten. Het risico hierop kan in de loop van de tijd worden verlaagd met positieve bekrachtigingstraining, maar puppy's of ongetrainde volwassen honden kunnen dit gedrag bij bepaalde hondenrassen vertonen.

Lang of kort haar?

Alle hondenrassen ter wereld verliezen enigszins hun haar, sommige hondenrassen meer dan de ander. Bepaalde hondenrassen met krullend haar zoals Poedels verliezen wel haren, maar dit blijft vaak hangen in hun vacht. Onder de zware shedders bevinden zich Duitse Herders, verschillende Terriër-rassen en de Siberische Husky. Hondenrassen die weinig werpen zijn Poedels, Schnauzers en Maltezers.

De meeste mensen zijn allergisch voor huidschilfers (dode huid) die van honden vallen. Veel mensen proberen de hondenrassen die veel werpen te vermijden, uit angst dat ze een sterke allergische reactie zullen krijgen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de allergische reactie die je ervaart te minimaliseren. Zo kan je de hond een bad geven met een speciale shampoo die het allergische effect van huidschilfers vermindert. Je kunt luchtreinigers plaatsen in kamers waar je de meeste tijd doorbrengt. Allergisch zijn voor huidschilfers van huisdieren kan vervelend zijn, maar als je deze dingen kunt doen om de effecten te minimaliseren, is het echt de moeite waard. 

Gezondheid van de hondenrassen

De meeste hondenrassen hebben bepaalde gezondheidsproblemen die hen vaak treffen. Niet alle honden van het ras zullen deze gezondheidsproblemen ervaren, maar ze worden vaker getroffen dan andere rassen. Wanneer honden worden geselecteerd om te fokken worden ze gekozen op basis van gewenste eigenschappen en kenmerken. Soms zou men in deze kleine groep honden een gen dragen dat een bepaald gezondheidsprobleem zou kunnen veroorzaken. Dit gen zou worden doorgegeven aan alle honden in het ras, waardoor ze het gezondheidsprobleem zouden kunnen ervaren.

Niet alle honden van een ras met gezondheidsproblemen zullen deze problemen hebben, maar het is belangrijk om deze informatie te kennen en er rekening mee te houden. De meeste honden zullen een gelukkig en gezond leven leiden en nooit grote gezondheidsproblemen ervaren. De meeste belangrijke gezondheidsproblemen voor een ras komen voor bij 10% of meer van de individuen binnen een ras. Van de Labrador Retriever is bijvoorbeeld bekend dat hij last heeft van Canine Heupdysplasie (CHD), elleboogdysplasie en obesitas. Nogmaals, dit betekent niet dat alle honden van dit ras of zelfs de meeste honden van dit ras dit probleem zullen ervaren. Gebruik de informatie om je bewust te maken van mogelijke toekomstige gezondheidsproblemen.

Uitgebreide hondenrassen informatie

Woef.nl geeft je een uitgebreid overzicht over alle hondenrassen ter wereld, dit omvat de kosten die gemoeid zijn met het nemen van een puppy tot de maandelijkse uitgaven die gemaakt moeten worden voor het onderhoud. De beschrijvingen zijn onderverdeeld in meerdere subcategorieën voor zowel de huidige als de toekomstige hondenbezitter om te helpen ook specifieke secties te lezen wanneer je dat wilt. Ons doel is hierbij om te helpen bij het selecteren van het juiste hondenras in elke situatie. We zijn van plan om steeds meer hondenrassen op te nemen om een zo compleet mogelijk overzicht aan te bieden. Mochten er bepaalde hondenrassen of informatie ontbreken, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.