Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

hondennaam kiezen

Honden met een stamboom

Je wilt een gezonde hond kopen, dit kan bij een fokker, dierenwinkel of misschien bij een kennis. Maar het is vaak lastig om te achterhalen of er ziektes of kwaaltjes zijn bij de voorouders van de hond. Door een hond aan te schaffen met een stamboom heb je daar meer zekerheid over. Veel fokkers voorzien hun honden van een stamboom, vraag er daarom altijd naar. 

Wat staat er in een hond zijn stamboom?

Een stamboom is van oorsprong een geschreven of getekend document van familiegegevens. Voor een hond is dit anders. Veel stambomen voor honden zijn opgesteld namens de richtlijnen van Raad van Beheer. Een fokker moet aangifte van de hond doen om een stamboom te registreren. De data die uiteindelijk op de stamboom komt is:

  • De naam van de hond
  • De namen van de familie
  • De naam van de fokker
  • Het adres van de fokker
  • Het registratienummer met geboortedatum
  • Het nestnummer
  • Informatie over de ouders van de hond
  • Informatie over het ras

Het meest aantrekkelijke van een stamboom is de informatie over de ouders van de hond. Het bevat informatie over eventuele erfelijke kwalen die de puppy zou kunnen overnemen.

Voordelen van een hond met stamboom

Door stambomen bij te houden houdt een fokker zijn administratie op orde. Hij kan rekening houden met eigenschappen en daarop kruisingen baseren. Voor jou geeft een stamboom duidelijkheid over de voorouders van de hond en kun je zien of het dier gezond is. De stamboom geeft erfelijke eigenschappen weer. Met een stamboom kun je ook achterhalen hoe zuiver het ras van de hond is. Hondenrassen hebben veel vaste karaktereigenschappen, deze kun je dus door een stamboom voorspellen. Dan weet je of de hond voor jou geschikt is of niet. Mocht je twijfelen aan de stamboom dan is het mogelijk een DNA onderzoek uit te laten voeren.

Nadelen van een hond met stamboom

Een stamboom bijhouden kost veel tijd. Er komt veel administratie kijken bij het onderhouden van stambomen. Een stamboomhond zal duurder zijn dan een hond zonder een stamboom, dit omdat aan de administratie veel kosten verbonden zijn. Een ander nadeel van het nemen van een hond met stamboom is dat deze erg gewild zijn. Daardoor kan het zijn dat je te maken krijgt met een wachtlijst waardoor het langer duurt voordat je je gezin kunt uitbreiden met een geliefde viervoeter. Daarbij komt dat er niet gegarandeerd kan worden dat een teefje zwanger raakt. Het zou even kunnen duren voordat er weer een nieuw nest beschikbaar is.

Registratiebewijs

Het aanschaffen van een hond met stamboom gaat gepaard met een registratiebewijs. Het registratiebewijs bevat naast je naam, de naam van de fokker en wordt opgestuurd naar de Raad van Beheer. Daarmee onderscheid je jezelf van andere honden en kun je met trots de hond gaan opvoeden. Of je kiest voor een hond met stamboom is geheel je eigen keuze. Het nadeel is dat je meer zult moeten betalen en langer in de wacht komt te staan. Daartegenover heb je een grotere kans dat de pup gezond is en geen onverwachte ziektes krijgt.

De uiteindelijke keuze

Kiezen voor een hond met een stamboom is een goede keuze. Op deze manier kom je meer te weten over de achtergrond van de hond en zul je ook het karakter beter kunnen inschatten wanneer de pup opgroeit tot een volwassen hond. Een ander bijkomend voordeel is dat de fokker vaak ook meer betrokken is bij de pup, dit in tegenstelling tot broodfokkers die het puur doen voor het geld. Door te kiezen voor een hond met stamboom ben je een stuk zekerder van een gezonde pup waar je hopelijk heel lang plezier van zult hebben.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen