Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Zwerfdieren op je vakantiebestemming: do's and dont's

blog-header

Je bent in het buitenland om even lekker te ontspannen tijdens een welverdiende vakantie. Maar van dat genieten komt weinig terecht als je die graatmagere, zielige zwerfhonden- of katten rond je viersterrenhotel ziet rondschooien voor een kruimeltje eten.Er zijn tal van landen waar je zwerfdieren tegenkomt. Stuk voor stuk prachtige vakantielanden waar je enorm kunt genieten.

Maar de constante stroom zwerfdieren kan een negatieve stempel drukken op je genot. Niet alleen als je van dieren houdt, maar ook als ze overlast veroorzaken door te bedelen voor voer of doordat ze gevaar vormen op de weg. Als je deze dieren ziet, bedenk dan dat de mens ervoor gezorgd heeft dat ze er zijn. Deze dieren hebben er immers niet zelf voor gekozen stuurloos op straat te lopen. Met dit artikel willen we je helpen hoe je om moet gaan met zwerfdieren op je vakantiebestemming. Wat kunt je als toerist voor deze dieren doen? En wat moet je vooral niet doen?

Tips voor je vertrekt

Zodra je je ticket reserveert of je koffer inpakt, kun je al kijken wat de situatie is en bij wie je eventueel terecht kunt in geval van nood. Voor een uitgebreide lijst kun je contact opnemen met Animal foundation platform. Je kunt gemakkelijk zoeken op internet naar informatie over de lokale situatie van de dieren. Zoek via Google op termen als "zwerfdier", "stichting", "shelter", "strays", "opvang", "asiel", "dierenarts", "veterinary". Dan heb je in ieder geval al iets achter de hand. Neem de belangrijkste informatie mee naar je bestemming, je weet maar nooit.

Tips voor op je vakantiebestemming

Het overgrote deel dieren wat je tegenkomt is vriendelijk, heeft honger, behoefte aan een knuffel, dorst, pijn of meer van dat soort zaken. Sommige dieren zijn volwassen, andere zijn jong. Er zullen ook dieren zijn die contact vermijden. Respecteer die keus, het dier heeft waarschijnlijk minder goede ervaringen met mensen en breng het niet in het nauw maar houd gepaste afstand.

Hoe te handelen

 • Ontdek hoe de lokale bewoners tegen de dieren aankijken: Is er respect, of worden dieren verjaagd of erger? Hoe de cultuur is, is belangrijk om volgende stappen te bepalen. Wanneer de lokale bewoners niet gediend zijn van zwerfdieren kan het lastig worden om te overleggen met het personeel van je verblijf, want zij zullen in dat geval de dieren "opruimen". Geef dan ook aan dat je het niet vervelend vindt dat de dieren er zijn en dat veel toeristen juist een hart voor dieren hebben. Probeer te voelen hoe men er tegenover staat voordat je actie onderneemt. Wanneer er wel op zeer dieronvriendelijke manier een einde wordt gemaakt aan het bezoek van de zwerfdieren op het terrein, toon dan je afschuw. Laat heel duidelijk weten het gedrag af te keuren en geef aan een zeer negatief reisadvies af te geven voor het verblijf!
 • Het is af te raden om met een zwerfdier een bezoek te brengen aan het lokale politiebureau. Deze mensen zullen het dier direct afvoeren.
 • Wanneer een dier hongerig is, geef het dan nooit eten binnen het terrein van je verblijf, of bij je eigen appartement, huisje of andere gemeenschappelijke faciliteiten. Want misschien zijn de volgende gasten of het bedienend personeel niet gediend van een bedelend dier aan hun tafeltje. Zorg er dus voor dat je niet mede verantwoordelijk wordt voor de overlast die een dier kan veroorzaken.
 • Deel je zorgen met medetoeristen: Zeker een nieuwe lichting kan mogelijk wat hebben aan jouw opgedane kennis. Zij kunnen misschien doorgaan met het verstrekken van een schaaltje water op de plek waarvan je weet dat er geregeld dieren scharrelen met honger of dorst.
 • Wees zeer voorzichtig met aangereden of gewonde dieren. Zij kunnen door angst of pijn proberen hun helper te verwonden. Vat het niet persoonlijk op, het dier verdedigt zich.
 • Check of er een lokale dierenarts aanwezig is: Mogelijk heeft een dier medische verzorging nodig, vraag informatie aan je reisleider, hotelpersoneel, taxichauffeurs of andere mensen die goed op de hoogte zijn van de lokale faciliteiten.Check of er een lokaal opvangcentrum of organisatie is die zich met dierenwelzijn bezighoudt: Als dat er is, let dan goed op of het een zogenaamd NO KILL centrum is waar de dieren goed worden verzorgd. Een asiel lijkt een oplossing voor het probleem, maar in veel gevallen zijn de dieren beter af door op straat te leven. De meeste asielen voelen voor een dier als een gevangenis. Uiteraard zijn er geweldige uitzonderingen waar de dieren goede verzorging en voldoende aandacht krijgen. Let op dat het centrum geen dodingstation is, veel gemeentes in bijvoorbeeld Spanje hebben dit soort faciliteiten. Dieren worden een paar dagen gehouden, en wanneer niet opgeëist worden ze afgemaakt.
 • Is er een lokaal opvangcentrum of actieve organisatie aanwezig, steun ze dan met een kleine donatie of een bezoekje. De meeste mensen doen dit werk vrijwillig en het is dan ook geweldig als zij positieve aandacht krijgen voor hun werk.

Een hond meenemen naar huis

 • Houd rekening met vervoerseisen. Je kunt niet zomaar een dier meenemen vanuit je vakantieland. Er zijn vaak strenge regels aan verbonden, waar o.a. minimum leeftijd en vaccinaties een grote rol spelen.
 • Let ook op de ziektes die in het vakantieland heersen onder dieren. Het is heel erg belangrijk goed geïnformeerd beslissingen te nemen. Want als je een ziek dier meeneemt, is de kans groot dat de reis voor het dier veel te zwaar is met alle gevolgen van dien.
 • Kijk op de lijst met actieve organisaties in een vakantieland wanneer je besluit toch een dier mee te nemen. Zij kunnen je helpen de juiste stappen te nemen voor verantwoord vervoer. Het papierwerk moet kloppen om zonder problemen terug te keren in je eigen land met de geluksvogel(s) in kwestie.
 • Vooraf kun je op het forum van Animal Foundation Platform al je vragen stellen en informatie delen.

Tot slot

Het meenemen van een dier lost niets op voor de achterblijvende dieren. Het verbetert misschien wel het leven van dat ene individuele dier. Het overtuigen en onderwijzen van lokale bevolking lijkt een uitdaging, maar meerdere monden maken licht werk! Dus probeer te laten merken hoe je over dieren denkt, en leg uit hoe belangrijk het is respect te tonen voor wezens die door ons toedoen op de wereld zijn. Een asiel zou voor het moment waarop een dier in nood is een oplossing kunnen zijn, maar voor lange termijn is een asiel geen oplossing. De meeste dieren zitten er levenslang.

Er zijn echter ook landen waar het goed geregeld lijkt te zijn, maar het kan zomaar zijn dat de regering voor de komst van de stroom toeristen een grote opruiming heeft gehouden en de dieren massaal heeft omgebracht. Dit draagt echter op geen enkele wijze bij aan een structurele verbetering van de situatie. Het steriliseren, vaccineren en terugplaatsen van dieren is de enige methode om de toename van zwerfdieren een halt toe te roepen. Waar mensen en dus bronnen zijn, zullen dieren naar toe komen om te delen in de bronnen. Zeker in gebieden met veel toerisme is voldoende aanbod van voeding om te kunnen overleven als zwerfdier.

Echter, een goed gevoed dier zal ook vruchtbaar zijn en dus meer nageslacht produceren. Zonder het ingrijpen door sterilisatie, ontstaat er nog meer dierenleed. Door geboortebeperking voorkomt men toekomstig lijden. Het terugplaatsen van dieren voorkomt opvulling door nieuwkomers omdat het territorium reeds bezet is. Over het algemeen kun je stellen dat gesteriliseerde dieren minder overlast veroorzaken. Door positieve verandering in gedrag(dominante reuen), maar ook door minder behoefte aan extra voeding(zogende teven bijvoorbeeld).

Het wegnemen van een dier van de straat lost dus niets op voor toekomstige dieren omdat de plek al snel wordt ingevuld. Bovendien kan het zo maar zijn dat je een dier met een baasje van straat plukt. Het is namelijk heel gewoon dat in andere landen de dieren een beetje in de buurt scharrelt en 's avonds gewoon weer naar huis loopt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.