Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Zwemmen met je hond

blog-header

Een van de beste dingen van de zomer is afkoelen op een plaatselijke zwemplek, vooral als je dit kunt doen met je hond. Als je in de buurt van een hondvriendelijk meer of strand woont, of als je een zwembad in de achtertuin hebt, moet je je hond zeker aanmoedigen om mee te zwemmen.

Maar voordat je je hond in het diepe laat springen, moet je hem uiteraard eerst de basis leren. Helemaal wanneer de hond nog geen enkele ervaring met zwemmen heeft.

Veiligheidsmaatregelen voor het leren zwemmen van een hond

Het feit dat je een hond hebt, betekent niet dat hij een natuurlijke zwemmer zal zijn, niet alle honden kunnen namelijk zwemmen. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsoverwegingen om in gedachten te houden voordat je aan de lessen begint.

Moeten honden zwemvesten dragen?

Hondenrassen zoals de Bulldog zinken recht naar de bodem van het water als ze geen hulpmiddel zoals een hondenzwemvest dragen. Er zijn reddingsvesten op de markt die gemaakt zijn voor honden. Elke hond die licht van gewicht is, korte poten heeft of samen met jou tijd doorbrengt in de diepe wateren, moet zijn uitgerust met zijn eigen reddingsvest.

Zoek een hondenzwemvest dat gemakkelijk is om aan- en uit te trekken, maar wel goed aansluit om de kop van de hond boven water te houden. Wanneer dit niet het geval is loop je het risico dat de hond onvoldoende zuurstof binnenkrijgt, met alle gevolgen van dien.

Vermijd afleidingen

Te veel lawaai en activiteit kunnen afleiden wanneer je een hond leert zwemmen. Je kunt het beste beginnen met zwemlessen in een rustige omgeving van een meer, rivier of zwembad.

Zorg altijd voor een eigen bron van schoon zoet water

Als je je hond toestaat om vijver of zout water te drinken, kan dit leiden tot darmklachten of parasieten, dus neem altijd een draagbare waterdispenser mee en geef de hond regelmatig een paar slokken van schoon water. Je wilt ook niet dat je pup de gewoonte krijgt om zwembadwater te drinken.

Houd de hond aan de lijn

Houd je hond te allen tijde aangelijnd tijdens de lessen. De hondenriem helpt je ervoor te zorgen dat de pup uit de problemen blijft en niet te ver weg kan zwemmen. Verwijder de riem pas als de hond zonder hulp kan zwemmen en consequent naar je terugkeert wanneer hij wordt teruggeroepen.

Wees de badmeester van de hond

Laat een hond nooit in het water zonder toezicht, zelfs geen minuut. Als je de hond uit het oog verliest kan dit grote gevolgen hebben wanneer hij nog niet zelfredzaam is.

Gooi je hond er niet in

Je wilt er ook voor zorgen dat je pup positieve associaties met water creëert, dus het is nooit een goed idee om een hond in het water te gooien voor een eerste duik. Het maakt de hond alleen angstig met als gevolg dat hij nooit meer wil zwemmen.

Begin langzaam met zwemlessen voor honden

Als je een hond leert zwemmen, is het het beste om in een ondiep gebied te beginnen waar je naast je huisdier kunt lopen. Trek het hondenzwemvest aan, bevestig de riem en loop langzaam het water in. Laat je hond wennen aan natte poten. Oefen met het lopen in het ondiepe water en weer terug, zodat je hond begrijpt dat ze eruit kan komen als ze zich overweldigd voelt.

Als je huisdier terughoudend is, gebruik dan een positieve stem en veel verbale lof wanneer hij het water in gaat. Let op de lichaamstaal van je hond om ervoor te zorgen dat hij gelukkig en zelfverzekerd is, vooral als je geleidelijk naar dieper water gaat. Zodra je hond moet beginnen met peddelen om te blijven drijven, kun je een arm gebruiken om een ​​beetje extra ondersteuning te bieden onder de buik van je hond als hij het nodig heeft. Dit geeft de hond de prikkel om zijn achterpoten samen met de voorpoten te peddelen.

Je wilt niet dat je hond alleen de voorpoten gebruikt om te zwemmen, omdat ze sneller moe worden en vervolgens gaan rondspatten. Blijf de hond ondersteunen onder de buik tot hij comfortabel in het water lijkt te zijn en alle vier de ledematen gebruikt om te zwemmen. Houd de eerste sessie van het hele lichaam zwemmen kort, zodat de hond niet oververmoeid raakt. Als de hond op enig moment in paniek lijkt te raken, ga dan terug naar het ondiepe water en laat hem tot rust komen voordat je het opnieuw gaat proberen.

Na de zwemles

Als de zwemles voorbij is, neem je de tijd om je hond de juiste en veilige manier te tonen om de boot of het zwembad te verlaten, zodat hij de volgende keer de eigen uitweg kan vinden. Een goede laatste spoeling met zoet water zal helpen om alle resterende chemicaliën of algen die zich aan de vacht hechten te verwijderen.

Geef de hond tot slot na de zwemles veel verbale en fysieke lof, en misschien een paar extra hondensnoepjes. Dit helpt de ​​hond om leuke en positieve tijden te associëren met de ervaring van zwemmen. Als je een hond leert zwemmen, helpt de tijd die je samen doorbrengt ook om je te binden en vertrouwen op te bouwen met je viervoeter.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.