Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Zonnesteek bij honden

blog-header

Je kunt het je nu niet voorstellen, maar voor je het weet staan de warme zomerdagen weer voor de deur. Terwijl velen van ons bezig zijn met genieten van het buitenleven, kunnen de hoge temperaturen en luchtvochtigheid problemen veroorzaken voor de hond en leiden tot een hitteberoerte.

Oorzaken van hitteberoerte

Een hitteberoerte treedt vaak op als gevolg van extreme omgevingstemperaturen, zoals in een hete auto achterblijven of langdurig in de zon zitten. Oefening, opwinding en alles dat het vermogen van een hond om te hijgen belemmert, zoals het dragen van een muilkorf voor lange periodes, kan ervoor zorgen dat een hond oververhit raakt, zelfs bij gematigde temperaturen.

Brachycefalische hondenrassen met verkorte neuzen zoals Boxers, Mopshonden, Bulldogs en Boston Terriërs zijn bijzonder gevoelig voor oververhitting vanwege de slechte conformatie van hun luchtwegen, waardoor ze zichzelf verkoelen door inefficiënt te hijgen in vergelijking met andere rassen. Zelfs matig verhoogde temperaturen kunnen een brachycefale hond oververhitten, dus met deze rassen moet in de zomer speciale aandacht worden besteed. Zwaarlijvige honden en honden met onderliggende medische aandoeningen kunnen ook gevoeliger zijn voor warmte dan hun gezonde tegenhangers.

Versla de hitte

De beste manier om met hitteberoerte bij honden om te gaan, is om te voorkomen dat deze optreedt. Om de hond te beschermen tegen de hitte, beperk je activiteiten tot ochtend- en avonduren wanneer de temperaturen lager zijn. Vermijd lichaamsbeweging en zware activiteit tijdens de heetste delen van de dag. Houd de hond binnenshuis bij hoge temperaturen en gebruik ventilatoren, airconditioners of koelbedden om de hond comfortabel te houden.

Wanneer de hond mee naar buiten gaat, moet er goed worden gelet op tekenen dat hij mogelijk oververhit raakt en moet de activiteit direct worden afgebroken. Zorg er zoals altijd voor dat de hond vrije toegang heeft tot schoon, zoet water en de mogelijkheid heeft om in de schaduw te liggen.

Tekenen van een zonnesteek bij honden

Vroege tekenen dat een hond mogelijk oververhit raakt, kunnen overmatig hijgen, zwakte, lethargie en schaduw zoeken zijn. Als de interne temperatuur van de hond blijft stijgen kan hij overmatig kwijlen, ademhalingsproblemen krijgen, gaan braken, diarree, collaps of epileptische aanvallen krijgen. Bij een te hoge lichaamstemperatuur van de hond kunnen meerdere fatale organen het begeven met de dood tot gevolg.

Wat te doen als een hond oververhit raakt

Wanneer je je zich zorgen maakt dat je hond een hitteberoerte heeft, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Studies hebben betere resultaten aangetoond wanneer eigenaren hun honden in het veld beginnen af ​​te koelen, dus laat de hond indien mogelijk snel in koud water weken voordat je hem in de auto zet en op weg bent naar de dichtstbijzijnde dierenarts.

Maar verspil geen tijd aan het zoeken naar een slang. Als je geen toegang hebt tot koud water in de buurt, moet je de aandacht richten op het onmiddellijk naar een dierenarts brengen van de hond.

Kortom

Hitteberoerte is een veel voorkomend en gevaarlijk probleem voor honden in de warmste tijd van het jaar, maar gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen met planning en zorgvuldige monitoring van de hond. Vergeet niet dat een hond op een warme dag thuis altijd veiliger is dan wanneer hij langdurig in een auto zit.

De hond comfortabel binnenshuis houden tijdens de zomerse hitte is de beste manier om hem veilig en gelukkig te houden tijdens de hondendagen van de zomer.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.