Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Zijn honden kleurenblind?

Zijn honden kleurenblind

Kunnen honden in kleur zien? Ja! En zijn honden kleurenblind? Wel, het is ingewikkeld. Honden zien wel in kleur, maar in tegenstelling tot hun menselijke metgezellen zien honden de regenboog en elke schaduw van ROYGBIV ertussen niet.

De ogen van een hond kunnen slechts twee kleuren verwerken: blauw en geel. En verschillende grijstinten natuurlijk. Hoewel we altijd dachten dat honden alleen in zwart-wit zagen weten we nu dat dat niet het geval is. Maar waarom? We beantwoorden enkele van de meest gestelde vragen over het gezichtsvermogen van honden, van het feit of honden nachtvisie hebben of ze de visuele scherpte te lezen hebben.

Zie honden alleen zwart en wit?

Nee. Dit is een veel voorkomende mythe, maar honden hebben veel meer kleurperceptie dan alleen zwart en wit. Gezichtsvermogen van de hond vangt blauw, geel, elke combinatie van de twee en grijstinten. Dus ja, honden hebben kleurvisie, maar nee, ze zien niet hetzelfde als wat we zien met onze menselijke ogen of vogels, die kleurreceptoren hebben in het ultraviolette spectrum. Honden zijn op dezelfde manier kleurenblind als de mens, hoewel de kleuren die ze zien (of niet kunnen zien) anders zijn dan die van kleurenblinde mensen.

Dus, zijn honden kleurenblind?

Mensen hebben drie soorten kegeltjes in onze ogen, elk met cellen die gevoelig zijn voor de eigen kleur: rood, groen en blauw. Dit wordt trichromatisch genoemd. Honden daarentegen hebben maar twee soorten receptoren: blauw en geel. Dit betekent dat hondenvisie het dichtst bij die menselijke kleurenblindheid (roodgroene kleurenblindheid) komt, dit wordt dichromatisch genoemd. Dus de volgende keer dat je je afvraagt ​​waarom je hond die rode KONG niet in het groene gras kan vinden, geef hem wat speling. Het is niet dat honden niet alle verschillende kleuren zien, zelfs als het kleurbereik wordt gecomprimeerd tot alleen het blauwe en groene deel van het spectrum.

Waarom kunnen honden niet als mensen zien?

Evolutie, dat is waarom. Honden zijn gebouwd om te jagen en op zoek te gaan naar prooien. Daarom hebben hun ogen een hoge bewegingsgevoeligheid op een afstand - maar liefst 10 tot 20 keer groter dan mensen. Hun jachtachtergrond betekent ook dat hun zicht geschikt is voor de uren vlak voor zonsopkomst en na zonsondergang. Niet alleen dat, maar honden hebben een breder perifeer zicht dan mensen.

Wat niet belangrijk is voor honden, is echter snuffelen rond felgekleurde vruchten en bessen. Na verloop van tijd pasten hun ogen zich aan aan hun behoeften. Honden zijn kleurenblind omdat ze niet alle kleuren hoeven te zien die we doen. Het is ook vermeldenswaard dat honden meer afhankelijk zijn van andere zintuigen, zoals geur. Dankzij het zware werk van hun extra gevoelige snuit hebben honden niet alleen een geavanceerde kleurbeleving nodig, ze kunnen het meeste ruiken van wat ze moeten weten.

Waarom hebben honden een groter perifeer zicht?

Omdat de ogen van honden aan beide kanten van hun hoofd leven kunnen ze een indrukwekkende 250 graden zien. Dit is 60 graden breder dan hun menselijke vrienden, die maximaal 190 graden zijn. Natuurlijk is er ergens in het midden een bereik - een Labrador bijvoorbeeld heeft een veel andere gezichtsstructuur dan een mopshond. De pro om dicht bij elkaar liggende, naar voren gerichte ogen te hebben? Het centrale gezichtsveld waar beide ogen elkaar kruisen, wat helpt bij details en dieptewaarneming. Waar mensen een grote hoeveelheid van dit verrekijkervisie hebben, doen honden dat niet.

Kunnen honden in het donker zien?

Als we hondennachtvisie vergelijken met menselijk nachtzicht, ja. Hoewel ze minder kegeltjes hebben dan we doen (onthoud dat daarom honden kleurenblind zijn), hebben honden meer hengels die helpen met de bovenstaande vaardigheden: hoge bewegingsgevoeligheid en geweldig zicht tijdens zonsopgang en zonsondergang.

Honden hebben ook grote pupillen, die, net als blinden, meer licht binnenlaten. Tot slot, omdat honden van nature nachtdieren zijn hebben ze aan de achterkant van hun oog een reflecterend membraan genaamd tapetum lucide. Dit membraan werkt als een spiegel en stuitert extra licht naar het netvlies voor extra kracht. Ooit 's nachts met je hond gelopen of een glimp van hem opgevangen in het donker? Dat is de schittering die je ziet.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen