Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Zijn honden bang in het donker?

Zijn honden bang in het donker

Er zijn genoeg verhalen over kinderen die bang zijn in het donker. Immers, dat is wanneer de Boeman, geesten en andere monsters tevoorschijn komen. Maar hoe zit het met onze honden? Zijn zij ook bang in het donker? Hoewel angst voor het donker niet heel gewoon is bij honden, komt het soms voor.

Waarom zijn honden bang in het donker?

Sommige honden worden angstig wanneer ze donkere achtertuinen, late nachtwandelingen of een schaduwrijke kamer tegenkomen. Ze kunnen deze gebieden vermijden en zichzelf zelfs pijn doen als ze in het donker proberen te ontsnappen. Tekenen van hondenangst zijn onder meer:

 • Overmatig kwijlen
 • Gespannen
 • Piepen/huilen
 • Blaffen
 • Ongelukjes in huis

Deze angst is waarschijnlijk niet omdat ze niet in het donker kunnen zien. Het nachtzicht van een hond is zelfs beter dan dat van de mens, tenzij een hond een visusprobleem heeft (en dat is het waard om te controleren bij een dierenarts.)
Integendeel, de ogenschijnlijke angst van een hond voor het donker is waarschijnlijk meer over alert zijn omdat hun verhoogde reukvermogen en scherp gehoor in werking treden. De wereld 's nachts kan vol zitten met verborgen bedreigingen en gevaren in de vorm van vreemde geuren, geluiden, en bewegingen.

Het is ook mogelijk dat honden die bang zijn in het donker, echt last hebben van verlatingsangst. Dit komt vrij vaak voor wanneer honden die bang zijn gescheiden te worden van hun mensen, radeloos en destructief worden wanneer ze alleen worden gelaten.

Netvlies

Als het gaat om situaties met weinig licht, hebben honden veel beter zicht dan wij. Dit komt omdat honden een speciale structuur in hun achterhoofd hebben, het tapetum lucidum, dat meer licht reflecteert in het netvlies, waardoor hun zicht uitstekend is, zelfs in donkere situaties.

Dus voor honden kan het kleinste nachtlampje, straatlantaarn of zelfs de maan de duisternis verlichten. Overal waar absoluut pikdonker is (zoals een binnenruimte zonder lichtbron) zou het zicht van een hond echter aanzienlijk worden beperkt. In deze gevallen zijn honden net zo kwetsbaar als wij, omdat er geen licht is voor hun tapetum om te versterken.

Honden helpen om hun angst in het donker te overwinnen

Vermoed dat je hond bang is in het donker? Voordat we conclusies trekken, is het verstandig om ervoor te zorgen dat er niets anders aan de hand is met hun visie. Vooral als de angst uit het niets lijkt te zijn gekomen, wil je hun gezichtsvermogen laten controleren. Van staarvorming tot glaucoom, problemen met het zien van honden zijn ernstige aandoeningen die moeten worden aangepakt door een medische professional.

Als je je hond naar de dierenarts hebt gebracht en gezondheidsproblemen hebt uitgesloten, zijn er een paar andere stappen die je kunt nemen. Een van de beste dingen om te doen? Train ze om te realiseren dat het donker niet eng is.

 • Stel de hond geleidelijk bloot aan de duisternis met veel lekkernijen en lof
 • Probeer het een paar minuten per keer
 • Reageren op signalen van de hond; laat ze in hun eigen tempo gaan

Het is mogelijk om elke hond nieuwe trucs te leren, of om hem te helpen een frustrerende fobie te boven te komen. Als nachtwandelingen een bron van stress zijn, doe dit dan langzaam. Voordat je je hond 's nachts mee naar buiten neemt, probeer je met hem in het donker binnen te hangen. Speel, geef ze snacks, krab hun buik - maak het een leuke plek om te zijn en ze zullen uiteindelijk niet meer zo bang zijn.

Zodra ze er klaar voor lijken, ga je met de hond naar buiten. Nogmaals, waardevolle traktaties en geduld zijn je beste vrienden in dit proces. Om de hond te helpen met nachtelijke angst, kun je overwegen zijn bench of mand naar een aangewezen (voor hem) veilig gedeelte van de slaapkamer te verplaatsen. Als dit niet wenselijk of mogelijk is, voeg dan een nachtlampje toe aan hun gebruikelijke slaapruimte, samen met veel comfort.

Als de hond verlatingsangst heeft, heb je mogelijk extra ondersteuning van een trainer of hondengedragstherapeut nodig.

Lichtgevende halsbanden voor comfort en veiligheid

Naast het toevoegen van een eenvoudig nachtlampje in het slaapgedeelte van de hond, kan het gebruik van LED en reflecterende hondenproducten de angst van een hond verminderen tijdens het wandelen in het donker. Ze verbeteren ook het zicht in het geval de hond wegglijdt. Veel ouders van huisdieren melden dat ze van kamperen houden en anderen hebben opgemerkt dat ze goed werken voor binnen- en buitenkatten.

Een oplichtende halsband zal de angst van de hond voor het donker waarschijnlijk niet elimineren, maar het kan een nuttig hulpmiddel zijn in combinatie met training.

Samenvattend

Kortom, hier zijn enkele dingen die je kunt doen als je denkt dat de hond bang is in het donker:

 • Geef ze traktaties als ze goed reageren in het donker, het is verbazingwekkend hoe krachtig positieve versterking kan zijn.
 • Zorg voor extra licht. Of het nu gaat om een nachtlampje 's avonds of om lampen te verlichten wanneer je ze met rust laat, probeer het de hond zo comfortabel mogelijk te maken.
 • Breng ze naar de dierenarts. Dan kun je gezondheidsproblemen die hun gezichtsvermogen beïnvloeden uitsluiten.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen