Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ziekte van Cushing bij honden

Ziekte van Cushing bij honden

De ziekte van Cushing ontstaat wanneer het lichaam van een hond te veel van het hormoon cortisol aanmaakt. Deze chemische stof helpt hem te reageren op stress, zijn gewicht onder controle te houden, infecties te bestrijden en zijn bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar te veel of te weinig van deze stof kan problemen veroorzaken.

Cushing, dat ook bekend staat als hypercortisolisme en hyperadrenocorticisme, kan lastig zijn voor een dierenarts om een ​​diagnose te stellen, omdat het dezelfde symptomen heeft als andere aandoeningen. De sleutel is om de dierenarts te laten weten wat er anders is aan de hond. In sommige gevallen kan een operatie honden helpen om van het probleem af te komen. Als een hond geen operatie kan ondergaan, kan hij medicijnen gebruiken om zijn cortisolspiegel te beheersen.

Symptomen

De ziekte van Cushing treft meestal honden van middelbare leeftijd en oudere honden en de waarschuwingssignalen zijn in het begin misschien moeilijker te herkennen.

 • Dorstig
 • Hongerig
 • Plast vaker; zindelijke honden kunnen vaker ongelukjes binnenshuis hebben
 • Verliest van haren op het lichaam
 • Een dikke buik
 • Een dunner wordende huid
 • Erg moe en inactief
 • Huidinfecties

Soorten syndroom van Cushing

Veel dieren kunnen deze aandoening krijgen, maar ook mensen kunnen de ziekte van Cushing krijgen. Er zijn twee hoofdtypen die van invloed zijn op honden:

 • Hypofyse afhankelijk
  Deze vorm is de meest voorkomende en treft ongeveer 80% tot 90% van de dieren die de ziekte van Cushing hebben. Het gebeurt wanneer er een tumor is in een klier ter grootte van een erwt aan de basis van de hersenen, de hypofyse genoemd
 • Bijnier afhankelijk 
  Dit type komt van een tumor in een van de klieren die bovenop de nieren zitten, de bijnieren. Ongeveer 15% van de gediagnosticeerde honden zal dit type hebben
 • Syndroom van iatrogenic Cushing
  Dit vindt plaats nadat een hond lange tijd steroïden heeft ingenomen

Hond laten diagnosticeren

Er is geen methode die 100% nauwkeurig is voor het diagnosticeren van de ziekte van Cushing. Dus de dierenarts zal een paar onderzoekjes doen om te zien wat de symptomen van de hond kan veroorzaken en om andere gezondheidsproblemen uit te sluiten.

De dierenarts begint met het testen van het bloed en de urine van de hond. Deze onderzoeken kunnen verdunde urine, urineweginfecties of problemen met een groep enzymen detecteren die meestal in de lever en botten worden gevonden, alkalische fosfatase genoemd. Deze komen allemaal veel voor bij dieren met de ziekte van Cushing. Als de resultaten tekenen van de aandoening vertonen, zal de dierenarts follow-up uitvoeren met hormonale screeningstests, zoals:

 • ACTH-stimulatietest
  Het meet hoe goed de bijnieren werken in reactie op een hormoon genaamd ACTH dat hen meestal aanzet om cortisol te maken. De dierenarts zal bloedmonsters nemen voor en nadat uw hond een injectie met ACTH krijgt om te zien hoe het hormoon hem heeft beïnvloed.
 • Lage dosis dexamethason-onderdrukkingstest (LDDS)
  Deze test bekijkt hoe het lichaam van uw hond werkt met een kunstmatige versie van cortisol, dexamethason genaamd. Bloedmonsters voor en nadat hij een injectie met het hormoon heeft gekregen, helpen de dierenarts om te zien wat er aan de hand is.

Als het blijkt dat de hond de ziekte van Cushing heeft, wil de dierenarts vaak een echografie van zijn buik maken. Deze beeldvormingstest helpt de dierenarts om te zien of er een tumor op de bijnieren zit. Dat kan invloed hebben op het soort behandeling dat de hond eventueel nodig heeft.

Behandelingen

Als het syndroom van Cushing afkomstig is van een tumor op de bijnieren van de hond, kan de dierenarts het mogelijk operatief verwijderen, wat hem van het probleem zal genezen. Maar als de tumor zich naar andere delen van zijn lichaam heeft verspreid of als hij andere gezondheidsproblemen heeft, is een operatie misschien geen optie.

Gewoonlijk kan een hond een actief, normaal leven leiden met medicijnen om de aandoening te behandelen, hoewel hij deze de rest van zijn leven nodig heeft. Geneesmiddelen zijn het beste voor honden met het syndroom van Cushing die worden veroorzaakt door de hypofyse of voor mensen met een tumor op hun bijnier die niet chirurgisch kan worden verwijderd.

Het meest voorkomende medicijn is trilostane (Vetoryl). Mitotane (Lysodren) is een ouder medicijn dat dierenartsen niet veel meer voorschrijven. Het veroorzaakt veel bijwerkingen, maar het kan minder kosten. De hond moet regelmatig worden gecontroleerd en bloedonderzoeken om te controleren of zijn behandeling werkt.

Als een hond de ziekte van Cushing, kan een dierenarts proberen om geleidelijk te stoppen met het geven van steroïden. Maar de oorspronkelijke toestand die ze behandelden, zal waarschijnlijk terugkomen. Het belangrijkste dat je kunt doen, is het behandelplan van de hond volgen. Houd zijn gedrag en symptomen nauwlettend in de gaten en geef hem de juiste medicatiedoses op de juiste momenten. Jij en je dierenarts kunnen samenwerken om hem te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen