Welke voeding is het beste voor mijn hond

blog-header

Een hond heeft goede voeding nodig om sterk en gezond te blijven. Afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond heeft hij bepaalde vitaminen en mineralen nodig. Er zijn dan ook veel verschillende hondenvoeders op de markt.

Droogvoer, complete maaltijd en blikvoer

De meest gebruikte hondenvoeders zijn droogvoer en blikvoer. Daarnaast zijn er ook complete maaltijdvoeders op de markt. De droogvoeders zijn brokken waarin diverse voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in de juiste verhoudingen zijn verwerkt. Brokken bevatten weinig vocht, maar zijn goed voor het gebit van de hond. In blikvoer zitten ook alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, maar hier zit veel water in verwerkt. Dit heeft tot gevolg dat de hond hier meer van moet eten voordat hij voldoende binnen heeft gekregen.

Daarnaast kan dit zachte voer aan de tanden blijven plakken, wat tot gebitsproblemen kan leiden. Doordat de blikvoeders een sterke geur hebben, vinden honden deze voeding vaak wel aantrekkelijker. Natuurlijk kun je droogvoer en blikvoer combineren, zodat de hond de voordelen van het droogvoer met de aantrekkelijke geur van het blikvoer krijgt. De maaltijdvoeders zijn complete maaltijden, waar je warm water bij moet voegen en dit even moet laten weken. Ook hierin zitten alle benodigde voedingsstoffen verwerkt.

Junior, adult en senior

Afhankelijk van de levensfase van de hond verschillen de verhoudingen van de voedingsstoffen die de hond nodig heeft. Zodoende zijn er voedingen beschikbaar voor pups en junioren, voor adults en voor senioren. De junior voeding is rijk aan eiwitten, maar met een beperkt vetgehalte. De vitaminen en mineralen zijn uitgebalanceerd, zodat de jonge hond precies de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om te groeien.

De adult voeding is samengesteld op basis van de behoefte van volwassen honden. De hond krijgt voldoende van alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen om gezond te blijven en een minimale hoeveelheid vet, waardoor hij minder kans heeft op overgewicht. De senior brokken hebben bevatten een nog lager percentage vet, waardoor de hond ook op zijn oude dag nog fit en actief is.

Dieetvoeders

Wanneer een hond lichamelijke klachten heeft, kunnen deze verminderd worden of zelfs helemaal verdwijnen wanneer de hond op een dieetvoeder wordt gezet. Er zijn speciale hypoallergeen voeders voor honden met een voedselallergie. Daarnaast zijn er speciale diëten voor honden met aandoeningen aan de urinewegen en nieren, hartaandoeningen, huidaandoeningen, leveraandoeningen en spijsverteringsstoornissen. Ook voor honden met overgewicht, gewrichtsproblemen of diabetes zijn er speciale voeders op de markt.

Snoepjes en koekjes

Wanneer je de hond wilt verwennen, kun je hem het beste een speciaal hondensnoepje of koekje geven. Ook kunnen kleine snoepjes een uitkomst zijn bij het trainen van de hond. Geef de hond nooit “mensensnoepjes”, dit is erg slecht voor zijn gezondheid.

Botten en kluiven

Met een lekkere bot of een kluif kun je een hond ook erg blij maken. Geef echter nooit de botjes van bijvoorbeeld een kippenpoot die je zelf hebt afgekloven. Deze botjes kunnen splinteren en de maag van de hond beschadigen. In de (online) dierenwinkel is er een uitgebreid aanbod van botten waar je je hond enorm blij mee kunt maken.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.